Як ходити в гори в холодну пору: поради, які потрібно знати кожному

Дощ, сніг і лід можуть повністю змінити Карпати
Ексклюзив
Як ходити в гори в холодну пору: поради, які потрібно знати кожному
Карпати (Фото: Олексій Пономаренко)
14 Жовтня 2023, 23:54
читать на русском

Прогулянки горами восени чи взимку можуть бути складними та навіть небезпечними. Але при належному плануванні та обладнанні такі походи можна зробити особливими та насолодитись ними. Серед українців популярними маршрутами є походи на Говерлу, Піп-Іван, Петрос, Горгани та інші.

Парламент.UA розповідає, про які речі не потрібно забувати, плануючи походи в гори в холодну пору.

Що потрібно знати початківцям, які готуються до походу

Насамперед похід в гори - це не прогулянка парком. Оскільки кожні 20 хвилин ніхто зупинятись не буде, а переходи в середньому тривають 40 хвилин. Під гору варто йти з нелегким рюкзаком, що, зрозуміло, втомлює та виснажує. 

Похід в Карпатах - це майже безупинний, постійний рух зі зміною висоти. За день можна подолати сотні кілометрів не лише стежками, але й бездоріжжям. Часто потрібно пробиратись крізь кущі, або ж йти камінням.

Тому початківцям потрібно бути готовим до труднощів, хоч результат і вартий цих зусиль. Новачкам краще обирати легкий маркований маршрут на 2-3 дні якимось одним карпатським хребтом.

Достатньо бути фізично здоровим. Та навіть ця умова відносна: чимало людей із різноманітними фізичними вадами ходять у гори. Варто просто обирати нескладний маршрут, мати відповідну мотивацію та бажання, — зазначив Мирослав Мельничук, автор популярного серед любителів походів Telegram-каналу “Карпатський волоцюга.

Карпати (Фото: Олексій Пономаренко)

Осінні та зимові “вилазки” в гори: яка різниця

У Карпатах сезон не завжди йде разом з календарем. При цьому температура та погодні умови залежать почасту від висоти. Восени необхідно розуміти, що буде туман, сирість, мінусова температура та неглибокий сніг. 

Організатор походів, інструктор з пішого туризму Мирослав Мельничук зазначив, що у листопаді в горах нікого нема. Грибники, пастухи, і більшість туристів вже не виходять на хребти. 

І це ідеальна ситуація, щоб відловити інфернальну естетику Параджанова, з фільму “Тіні забутих предків”, коли з туману раптово “прострілюють” силуети покинутих будинків, повністю голих дерев, і час від часу з поміж хмар виглядають похмурі та майже чорні сусідні хребти, - написав він.

За його словами, температура повітря у листопаді може падати до нормального мінуса. Тому вночі дуже холодно. Початківцям він рекомендує обрати похід без наметів і рюкзаків, дикими куточками Карпат. Вдень обирати “непопсові” маршрути, а ночувати в котеджах чи готелях. Але ті, хто любить справжній смак гір, краще йти з наметами та ночівлею.

Карпати (Фото: Олексій Пономаренко)

Водночас взимку “вилазки” несуть ризик для життя та здоров’я. Втім, саме екстрим часто приваблює туристів у цю пору. Охочі підкорити вершини повинні не переоцінювати власні можливості, мати певну фізичну підготовку, досвід та необхідне спорядження. В горах підстерігає небезпека зміни погоди та сходження лавин.

Кілька років тому, один турист вирішив пройти зі своїми друзями Чорногірських хребет, взимку. До цього він був тільки в літніх походах, але вирішив, що зимовий похід йому під силу. Через кілька днів, йому терміново довелось покинути групу, оскільки через погоду похід затягнувся, а йому терміново треба було на роботу. З перемички між Попіваном і Смотричем він почав самостійний спуск до села Дземброня і заблукав. На щастя, ця історія закінчилась добре, через кілька днів його знайшли рятувальники, він був живий, - розповів Мельничук в інтерв’ю VeterDoIt.

Взимку важливою умовою є нормальне спорядження: теплий спальник, намет, адекватний одяг, взуття та навіть сірники (краще брати запальничку). Оскільки його відсутність - може стати фатальною. 

Страх та інстинкт самозбереження – союзники туриста в питаннях безпеки. Безстрашний турист погано підготовлений та екіпірований, а погано підготовлений турист – це потенційно мертвий турист. Насторожений турист готується до найгіршого, а тому краще підготовлений і має більше шансів вижити, - розповів інструктор.

