Заготовлюємо і консервуємо: календар городника на вересень

Місячний календар допоможе зібрати врожай та провести осінньо-польові роботи на городі і в саду
Ексклюзив
Заготовлюємо і консервуємо: календар городника на вересень
1 Вересня 2022, 10:20
читать на русском

1 вересня

У саду рекомендується зайнятися збором врожаю, обрізанням, обприскуванням від шкідників і хвороб, а також прибиранням бур'янів. Прорідіть сходи і обгортайте рослини. Також видаліть зайві відростки у полуниці.

На городі можна зайнятися збором насіння і сім'яників, обприскати рослини від хвороб і шкідників. Продовжуйте викопувати картоплю. Вдалий день для обробітку ґрунту.

У квітнику формуйте крони, видаліть зайві пагони і квіти, хворі рослини. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго радувати вас в букетах.

В будинку вдалим буде полив і зрошення кімнатних рослин. Порадуйте домочадців смачною випічкою. Зберіть квіти і лікарські насіння для сушки.

2 вересня

У саду внесіть органічну підгодівлю в невеликих дозах. Головне не залити і не перегодувати рослини, через те, що в цей день високий ризик розвитку грибних захворювань і гнилі. Проріджуйте і підсапуйте сходи.

На городі цього дня роботи проводити не можна. Краще обробити землю, прополоти бур'яни. Можна продовжити збір врожаю і посівного матеріалу.

У квітнику можна заготовити черенки для щеплень, вкорінити їх, а також зайнятися обрізанням дерев і чагарників.

У цей день можна продовжити робити зимові заготовки, головне не вдаватися до термічної обробки: соліть і сушіть овочі і фрукти, робіть вино. Рекомендується зайнятися покосом газону.

3 вересня

Садіть, малину, виноград, ожину, смородину та інші ягідні чагарники. При спадаючому місяці можна зайнятися покосом газону. Поливайте і вносіть органічні добрива, при цьому стежте щоб полив був помірним.

На городі у цей день добре прийметься і піде в ріст посаджена розсада. Добре пройде внесення сухої підгодівлі під рослину. Особливо вдалий посів, посадка і пересадка будь-яких рослин, а саме: гарбузових, пасльонових і овочевих.

У квітнику сприятливий день для посіву квітів, розпушування ґрунту, підгортанні рослин і внесенні під них сухої підгодівлі. День не підходить для обрізки рослин і обробки хімічними препаратами.

Хороший день для домашніх справ. Ремонт, прибирання, прання, приготування їжі та випічки - ви все встигнете і залишиться час ще на себе і близьких. Добре також позбутися від речей, якими ви давно не користуєтеся. Продовжуйте робити заготівлю соків і вина, збирати рослини для сушки.

4 вересня

У саду займіться обробкою тих ділянок землі, що звільнилися. Також потрібно підтримувати порядок на клумбах, де щось зростає, а саме: рихлити міжряддя, підгортати рослини, видаляти бур'ян, дику поросль, зів'ялі квіти та пошкоджені пагони.

Не варто збирати коренеплоди для зберігання. Займіться перекопуванням ґрунту, розпушуванням сухої землі, прополюванням. Вдалою буде боротьба зі слимаками. Починають масово дозрівати насіння, так що встигніть зібрати їх, щоб вони не обсипалися на землю.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Видаляйте поросль.

Можна приділити увагу практично будь-яким хатнім справам. Можна: прибрати в кімнатах, навести порядок в ящиках, вимити вікна. Вдало пройде і невеликий ремонт. Рекомендується консервувати фрукти.

5 вересня

Перекопайте вільні клумби. Розпушуйте ґрунт у міжряддях, проріджуйте і підсапуйте рослини, видаляйте бур'яни, міняйте субстрат в горщиках кімнатних рослин. Обробіть дерева і чагарники від шкідників, які збираються перезимувати в ґрунті.

Збирайте насіння на сушку і зберігання. Прибирайте всі культури. Займіться прополкою і розпушуванням. Рекомендується посіяти пекінську капусту, салати, гірчицю, петрушку, цибулю і зелень.

Можна обрізати дерева і чагарники для припинення їх росту. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні та будуть довго стояти в букетах.

