Сміються навіть у ЦВК: українці в соцмережах про вибори у США

Україна і світ активно обговорюють у соцмережах хід та результати виборів президента США
Ексклюзив
Сміються навіть у ЦВК:  українці в соцмережах про вибори у США
9 Листопада 2020, 10:05
читать на русском

Поки в Сполучених штатах підраховують останні голоси виборців, українці в соцмережах розмірковують над тим, чого чекати від нового президента США і чому результати виборів за океаном рахують за три дні, а в Україні - за два тижні.

Про цю ТОП-тему спробувала пожартувати навіть ЦВК України, але вийшло якось недолуго, зважаючи на те, що результати місцевих виборів в Україні за найнижчої в історії держави явки виборців досі повністю не відомі. Утім, відзвітували як могли і в тренд, так би мовити, втрапили.

Більшість же простих українців, не затиснутих у офіційні рамки, дали волю фантазії  і творчості. Слід зауважити, що переважна частина користувачів соцмереж вважає, що американські вибори ніяк не вплинуть на Україну, але із задоволенням слідкує за самим процесом. Неважливо, хто виграє, Трапм чи Байден, цирк в Україні гастролюватиме при будь-кому з них.

Однак є і такі, хто вважає, що перш ніж вивчати ситуацію за океаном, треба навести лад у власному домі і спочатку розібратися з владою в Україні. Бо ж як з дивану критикувати, так усі, а як за правду боротися - нікого.

Однак і диванні критики, й свідомі активні українці зійшлися в одному: такого цирку в Америці, як нині, теж ще не бачили і тому заповзято проводять паралелі із українськими політиками та вітчизняними виборними баталіями.

Найбільше у контексті виборів в Америці дісталося аутсайдеру серед кандидатів у мери Києва Андрію Пальчевському, якого зробили "переможцем" президентської гонки в США - такий собі втішний приз за ганебну поразку на батьківщині.

Не обійшлося у мережі й без Януковича, який, щоби допомогти Трампу, вимагає припинити підрахунок голосів. Цей мем став одним з найпоширеніших після того, як Дональд Трамп звернувся до виборчої комісії із закликом зупинити підрахунок голосів, розуміючи, що треба щось робити, інакше програє.

Крім того, в Україні просто таки "полився" шквал критики на адресу американської виборчої системи та її заплутаності. Як відомо, у США діє непряма система виборів, тому переможця визначають не за результатом волевиявлення більшості громадян, а голосуванням делегатів від кожного штату. Воно пройде через 41 день після загальних виборів - 14 грудня 2020 року. Офіційне оголошення переможця відбудеться аж 6 січня 2021 року.

Основний висновок, який зробили українці про "непряму демократію": якби не така недолуга система, то американцям, за великим рахунком, не довелося би обирати між двома підстаркуватими дідуганами віком пристойно за 70, які окрім партійної приналежності мало чим відрізняються. Один із користувачів Facebook навіть написав універсальне вітання новобраному президенту Сполучених штатів, яке "годиться" для обох кандидатів, незважаючи на імена і програмні цілі.

Вітаю майбутнього новообраного президента Сполучених Штатів!
Ваш суперник був відверто слабкою, навіть немічною політичною фігурою. Його куций розум та недалекоглядність при підборі команди завели його у глухий кут. Цей старий дід втратив залишки розуму, і його результат - закономірний та справедливий.
Ви ж, у свою чергу, проявили небачену мудрість та далекоглядність, вели кампанію чітко та впевнено, дали людям те, чого вони хотіли. Саме тому на Капітолійський Олімп піднялись саме ви.
Многая літа, пане майбутній обраний президенте! Наснаги вам, сили та здоров'я.
Нехай не здригнеться рука, яка вестиме великий американський народ до нових вершин! - написав користувач Антон Ходза.

Зрештою, коли вибори завершилися і почали з`являтися перші результати, на сторінках соцмереж знову засяяли зірки двірничок, які під час Зе-опитування дискутували про Будапештський меморандум.

Після двірничок за швидкістю і результатом підрахунків у ключових штатах почали слідкувати бабці на лавочках, невмиті дядьки у ваннах в "хрущовках" і навіть комедійний містер Бін, що невідомо як опинився посеред зарослого бур`янами українського поля.

Ну і нарешті, коли громадяни США завершили голосування  і стало відомо, що більшість голосів набрав демократ Джо Байден - 264 із 270, в той час як чинний президент Дональд Трамп - лише 214, співчутливі українці стали перейматися долею Трампа і прогнозувати два основних варіанти його подальшої долі.

Варіант 1 - залишитися "простим мільйонером" й можливо знятися ще в якомусь доброму різдвяному фільмі.

Варіант 2 - позиватися у Печерському суді, адже Трамп повідомив, що планує оскаржити результати виборів. Хто ще, окрім суддів Печерського суду, має таку багату практику президентських, депутатських та чиновницьких позовів.

Ну а Джо Байдена, який за попередніми результами, перемагає на виборах, мудрі українці завбачливо проголосили "гетьманом України". Тим більше, що Байден вже пообіцяв домагатися припинення війни на Донбасі та допомогти боротись з корупцією в Україні, якщо виграє президентські вибори.

Про те, чого ж все таки очікувати Україні після оголошення результатів президентських виборів у США та як Україна вибудовуватиме стосунки з новим президентом однієї з найбільших держав світу читайте в нашому матеріалі "Вибори у США: чого чекати Україні".

1