Для початківців краще починати з простих походів з радіальними виходами з однією польовою ночівлею. У тих, в кого є досвід літніх походів, можуть збільшувати кількість ночей в холодну пору до п’яти. А для довгих зимових походів потрібен попередній досвід зимових походів.

Карпати (Фото: Олексій Пономаренко)

10 важливих порад для тих, хто збирається підкорювати вершини

Перед тим, як піти у похід, потрібно спланувати маршрут, підготувати спорядження та підібрати команду. Що повинні знати туристи:

Перевіряйте прогноз погоди та штормові попередження перед тим, як вирушити у похід. Навіть, якщо ви плануєте короткочасний. Попри те, що погода у Карпатах часто змінюється, це може стати вам у пригоді.

Візьміть мобільний телефон та подбайте про навігацію. Часто може виникнути спокуса залишити цей девайс через несприятливі умови, щоб уникнути пошкоджень. Але краще скористатись водонепроникним чохлом та взяти його з собою. Туди ж варто завантажити кілька програм для навігації (Maps.me, OsmAnd та інші). Обов’язково протестуйте їх перед поїздкою та завантажте карту регіону, куди зібрались, повивчайте рельєф, населенні пункти та територі.. Також не забудьте про павербанк.

Візьміть карту та компас. Ця порада корисна незалежно від пори року та наявності у вас телефону. До прикладу, ви пройшли маршрут сотні разів, але погодні умови можуть зробити його невпізнанним.

Необхідно мати базові знання з надання першої допомоги та аптечку. Це допоможе впоратись з будь-якими негайними травмами, поки вам не нададуть професійну допомогу. Носіть у кишені жарознижувальне та знеболювальне.

Карпати (Фото: Олексій Пономаренко)

Оскільки темні ночі та прохолодні температури настають швидко, не варто залишатися на самоті. Якщо у вас немає друга в поході, і ви вирішили піти самостійно, скажіть комусь, куди ви збираєтеся, о котрій годині ви плануєте повернутися, і навіть передайте копію свого маршруту. Якщо ви заблукаєте або виникнуть проблеми, у вас буде контакт, який допоможе вам.

Взимку перед походом краще зареєструйся в рятувальній службі ДСНС, заповнивши анкету, а також записати контакти рятувальників в регіоні.

Одягайтесь тепло, але пам’ятайте про багатошаровість для боротьби з холодом. Обирайте одяг з матеріалів, що вбирають вологу та швидко висихають, зменшуючи наслідки переохолодження. Не забувайте і про кінцівки, оскільки людина найлегше втрачає тепло з голови, рук та ніг. Тому варто взяти з собою додаткові рукавички, шкарпетки, довгі штани та шапку. Для захисту обличчя часто буває корисно, наприклад, балаклава та окуляри. Не менш важливою є й термобілизна та бахіли (гамаші).

Священний Грааль зимових походів - це пуховик. Рухатись в ньому не дуже зручно, але ця річ потрібна під час стоянок. Обирайте взуття міцне, зручне та з мембраною.

Карпати (Фото: Олексій Пономаренко)

У холодну пору день стає коротшим, а ніч настає набагато швидше. Тому ліхтарик вкрай необхідна річ. Розумно взяти кілька та батарейки до них. При цьому головний ліхтарик може допомогти освічувати шлях при поганій видимості.

Екстремальне обладнання. Оберіть якісні килимок та спальний мішок (оптимальним є з температурою від -10 градусів). Намети є різної щільності - як для літніх, так і для зимових. Важливо мати пальник з радіатором і нормальним вітрозахистом. Не цурайтесь взяти у похід кішки та льодоруб, але для тих, хто вміє ним користуватись. Альтернативою кішок можуть бути снігоступи, там теж є шипи. Снігоступи підвищать зчеплення з дорогою та дозволять не занурюватися у сніг. В них можна далеко зайти, і з ними значно легше.

Їжа – це паливо для організму. Візьміть достатню кількість харчів, перекусів, води та термос. У пригоді стануть солодкі або багаті вуглеводами закуски, які додадуть заряд енергії. Їжа має бути швидкою у приготуванні та з достатньою кількістю тваринних та рослинних жирів.

