ЗСУ женуть окупантів, ротація ворога та небезпека з повітря: що відбулось на фронті цього тижня (огляд ситуації)

Ненависть путіна до України нікуди не подінеться, як і в його прихвоснів та рабів
Ексклюзив
ЗСУ женуть окупантів, ротація ворога та небезпека з повітря: що відбулось на фронті цього тижня (огляд ситуації)
Війна в Україні / Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA
1 Квітня 2022, 15:05
читать на русском

Україна продовжує боротись проти російських окупантів вже тридцять сьомий день. Це героїчний спротив всього українського народу, але розслаблятися не потрібно. Оскільки ворог переміщує свої війська та збільшує їхню кількість.

Парламент.UA розповідає, що змінилось на фронті цього тижня.

Варто зазначити, що армія агресора зазнала повного краху в боях за Київ. При цьому на росії це називають "тактичним відведенням військ", зокрема на півночі Київської області та Чернігівському напрямках. Але ворог може перекинути сили на схід та південь України, також відбувається накопичення сил у Білорусі. Ворог намагається в районі Гомеля сконцентрувати ракетні комплекси.

Коли вони зрозуміли, що їхній план не працює, вони почали змінювати тактику та фокусуватись на знищенні цивільної інфраструктури, змушуючи політичне керівництво нашої країни не те, щоб здатися, але хоча б піти на додаткові поступки, - повідомив перший заступник міністра МВС Євген Єнін, коментуючи відступ ворога з-під Києва.

Також рашисти отримали свою дозу радіаційного опромінення та виїхали з Чорнобильської АЕС ще 31 березня. У частини військових почала проявлятись хвороба, оскільки вони копали окопи та зводили фортифікаційні споруди у Рудному лісі - найзабрудненішому місці в усій Зоні відчуження. Але окупанти у полон взяли українських нацгвардійців, а працівників змусили підписати акт здачі ЧАЕС, в якому написано, що окупанти охороняли станцію з 24 лютого.

Які населені пункти ЗСУ відбили цього тижня

Протягом цього тижня українські захисники відбили Ірпінь, Бровари, Вишеград, Іванків, Макарів, Велика Димерка. Але Ірпінь продовжують обстрілювати  артилерією, все місто заміновано. Сусідні міста – Ворзель, Буча, Гостомель – поки під контролем супротивника. Вони перебувають під постійним обстрілом.

Ірпінь після російських обстрілів та окупації / Фото: МВС України

Ірпінь після російських обстрілів та окупації / Фото: МВС України

ЗСУ відновили контроль над населеними пунктами Демидів, Димер, Литвинівка, Гаврилівка, Козаровичі, Жовтневе, Глибівка, Ясногородка, Талакунь, Сухолуччя, Липівка, Гавронщина, Маковище, Миколаївка, Хмільна.

Після відходу противника підрозділами ЗСУ взято під контроль населені пункти Рудня, Шевченкове, Бобрик, Стара Басань, Нова Басань, Макіївка, Погреби, Бажанівка, Володимирівка, Шняківка, Сальне, Софіївка, Гаврилівка.

У Сумській області від окупантів врятували село Боромля, яке росіяни окупували ще в перші дні війни.

Завдяки зусиллям 60-тої окремої піхотної бригади та 4-го танкового батальйону 17-ї окремої танкової бригади, що перебувають в угрупованні військ "Південь", було визволено такі населені пункти на Херсонщині: Нововоронцовка, Мала Шестерня, Новогригорівка, Тополине, Князівка, Краснівка, Свободне, Кам’янка, Пригір’я, Кочубєївка, Орлове.

Як повідомляв раніше голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, ворога вдалося витіснити до кордонів з Херсонською областю. На частині території почалась посівна кампанія. Також Херсон лише частково контролюється окупантами.

Місцеве населення звільнених сіл та міст отримує гуманітарну допомогу (медикаменти, засоби гігієни, продукти).

Втім, коли окупанти відступають з-під Києва, зазначивши величезних втрат, вони грабують будинки простих людей. Виносять електроніку, одяг, взуття, косметику, золото, гроші. Тож для російських солдатів - мародерство це норма, як і інші воєнні злочини (зґвалтування, знущання, тортури тощо). Це все триває і досі, навіть при відводі військ.

Орки обікрали помешкання українців, а вивезти не змогли / Фото з Telegram

Орки обікрали помешкання українців, а вивезти не змогли / Фото з Telegram

Які воєнні злочини вчиняють рашисти

Окупанти використовують українських дітей як живий щит при переміщенні колон техніки. Фіксуються непоодинокі випадки.

За повідомленнями місцевих мешканців в селі Новий Биків (Чернігівська область) російські солдати взяли у заручники та посадили у вантажівки місцевих дітей. Мета цих дій – страхування колони військової техніки на марші.

Окрім того, рашисти використовують дітей як заручників – як гарантії, що місцеве населення не видаватиме координати переміщення ворога українським захисникам. Випадки використання дітей як прикриття фіксуються в Сумській, Київській, Чернігівській, Запорізькій областях, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Рашисти масово розстрілюють мирних жителів. На трасі поблизу села Мала Рогань під Харковом окупанти розстріляли понад 20 цивільних машин із людьми. Про це стало відомо після визволення села. Тоді ж лише вдалося вивезти тіла вбитих.

