Як у регіонах готуються до національного спротиву: територіальна оборона і добровольчі загони

Які умови пропонують добровольцям, які вступають до лав тероборони
Ексклюзив
Як у регіонах готуються до національного спротиву: територіальна оборона і добровольчі загони
Фото з фейсбук-сторінки Чернівецької бригади територіальної оборони: Майже 70 резервістів оперативного резерву другої черги з Чернівецької області вирушили на місяць на навчальні збори на базі 184-го навчального центру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на Львівщині.
14 Лютого 2022, 12:11
читать на русском

Те, до чого першим серед посадовців в Україні вголос закликав мер Івано-Франківська Руслан Марцінків – створення територіальної оборони на місцях  - від нового року стало реальністю: в Україні з 1 січня вступили в дію положення закону "Про основи національного спротиву", ухваленого торік. Парламент.ua вивчив, що пропонують у регіонах добровольцям, які вступають до лав тероборони і як саме формується національний спротив.

Ухвалений парламентом закон передбачає можливість створювати добровольчі формування територіальних громад, яким дозволено використовувати власну мисливську зброю. Він визначає, зокрема, такі поняття, як "національний спротив" та "територіальна оборона". Зокрема, згідно з текстом, територіальна оборона "складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових".

Автори документу кажуть: ведення руху опору здійснюватиметься з настанням особливого періоду на тимчасово окупованій території України.

3,5 тисячі вояків і 700 тисяч гривень від облради для початку

На Буковині, як і на всій території країни, створюють Бригаду територіальної оборони. Як повідомляють у Чернівецькій облдержадміністрації, її укомплектували вже на 70%.

У кожному з трьох районів створено батальйони, штаб розташували у Чернівцях. Його керівником призначено підполковника Андрія Цісака. У разі повномасштабної військової агресії, чисельність бригади складе близько 3,5 тисячі осіб. На потреби територіальної оборони обласна рада вже виділила 700 тисяч гривень. За ці гроші облаштовуватимуть, у тім числі, і місця дислокації – зроблять необхідні ремонти, забезпечать спецзв’язок тощо, - деталізують в ОДА.

Чиновники додають, що сили територіальної оборони – новий рід військ Збройних сил України. Участь є добровільною, особливих вимог до охочих немає. Запрошують чоловіків віком від 18 до 57 років, головне – готовність захищати свій дім та відповідне здоров’я. Чекають і тих, хто не проходив військову службу, вони можуть укласти контракт та перебувати у резерві. Резервісти, не полишаючи основного місця роботи, проходять підготовку під час денних навчань раз, або кілька на місяць. Їх можуть викликати на навчальні збори протягом тижня-двох щорічно.

Окрім захисту людей та об’єктів критичної інфраструктури у випадку збройного нападу чи надзвичайних ситуацій, бригада допомагатиме також боротися із наслідками стихійних лих, що для Буковини є надзвичайно актуальним.

Цивільний резервіст отримує військову підготовку без відриву від роботи і родини

Зараз у Чернівецькій області на стадії формування чотири військові частини територіальної оборони, уточнюють в обласному терцентрі комплектації і соціальної підтримки. Це бригада, в складі управління якої є 4 батальйони: у кожному новоствореному районі і в місті Чернівці.

Зараз триває процес комплектування військовослужбовцями: ми зараз призиваємо і з запасу (офіцерів, сержантів, солдатів запасу), і за рахунок інших військових частин, - розповідає заступник військового комісара, начальник сектора мобілізаційно-оборонної роботи обласного ТЦК і СП полковник Віталій ІСАКОВ. - Ті військовослужбовці, які виявляють бажання продовжити службу, звертаються до командування і приймається рішення про призначення на посади в частинах сил територіальної оборони.