Сьогодні не можна займатися домашніми справами. Краще не починати навіть косметичний ремонт, не переставляти меблі, не робити прибирання. Збирайте виноград і робіть з нього вино. Сушіть лікарські рослини, заготовлюйте соки на зиму.

6 вересня

Один з найбільш вдалих періодів для посадки плодових дерев і чагарників. Рекомендується збирати урожай, поливати, вносити добрива і проводити обрізку.

Пора внести в грунт добрива і закласти органічні відходи в компост. Якщо у вас є теплиця, можна висадити в неї багаторічні цибулю, кольрабі, брокколі, посів насіння вигоночних культур, щоб отримати зелень взимку. Також відмінний час для посадки часнику, сидератів, прищіпки точок зростання у гарбузів.

Продовжуйте полоти бур'яни і косити траву. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго стояти в букетах. Проведіть обрізку пагонів для посилення їхнього зросту.

Сьогодні вирушайте на кухню і продовжуйте консервувати, солити, квасити, заготовлювати соки і вино. Збирайте коріння лікарських рослин. Викопуйте цибулинні.

7 вересня

Замочуйте і пророщуйте насіння, сійте і садіть на зберігання, але не на насіння будь-яких рослин - все те, що росте повільно: багаторічники, чагарники, дерева тощо. Особливо, якщо ці рослини повинні бути міцними, Телець допоможе їм успішно перезимувати.

Видаляйте бур'ян, проріджуйте густі сходи. Займіться органічною підгодівлею, перекопуванням ґрунту. Обробляйте рослини від паразитів і грибкових захворювань.

Зрізайте квіти і робіть з них букети. Вони будуть довго радувати вас. Можна зайнятися поливом і розпушуванням, головне бути акуратними, щоб не пошкодити зону коренів.

Сьогодні можна займатися нескладною роботою по дому. Також на кухні можна продовжити готувати зимові заготовки.

8 вересня

Сприятливий день для замочування і пророщування насіння, посіву і посадки багаторічників, кущів і дерев. При спадному місяці слід косити газони, якщо ви хочете сповільнити зростання трави. Також видаляйте бур'яни, проріджуйте сходи.

Заготовлюйте коріння лікарських рослин, вносіть добрива, закладайте компост і прополюйте бур'яни на грядках. Продовжуйте садити часник, прищипувати точки зростання у гарбузів.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Заготовлюйте і сушіть коріння лікарських рослин.

День вдалий для багатьох починань. Сміливо починайте ремонт, переклейте шпалери, прибирайте, переставляйте меблі. На кухні: консервуйте, соліть, квасьте капусту, заготовлюйте соки і вино.

9 вересня

При спадаючому місяці сприятливо косити газони, щоб уповільнити зростання трави. Можна провести підгодівлю рослинними і органічними добривами. Продовжуйте збирати урожай плодових.

Займіться пасинкуванням томатів, формуванням батогів огірків в теплиці. Приберіть картоплю та інші коренеплоди на зберігання. Прорідіть сходи.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

Один з кращих днів для роботи по дому. Сьогодні вам вдасться буквально все, починаючи від легкого прибирання та закінчуючи масштабним ремонтом. Сьогодні порадує і випічка. Продовжуйте робити заготовки на зиму.

10 вересня

Займіться прополкою і обробкою рослин від шкідливих комах і збудників захворювань. Можна внести в грунт органічні добрива. Видаліть зайві полуничні вуса, прикореневу поросль у кущів і дерев, зробіть санітарну обробку крон кущів. Продовжуйте збирати урожай наземних. Приберіть зернові.

Саме час зосередитися на розпушуванні міжрядь без поливу. Пора провести розпушування і обробку рослин від шкідливих комах і збудників захворювань.

Висаджуйте клематиси і інші рослини з довгим і кучерявими пагонами. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати вас в букетах.

Цей день краще присвятити виконанню простих справ. Хоча на кухні роботи буде дуже багато: консервування, соління, квашення капусти, заготівля соку і вина. Можна також зібрати квітки і насіння лікарських рослин.

11 вересня

Прийшов час для посадки полуниці, малини, винограду та інших ягідних кущів. Рекомендується органічна і мінеральна підгодівля. Підготуйте ями для посадки нових саджанців.