Попри те, що похід може бути восени чи зимою, потрібно вберегтися від сонця. Над рівнем моря вплив ультрафіолету також збільшується, як і при відбиванні від сонця. Захиститися допоможуть окуляри та протисонцевий крем, якщо маєте чутливу шкіру.

Карпати (Фото: Олексій Пономаренко)

Небезпечні міфи про походи взимку

Міф 1: Алкоголь допоможе вам зігрітися

Алкоголь спричиняє зневоднення організму, а в суворих умовах зимових Карпат це небезпечно. Також спиртне може стати причиною переохолодження чи відмороження кінцівок. Тому алкоголь лише створює ілюзію тепла на певний час.

Міф 2: Топлений сніг – це повноцінна вода

Топлений сніг - це не повноцінна вода, а дистильована та демінералізована. Хоча, з погляду хімії, все вірно. Під час тривалих походів туристам краще використовувати ізотоніки, аби отримувати достатню кількість солей. Інакше - людський організм швидко виснажується.

Міф 3: Якщо постійно рухатись, то ніколи не змерзнеш

Під час підйому в гору, та ще й з рюкзаком, стає жарко. Тому навіть взимку в Карпатах можна зустріти туриста у футболці, але це не означає, що при мінусовій температурі ваше тіло може виробляти достатньо тепла. Однією з причин переохолодження є саме виснаження, тому обов'язково потрібно відпочивати, аби відновити сили.

Карпати (Фото: Олексій Пономаренко)

Міф 4: Для зимового походу найкраще підходить намет з великою кількістю дуг

Не кожен може справитись в екстремальних умовах, під сильним вітром чи в мороз, зібрати намет на п'ять дуг. Особливо, якщо турист буде тепло одягнений, в рукавицях, коли пальці майже не згинаються, та в масці. В умовах високогір'я складна конструкція намету - це мінус.

Міф 5: Спати на снігу зручно та комфортно

Найкраще під час зимових походів користуватись одночасно карематом та надувайкою. Сніг приймає форму тіла, тому з часом людина опиниться на нерівній поверхні, де щоб може заважати.

Карпати (Фото: Олексій Пономаренко)

Рятувальник ДСНС про головні помилки туристів та як діяти, якщо заблукав чи відстав від групи

Начальник ужгородського гірського пошуково-рятувального відділення Юрій Павлюкович у коментарі Парламент.UA розповів, що головною помилкою туристів є самовпевненість та переоцінення власних сил. Часто люди, зрозумівши, що заблукали, продовжують ходити, замість того, аби звернутись по допомогу до ДСНС.

Рятувальник розповів, як потрібно діяти, якщо турист не може знайти правильний шлях:

Перш за все, якщо нарешті людина зрозуміла, що вона заблукала, не потрібно продовжуватися рухатися в напрямку “їжачка в тумані”. Зупинися та знайди місце, яке зможе захистити тебе під час несприятливих умов. Спробуй розпалити багаття, аби зігрітися, та просуши свій одяг, відпочинь та чекай на допомогу. Тебе обов'язково знайдуть, але в якому стані та коли залежатиме вже від людини.

Павлюкович зазначив, що при погіршенні погодних умов, якщо суне “чорна” хмара, очікується снігопад чи сильний туман, потрібно повернутись туди, звідки починали маршрут. Бо підйом на гору може стати небезпечним для життя.

Є один лайфхак у ЗСУ (Збройні сили України, - ред.) - це команда “Кругом! До місця постійної дислокації руш”. Коли псується погода, це, як ніколи, актуально. А якщо турист хоробрий духом і впевнений у своїх силах, то можна продовжити рухатись за своїм маршрутом. Втім, за це можна поплатитись життям. Тебе його чекає феєричне знайомство з поліетиленовим темним мішком, - сказав він.

Рятувальник наголосив, що краще не переоцінювати свої сили. Особливо, якщо ви не маєте досвіду виживання в екстремальних умовах.

За словами інструктора Мирослава Мельничука, якщо турист заблукав, головне - не панікувати. Якщо погода дозволяє, то краще повернутись тим самим шляхом до свого спуску. Він вважає, що залишатися на місці не завжди краще. Наприклад, на хребті вітряно та може бути погана погода, тому криття краще шукати в лісі, там більше шансів вижити.

Водночас якщо турист зрозумів, що заблукав, можна залишати сліди: пов’язати на деревах яскраву стрічку або пакет. В жодному разі не варто залишати одяг.

Читайте також

1