Віталій Ісаков

Навчання сплановані раз на місяць. Є два напрямки комплектування. Перший – це військовослужбовці, які зараз проходять службу за контрактом, і другий – це укладання контракту цивільними особами для проходження служби у військовому резерві. Приклад другого напрямку: цивільна особа, яка працює, проживає вдома, але укладає контракт на проходження служби у військовому резерві з командирами військової частини. Що це означає? Раз на місяць командир частини інформує резервіста (як правило, це п’ятниця-субота) про теоретичне чи практичне заняття (виїзд на полігон Прибан у нас на Сторожинеччині) і відпрацювання бойової підготовки, тактичної, військово-медичної… І можливо, раз на рік чи раз на три роки, якщо спеціальність співпадає, ми направляємо в навчальний центр. Не всіх, а лише певні спеціальності. На цей час, коли ми призиваємо резервіста на збори, за ним зберігається місце роботи, заробітна платня. А крім того, за те, що резервіст виконує обов’язки в запасі, якщо він не порушував ніяких умов (прибував за викликом на заняття і т.д.) за підсумками року в січні наступного року він отримує грошову винагороду. Тому що ми знаємо, що в нас є резервіст, який гарантовано знає, як діяти в разі чого. В разі, якщо буде мобілізація (незалежно – часткова чи загальна), ця людина не буде призвана в іншу військову частину. Вона залишиться в цій частині на цій посаді.

Читайте також

Вступити легко, забезпечення чудове

Нам вдалося поспілкуватися з резервістом Михайлом, який перебуває в теробороні від 2018 року, і він розповів про умови забезпечення бійців тероборони.

"Закон вступив у дію нещодавно, а самі підрозділи були сформовані набагато раніше, просто в іншому вигляді. Закон розширив склад бригад, підрозділів, було прийнято рішення про збільшення військовослужбовців до 10 тисяч, відповідно збільшено чисельність людей у бригадах: якщо раніше в бригадах було двоє кадрових офіцерів, то сьогодні їх більше.

Я в теробороні з 2018 року, порядок заключення контракту відтоді не змінився. Для укладання контракту і проходження служби в теробороні необхідно звернутися в підрозділ (батальйон або бригаду), пройти співбесіду, написати заяву, пройти медкомісію, вибрати сертифікат від нарколога і з психдиспансеру і довідку про відсутність судимості. Також подати копії документів – паспорт, код, військовий квиток, свідоцтво про одруження і народження дітей. Після прийнятого рішення ви зараховуєтеся до частини і проходите службу згідно з розкладом.

Цей весь підготовчий процес забере трохи часу: потрібно взяти від сімейного лікаря направлення на здачу аналізів, проходження медкомісії. Це забере щонайбільше місяць. Можна проходити в скороченому варіанті, тобто якщо є змога скористатися платними послугами – то і за три дні впораєтеся. Є Положення про прийом та проходження служби в резерві, там це все прописано. Загалом – це ті самі документи, які ви подаєте, коли укладаєте контракт про проходження служби у Збройних силах України.

Загалом тероборона розвивається трьома етапами. Перший етап – це формування ядра, другий - формування резерву і третій – добровольчих батальйонів.

Зараз якраз перший період підходить до завершення, ядро практично сформоване і розпочнеться формування резерву. Буде проведене злагодження, навчання, підрозділ буде готовий під час введення надзвичайного стану чи воєнного стану розгорнутися повністю за визначений період і виконувати поставлені задачі: ліквідацію надзвичайних ситуацій, забезпечення правопорядку, інших задач згідно з законом про основи національного спротиву.

Ядро – це кадрові військові, які постійно на службі. Формування резерву – це ті, хто працюють на роботі, живуть вдома, а до навчань долучаються з регулярною періодичністю.

Резервісти вже є, їхні контракти зберігаються, продовжуються, вони дійсні, і з тією групою резервістів, яка вже існує, проводиться навчання згідно з графіком. Переформатувалися певні частини, відповідно до закону змінилася структура, триває перереєстрація нових контрактів тим, кому це потрібно, і з тими, хто має контракти – продовжується робота згідно з розкладом бойової підготовки. З новими резервістами оформлятимуть документи вже по-новому, і вони будуть долучатися до тих резервістів, які вже є.