Проведіть розпушування, полив і щеплення. Прибирайте вершки на тривале зберігання. Сприятливий період для посіву швидко зеленних. Займіться дорощуванням кольрабі. Сьогодні краще не викопувати коренеплоди.

День підходить для посадки і посіву декоративно-листяних рослин. Можна сіяти під зиму однорічні айстри, гвоздику турецьку і маки. Також сійте сальвию, незабудки, троянди, крокуси і хризантеми.

Хороший день для наведення порядку вдома. На кухні теж є чим зайнятися. Можна продовжити консервувати, солити, заготовлювати соки і вино. Сприятливий день для прання білизни та скошування газону.

12 вересня

Можна сіяти і садити більшість однорічних культур, також і декоративно-листяних, головне, щоб не на тривале зберігання і не на насіння. Видаляйте бур'яни, проріджуйте і підсапуйте сходи. Вносьте під корінь добрива.

Продовжуйте замочувати і пророщувати насіння для посіву у відкритий ґрунт на розсаду. Прибирайте вершки на тривале зберігання, при цьому не збирайте в ці дні урожай коренеплодів.

Висаджуйте декоративні чагарники, троянди і бульбоцибульні. Робіть щеплення і перещеплення. Обрізуйте дерева і чагарники.

День підходить для будь-яких активностей по дому, починаючи від наведення порядку в кімнатах і закінчуючи масштабним ремонтом. Роботи на кухні теж багато, так що відпочивати не доведеться. Продовжуйте консервувати, солити та квасити капусту.

13 вересня

Займіться посівом і посадкою, пересадкою більшості рослин. Особливо вдалий цей період для однорічників. Головне садити на високий урожай, але не на насіння і не для зберігання. Гарний час для мінеральної та органічної підгодівлі.

Не варто прибирати коренеплоди на зберігання. Сійте на розсаду і висаджуйте сіянці баклажанів, помідорів і перців. Можна посіяти картоплю, посадити будь-яку цибулю і капусту. Сійте і садіть гарбузові овочі - огірки, кабачки та патисони. Посадіть шипшину. Не можна сьогодні сіяти, садити й пересаджувати бульбові, ампельні, кучеряві і трав'янисті рослини. Краще не застосовувати отрутохімікати. Заготовлюйте листя лікарських рослин.

День підходить для нескладної роботи по дому. Наведіть порядок у шафах, приготуйте їжу, позбудьтеся від пилу. Можна полити кімнатні та балконні рослини, зайнятися пранням білизни.

14 вересня

Якщо у вас в саду є рослини, які вимагають пересадки, їх час пересадити. Робіть щеплення і перещеплення, обробіть рослини від хвороб і шкідників. Приберіть бадилля і опале листя, займіться благоустроєм саду.

Приведіть у порядок ділянки, які звільнилися від врожаю. При необхідності посадіть скорцонеру, а з пряно-зеленних рослин - гірчицю, фенхель, валеріану. Дуже вдалий час для збирання соняшнику.

Можна посіяти під зиму насіння маргариток, матіолу дворогу і нагідки. Також добре посіяти декоративні маки і садові фіалки. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго стояти в букетах.

15 вересня

Прибирайте урожай на зберігання, боріться з хворобами і шкідниками, вирізайте хворі гілки дерев і чагарників. Сійте газонну траву. Якщо ви вирощуєте виноград, саме час зайнятися виноробством. Вдалий час для збору картоплі. Успішною буде викопування шніт-цибулі, батун, коренеплодів для зимової вигонки зелені. Можна зайнятися прищипкою томатів і перцю, прополоти і обробити грунт, провести боротьбу зі шкідниками.

Не варто сьогодні організовувати полив. День підходить для подзимнего підсіву: левкоїв запашних і осінніх, волошок шорсткуватих і садових, незабудок альпійських, а також віоли Віттрока.

Несприятливий день для початку ремонтів і зайвого фізичного навантаження. Відправляйтеся на кухню і займіться переробкою врожаю в домашні консерви: соліть, варіть, сушіть і маринуйте фрукти і овочі, вичавлюйте соки.

