У листопаді місцями очікується до 20 градусів тепла - синоптик

Листопад очікується теплішим за кліматичну норму на цілий градус
Ексклюзив
У листопаді місцями очікується до 20 градусів тепла - синоптик
Осінь, погода (Фото: Парламент.ua)
2 Листопада 2021, 08:11
читать на русском

Нетиповий порівняно холодний жовтень компенсується нетиповим порівняно теплим листопадом, розповіла синоптикиня Тетяна НЕГАДАЙЛОВА спеціально для Парламент.ua.

Прогноз погоди на листопад

На початку місяця зазвичай ми підбиваємо підсумки попереднього періоду. Тож можемо сказати, що жовтень видався дещо нетиповим – навіть, можна сказати, за останнє десятиліття, - констатує Тетяна Негадайлова. – Температура жовтня була в середньому на градус нижчою кліматичної норми, він був прохолодним і це відчули всі.

А ось на початок листопада очікуємо ще одну гарну хвилю тепла і подальше потепління. Якщо ще сьогодні вранці температура була близькою до нуля, то денних температур очікуємо в межах 10-15 градусів тепла. А надалі до нас з південними вітрами надійде хвиля теплих повітряних мас, тож як нічні, так і денні температури підвищаться.

З середи до п'ятниці очікуємо вдень 13-18 тепла, місцями навіть до плюс 20, що є максимально теплими для цих територій. Екстремальних значень це ще не досягне, але наблизиться до них у ці дні.

Осінь, погода (Фото: Парламент.ua)

Саме те що ми залишаємося практично на межі двох систем - циклону над Європою і антициклону над європейською частиною Росії – посилення баричних градієнтів (баричний градієнт, градієнт атмосферного тиску — зміна тиску на одиницю віддалі в напрямі, перпендикулярному до ізобар – ред.) зумовить посилення вітру до 7-12 м/с.

В цілому за прогнозом українського Гідрометцентру весь листопад очікується теплішим на градус за кліматичну норму, що також є суттєвим. Особливо теплою очікується перша половина місяця.

Вулканічний попіл з Канар українцям не загрожує

Прокоментувала Тетяна Негадайлова і очікувані над Україною хмари з вулканічним попелом з Канарських островів, про які попереджали, але які, на щастя, не принесли жодного лиха.

Насправді це все було, але у верхніх шарах – вище 10 км, - пояснила синоптикиня. - Ми прослідкували це на наших постах, які гідрометеослужба має в Чернівецькій області. Але в ці дні було навіть зменшення кількості азотної і сірчаної кислоти у повітрі. Український Гідрометцентр фіксував, що хвиля потепління, яку ми спостерігали  минулого тижня, справді прийшла звідти - з південного заходу, з тих районів. Але ці шари повітря підіймаються досить високо, і осідають не у нас. Переважно вони розсіються в атмосфері. Вони рухалися з південного заходу на північний схід через територію України - на Білорусь і Росію. Наразі жодного сплеску збільшення певних речовин на наших постах ми не спостерігаємо. Ці потоки "перебудовуються" з західних скоріше навіть на південні, тож до нас незабаром навіть африканське тепло буде надходити.

Читайте також

1