Рашисти розстріляли 20 цивільних авто біля села Мала Рогань, що під Харковом / Скрін з відео

Рашисти розстріляли 20 цивільних авто біля села Мала Рогань, що під Харковом / Скрін з відео

Як повідомляє омбудсман Людмила Денісова, окупанти, відчуваючи гостру нестачу живої сили, продовжують незаконну мобілізацію жителів ОРДЛО та відправляють їх в бій попереду російських військ як живий щит. На окупованих територіях чоловіків затримують на вулицях, в магазинах та силоміць везуть до військкоматів, а незгодних виконувати накази залякують розстрілами на місці.

Російські окупанти деградують з кожним днем війни: вони ґвалтують неповнолітніх, жінок та навіть їдять собак. При цьому родичів цих моральних виродків веселять такі вчинки.

До прикладу, у Маріуполі орки гвалтували жінку на очах у власного сина. Вона померла, а дитина залишилась з сивим волоссям.

Війна в Україні / Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

Рашисти розглядають як можливість забезпечити собі "безбідне" життя. Загарбники вважають, що доля "посміхнулася їм", оскільки поблизу столиці більше можливостей для мародерства.

Тож варто пам'ятати, що значна частина хоче нашої крові, а нас - українців - називають "хохлами", "бандерами" та "націоналістами". Вони хочуть вбивати, тому й прийшли сюди. А хороший росіянин - лише мертвий, бо, як свідчить історія, довіряти їм в жодному разі не можна.

Чого очікувати від російської армії

Своєю чергою Командування Повітряних Сил наголошує, що хоча українська армія має переваги на землі, у будь-якій війні вирішальним фактором є перевага в повітрі. Українські захисники мужньо захищають небо, але повітряні сили ворога перевищують наші.

Відтак, Україні конче необхідні винищувачі, ракетні комплекси та засоби ППО.

Попри те, що ворог виводить частину військ з півночі України, не потрібно впадати в ейфорію, вважає засновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко. За його словами, путін не може вийти з України без ефектної перемоги, щоб внутрішній аудиторії пояснити, чому вони "перемогли".

Він прогнозує, що на схід чекаю дуже спекотні тижні. Маріуполь узагалі врятував Україну та поламав всі плани путіна. Росії потрібно буде показати або взяття Маріуполя, або казан на Донбасі, або вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

Наслідки російських обстрілів, Маріуполь / Фото з Facebook

Наслідки російських обстрілів, Маріуполь / Фото з Facebook

Вже після цього російська сторона вирішуватиме, чи буде формувати або не формувати переговорні позиції. Ворог зрозумів, що тактикою розпорошення сил успіху вони не досягнуть, тому тепер концентрують їх на Донбасі та Слобожанщині.

Якщо вони вдадуться на сході, то вони знову підуть на Київ чи Одесу. Тобто загроза нікуди не поділася. Дивіться на те, що відбувається крізь логіку довгої волі. Ненависть Путіна до України нікуди не подінеться, чи укладемо ми перемир'я, чи ні, - вважає Романенко.

Росія швидко вчиться і робить висновки зі своїх помилок та входить у стан мобілізації.

Російські солдати Фото: facebook.com/Сили-оборони-Запорізького-краю

У Генеральному штабі підтвердили, що рашисти продовжують перегрупування, щоб, імовірно, зосередити основні зусилля на проведенні наступальної операції у Східній операційній зоні.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків та здійснювати артилерійські обстріли міста, на захоплених рубежах переходить до оборони, здійснює перегрупування військ для відновлення наступальних дій. Фіксується додаткове підвезення боєприпасів для артилерійських підрозділів. Така ж ситуація спостерігається і з Черніговом.

Складною ситуація залишається в місті Ізюм (Харківська область), яке контролює противник. Ворог продовжує утримувати понтонні переправи через річку Сіверський Донець з метою забезпечення ведення наступальних дій.

На Донбасі основні зусилля окупанти зосереджують на взятті під контроль населених пунктів Попасна та Рубіжне, а також встановленні повного контролю над містом Маріуполь. Маріуполь мужньо стоїть попри численні жертви серед місцевого населення, гуманітарну кризу та знущання орків.

Наслідки російських обстрілів, Маріуполь / Фото з Facebook

Наслідки російських обстрілів, Маріуполь / Фото з Facebook

Як зазначив радник керівника Офісу президента Олексій Арестович, противник ніяк не може розпочати наступальну операцію по оточенню нашого угруповування в зоні ООС. Поки він завдає лише ракетних та артилерійських ударів. А це свідчить про неповну його готовність діяти на землі.

В цілому ситуація для нас - оптимістична. Співвідношення - 45 на 55, - підбарьовив українців Арестович.

Втім, окупанти продовжують завдавати численних ракетно-бомбових та авіаційних ударів по об’єктах критичної інфраструктури, будівлях органів державного управління та житлових кварталах України.

Тож віримо у нашу перемогу та бажаємо ворогові згинути на нашій землі або скласти зброю та здатись. Бо раби ніколи не переможуть вільних людей. Слава Україні та нашим Збройним силам!

Читайте також