Щороку всі резервісти отримують преміальну виплату. Щороку це різна сума. Це додатково - за виконання графіку. Цього року я отримав десь 2 тисячі грн. А під час навчання резервіст отримує середню зарплату в себе на роботі, плюс додатково відрядні, на харчування і оплату в залежності від звання. Ще десь 4,5-5 тисяч крім зарплати, якщо людина має її на роботі. По виплатах я можу бути неточним, тому що вони залежать від багатьох факторів – наприклад, скільки днів резервіст був задіяний та інших. Цим займаються фінансисти.

На навчаннях резервісту видається форма, якщо це проходить у навчальних центрах, триразове харчування. Якщо це стрілецькі дні і підготовка на базі батальйонів, то людина раніше приходила у своєму одязі. Зараз планується також забезпечення речовим майном, тобто формою. Є все що належиться: спальні мішки, ліжка, матраци. Якщо стаціонарна казарма – а я був у такій в Старичах - вона європейського зразка. Харчування чудове - були і ананаси, і банани, і яблука, порції великі, щоразу є вибір страв - два види першої страви, два види другої.  Туалет, душ. На полігоні – звісно, умови наметові. Але від періоду залежить. Влітку краще, взимку гірше. Хоча в наметах також опалюється. Залежить ще від того, хто куди попадає, є різні види навчань і упродовж року вони змінюються, і для кожної військової спеціальності буде свій тип, своє навчання, свій полігон, свій навчальний центр.

На жаль, якщо буде війна – воювати доведеться усім. І тим, що в резервістах, і тим, що не в резервістах. Війна торкнеться усіх – хто її хоче, чи хто не хоче. Війна не буде вибирати ні малих, ні старих, ні тих, що можуть воювати, ні тих, у кого інвалідність… Буде ситуація, що ти або воюєш, або все рівно до тебе прийдуть. Тому ті, хто в резервістах – вони готуються до цього свідомо, добровільно, а хто не готуються – вони все одно будуть мобілізовані, але вони будуть не настільки готові і їм буде потрібно трохи більше часу для підготовки. Тим не менше, як показав 2014 рік, воля до перемоги має велике значення. Я упевнений, що все в нас буде добре.

РОЗПОЧАТО ФОРМУВАННЯ РЕЗЕРВУ ДЛЯ ТЕРОБОРОНИ, ЧЕКАЮТЬ УСІХ ОХОЧИХ. ДЕТАЛЬНУ ІНФОРМАЦІЮ МОЖНА ДІЗНАТИСЯ ЗА ОФІЦІЙНИМ ТЕЛЕФОНОМ КОЛ-ЦЕНТРА ТЕРОБОРОНИ 097 125 65 00.

Добровольці тергромад також об’єднуються

Окрім батальйонів територіальної оборони закон "Про основи національного спротиву" дозволяє і добровольчі формування територіальних громад. Це воєнізовані підрозділи, сформовані на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади. Ці підрозділи призначені для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади. У Чернівецькій області організуються і такі формування.

Як розповів голова Чернівецького обласного об’єднання "Майдан" Сергій НИКОЛАЙЧУК, роботу з організації добровольчого батальйону на Буковині здійснюють Громадське формування "Буковинська народна комендатура" і ЧОО "Майдан".

Сергій Николайчук

Наразі займаємося підготовчою організаційною роботою, розробляємо статут – тобто підлаштовуємо загальноармійський статут під наш невеликий підрозділ. До нас зголосилося вже близько сотні людей, коли буде завершене документальне оформлення. Обласна рада передала для потреб добровольчого формування 11 списаних автомобілів – старі "швидкі допомоги", газелі, уази, один РАФ. Спочатку ми планували їх відремонтувати і передати регулярним частинам ЗСУ, але зараз зрозуміло, що вони цілком можуть знадобитися і тут, на місці. То ми їх продовжуємо ремонтувати.

Читайте також