16 вересня

Сійте однорічні квіти, садіть невеликі декоративні дерева і чагарники, які не призначені для плодоношення. Вдалою буде посадка кучерявих і повзучих рослин - плетистих троянд, суниці та інших. Можна провести пікіровку рослин. Дозволено проводити будь-який з видів обрізки, вносити в грунт добрива, а також заготовляти цілющі трави. З овочевих культур можливі посів на розсаду і посадка з дорощуванням в теплиці сіянців огірків і гіркого перцю. Із зелені рекомендується сіяти: петрушку, кріп, аніс, артишоки і валеріану.

У цей день можна висаджувати трав'янисті і деревовидні півонії. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

День підходить для дрібних справ по дому. Зосередьтеся на покупці потрібних речей в будинок, починаючи з побутової техніки і закінчуючи картинами. Проведіть час на кухні: консервуйте, соліть, маринуйте. Головне, не консервуйте фрукти.

17 вересня

Краще утриматися від багатьох видів робіт в саду. Дозволено обробляти рослини від хвороб і шкідників, займатися санітарним обрізанням, вносити в землю рідкі добрива. Можна вносити мінеральні та органічні добрива, (і калій) якщо це вимагається.

Сприятлива пікіровка і пересадка рослин. Вони швидко оговтаються від ран, отриманих при пересадці. У квітнику можна сіяти й пересаджувати однорічні квіти, невисокі декоративні дерева і чагарники, які не призначені для плодоношення, кучеряві й повзучі рослини, суниці. Однак, якщо є можливість утриматися від посіву і посадок в дні молодика, краще не садити. Продовжуйте займатися заготівлею лікарських рослин. Можна переробляти отриманий урожай, головне без термічної обробки.

18 вересня

Можна садити й пересаджувати деревні і чагарникові рослини. Рекомендується нарізати і укоренити пагони, внести в грунт мінеральну підгодівлю. Поливайте і розпушуйте землю, заготовляйте насіннєвий матеріал. Непоганий день для посіву на розсаду пасльонових культур і цибулі - шніт, батун і ріпка. З коренеплодів можна посадити буряк і мангольд. Сійте зелень: петрушку, селеру, кріп, спаржу, щавель, шпинат і чабер.

Заготовлюйте квітки лікарських рослин. Садіть трав'янисті півонії, бородаті іриси, клематиси. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

Добре зайнятися декором приміщень, переставити меблі, пересадити квіти. Побалуйте себе і близьких випічкою. Тісто сьогодні вдасться особливо смачним і повітряним. Також варто провітрити будинок і не поливати рослини, так як є ризик, що в коренях заведуться шкідники.

19 вересня

Успішно пройде посадка саджанців персика, вишні, груші, встигнуть вкоренитися сливи, абрикоси і яблуні. Сійте насіння редьки та інших коренеплодів і швидкозростаючі зеленні культури. Можна садити огірки з дорощуванням в теплиці або на підвіконні.

Організуйте помірний полив, зайва волога зашкодить рослинам. Підготуйте грядки для осінніх та підзимових посадок.

Вдалою буде посадка і пересадка бульбоцибульних квітів: первоцвітів, лілій. Можна висаджувати декоративні чагарники, троянди, клематіси. Займіться укоріненням живців.

День підходить для домашніх справ. Сьогодні все вдасться від масштабного ремонту до легкого прибирання. Добре цей день присвятити саду і рослинам. Можна пересадити газони, а ось від поливу квітів краще утриматися.

20 вересня

У цей день добре садити плодові дерева, смородину, аґрус, малину, виноград, ожину, полуницю. Рекомендується організувати полив і підгодівлю мінеральними і органічними добривами. Замочуйте насіння і сійте на тривале зберігання. Обробіть землю: вспахуйте, рихліть, звільняйте від бур'янів. Можна обприскати спеціальними розчинами або окурити рослини від паразитів і збудників захворювань димом. Збирайте врожай наземних плодів.

Буде вдалим посів і посадка пряних, квіткових, лікарських трав і рослин, особливо, які мають жало, шипи, колючки або гострі листя і плоди. Також можна садити кучеряві, плетисті рослини.

Відправляйтеся на кухню, щоб заготовити продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вина. Можна косити газон.

21 вересня

Полийте клумби, розпушуйте землю навколо рослин. Можна вносити в грунт добрива і закладати органіку в компост. Продовжуйте заготовляти листя лікарських рослин. Обробіть сад від хвороб і шкідників. Займіться посівом насіння луків, кропу, щавлю, крес-салату, кореневої петрушки. Сприятлива посадка і пересадка селери, ревеню, спаржі, цибулі-сівка. Можна садити озимий часник. Садіть і сійте квіти, лікарські та пряні трави. Саме час провести підзимову посадку ірисів і холодостійких лілій. Висаджуйте цибулини гіацинтів і крокусів.

Ідеальний день для домашніх клопотів. День підходить для будь-якої активності по дому. Якщо ви збираєтеся затіяти ремонт, вибирайте світлі кольори, щоб привнести в приміщення більше світла.

22 вересня

Продовжуйте висаджувати вкорінені живці і саджанці плодових дерев і ягідних кущів, сіяти і садити декоративно-квітучі і швидкозростаючі лікарські культури. Рекомендується обробка землі вільних ділянок: перекопування, розпушування, прополка, проріджування і підгортання сходів. Можна сіяти і садити рослини на насіння, у них буде багато зелені і незначний урожай. Продовжуйте збирати урожай коренеплодів. Не варто організовувати полив і обрізку.

Викопуйте цибулини і бульби для зберігання. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго стояти в букетах. Також в Стрільці добре сіяти декоративно-квітучі рослини, вони швидше зацвітуть.

Несприятливий день для заняття домашніми справами, особливо прибиранням. Відправляйтеся краще на кухню. Випічка сьогодні вийде особливо смачною. Продовжуйте заготовлювати вирощену продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту.

23 вересня

Збирайте врожай на зберігання, обрізайте сухі гілки, непотрібні вуса у суниці, поросль. Очищайте і проводьте ремонт стовбурів дерев. Перекопайте пристовбурні круги з внесенням добрив. Вдало пройде і боротьба з бур'янами та шкідниками.

Садіть озимий часник. Займіться посівом озимини сидератів, посадкою спаржі на постійне місце. Можна збирати насінники і насіння. Викопуйте шніт-цибулю, батун, коренеплоди для зимової вигонки зелені. Продовжуйте збирати картоплю та інші коренеплоди на зберігання.

Викопуйте цибулини і бульби для зберігання. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго стояти в букетах.

День підходить для невеликих домашніх справ. Можна зробити невеликий ремонт, легке прибирання в будинку, переставити меблі. Можна зайнятися випічкою. Тісто сьогодні вийде особливо смачним.

24 вересня

Сприятливі дні для осінньої посадки плодових дерев і чагарників. Збирайте врожай, обрізайте, організуйте кореневу і позакореневе підживлення, обробляйте від хвороб і шкідників. Можна пересаджувати рослини з ослабленою кореневою системою. Займіться прополкою і проріджуванням в теплиці. Можна висаджувати озимий часник, сійте і саджайте кореневища хрону, редиса, рідьки й ріпи. Сійте насіння кореневої петрушки і щавелю. Дорощуйте в темному приміщенні кольорову капусту.

Слушна нагода для посадки декоративних чагарників, багаторічних рослин і троянд. Прийшов час для пересадки квітів, яким належить зимувати на холодних підвіконнях.

Хороший день для заняття домашніми справами, головне почати і закінчити справу саме в цей день. На кухні можна продовжити заготовлювати продукцію на зиму: консервувати, солити, квасити капусту, робити соки і вино.

25 вересня

Відмінний час для посадки підщепи для подальших щеплень, дерев і чагарників. Посійте під зиму багаторічники. Вносьте під корінь добрива і робіть щеплення. Можна організувати прибирання в саду. На городі сьогодні небагато роботи. Посійте моркву, буряк і мангольд. Також можна зробити посів коренеплідних культур з хрестоцвітних: дайкон, редис і редьку. У цей день не рекомендується працювати з корінням рослин.

Сійте і садіть підзимові і багаторічні рослини, які будуть зимувати у відкритому ґрунті. Продовжуйте пересаджувати рослини з ослабленою кореневою системою, а також ті квіти, які будуть зимувати на холодних підвіконнях.

Сьогодні не слід переставляти меблі, мити підлогу, прати білизну. Замість цього краще зайнятися збором і зберіганням фруктів, а також консервуванням коренеплодів.

26 вересня

Рекомендується зайнятися обрізанням дерев і чагарників. Можна косити газон, видаляти бур'яни, а також поросли. Обприскуйте рослини від шкідників і хвороб. Видаляйте непотрібні полуничні вуса. Сьогодні не варто організовувати полив рослин.

Збирайте насіння і коренеплоди на насінники. Викопуйте багаторічну цибулю. Пересаджуйте з грунту розсаду селери, петрушки, кущів базиліка для вирощування в теплиці або на підвіконні. У квітнику Займіться видаленням зайвих пагонів і квітів, хворих рослин. Заготовлюйте на зиму квіти, плоди і насіння лікарських рослин. Можна садити цибулинні квіти.

День  підходить для домашніх справ. Приведіть свою кімнату в порядок, проведіть прибирання в кабінеті. Побалуйте себе і своїх рідних випічкою.

27 вересня

Перекопайте землю, прорихліть міжряддя, видаліть бур'ян. Не зайвим буде і прорідити сходи. Можна провести обробку рослин від шкідників і шкідливих мікроорганізмів.  Збирайте насіння і коренеплоди на насінники. Викопуйте картоплю, прибирайте зернові. Сійте цибулю-сіянку. Обробляйте грунт, боріться з бур'янами, а також наземними шкідниками.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Заготовлюйте на зиму квіти, плоди і лікарські рослини.

Вдалий день для посадки квітів в вазони, прибирання пилу, провітрювання будинку. Наведіть в шафах порядок. Побалуйте себе і близьких випічкою.

28 вересня

Просапайте вільні клумби, прорідіть сходи, формуйте крони. Видаліть непотрібні вуса у суниці, займіться прищипкою і пасинкуванням. Проведіть обприскування від шкідників і хвороб. Продовжуйте заготовлювати лікарську сировину.

Збирайте насіння і коренеплоди на насінники. Прибирайте урожай на тривале зберігання, в тому числі і картоплю. Прибирайте зернові. Можна сіяти цибулю-сіянку. Не рекомендуються посіви і посадки більшості культур, поливи та підживлення.

Рекомендується садити гіацинти, крокуси і холодостійкі лілії.

У цей день краще не затівати масштабний ремонт або генеральне прибирання. Сьогодні сприятливий день для збору і зберігання фруктів та провітрювання квартири. Утримайтеся від поливу кімнатних і балконних рослин.

29 вересня

Сприятливий період для посадки ягідних чагарників, ожини, малини, винограду, полуниці. Можна косити газон. Слід провести поливи та підживлення. Головне, робити це в помірних дозах, щоб у рослинах не розвинулися грибкові захворювання та гнилі.  Садіть пасльонові культури: болгарський перець, томати, баклажани, а також горох і квасолю. Вдалий день для посіву коренеплодів: буряка, моркви, мангольду. Висаджуйте розсаду капусти і гарбузових культур.

Слушна нагода для посадки декоративних чагарників, багаторічних рослин і троянд. Рекомендується висадити під зиму цибулини лілій і посіяти гвоздику і шавлію. Не можна використовувати для щеплень метод окулірування.

Несприятливий час для домашніх справ. Якщо ви затіяли генеральний ремонт або прибирання, краще відкласти їх. Займіться заготівлею листя лікарських рослин. Організуйте косіння трави.

30 вересня

Можна сіяти, садити й пересаджувати будь-які садові культури. Вдалий час для щеплення, окулірування, заготівлі живців для щеплень, вкорінення живців, обрізки дерев і чагарників, прищіпки. Закладайте органіку в компостну яму.

Збирайте врожай наземних плодів: квасолі, гороху, помідорів, огірків, перців, кабачків, патисонів, баклажанів. Готуйте грядки для підзимового підсіву сидератів.

Продовжуйте висаджувати квіти. Можна зайнятися посадкою шипшини, турецької гвоздики, сальвії, лілій, троянд. Заготовлюйте лікарські рослини.

Один з найгірших днів для домашньої роботи. Краще відкласти всі справи до настання більш сприятливого періоду. В саду і на городі також відкладіть прибирання бадилля і листя на інший день. Відповідний день для скошування трави.

1