22 вересня: церковне свято та прикмети про погоду

Сьогодні Національний день партизанської слави України
22 вересня: церковне свято та прикмети про погоду
Фото: pixabay
22 Вересня 2023, 07:09
читать на русском

У п'ятницю, 22 вересня, православна церква за новим стилем вшановує пам'ять мученика Фоки і пророка Йони. Мученик Фока народився в місті Синопі в III столітті. Ще в юні роки він прийняв християнство і став вести праведне життя. У зрілому віці Фока став єпископом і проповідував християнство в Італії. За свою віру він був замучений язичниками.

Пророк Йона жив у VIII столітті до н.е. Він був посланий Богом до міста Ніневія, щоб попередити його жителів про майбутнє покарання. Йона не хотів виконувати волю Божу і спробував втекти, але Бог його покарав. Йона був змушений повернутися до Ніневії і проголосити Божу проповідь. Жителі міста покаялися і Бог помилував їх.

У День пам'яті мученика Фоки і пророка Йони в православних храмах служать святкові богослужіння. В цей день заведено молитися про захист від бід і негараздів, про навернення до Бога.

За старим стилем церква цього дня шанувала праведних Іоакима та Ганну, батьків Діви Марії.

Що не можна робити

Не варто у цей день залишати на столі порожній гаманець – до фінансових втрат.
Не рекомендується розпочинати нові проєкти та переїжджати на нове місце проживання.
Не можна 22 вересня спати при відчинених вікнах, можна втратити здоров'я та красу.
Заборонено цього дня лінуватися, відмовляти у гостинності, залишати посуд немитим та залишати в будинку сміття.

Народні прикмети 22 вересня

Здавна вважали, що зірвана у цей день гілка горобини може вилікувати безсоння та нічну задуху, які насилають темні сили.
Помітили багато павутини – до теплої осені та морозної зими.
Якщо до цього дня на вишнях залишилося ще листя, значить буде тепло.
Якщо тричі перерахувати всі гроші, то можна значно покращити своє фінансове становище.

Наші предки цього дня їли редьку, тому обов'язково ставили на стіл страви з нею. Особливу увагу приділяли осиці. Вважалося, якщо листя на цьому дереві починають дрижати, наче від страху, отже, вони прийняли на себе всі біди та гріхи людини.

В цей день шанували осину. Це дерево вважалося потужним оберегом від злих сил. Осинові кілки вбивали на городі та у дворі, щоб відлякати нечисть. А хворі люди у це свято знаходили дику осину та пов'язували на ній свій пояс, щоб дерево забрало хворобу на себе.

Прикмети про погоду

  • Якщо з цієї дати не почалося бабине літо, то ще тиждень теплішати не буде.
  • Якщо з вишні ще не опало листя, то заморозки будуть нескоро.
  • Багато павутини на деревах - до теплої і погожої осені.
  • Якщо на цибулі багато лушпиння, то зима буде холодною і морозною.
  • Калюжі вкрилися кіркою льоду - до сильних морозів і короткого бабиного літа.

Крім того, 22 вересня в Україні святкують Національний день партизанської слави України. Свято було створене указом президента України 2001 року. Головною його метою є вшанування пам'яті партизанів та підпільників, а також нагадування про їхній важливий подвиг молодому поколінню.

У кого день ангела

За церковним календарем, 22 вересня день ангела відзначають власники таких імен: Василь, Ганна, Григорій, Дмитро, Захар, Йосип, Микита, Олександр, Олексій, Опанас, Сергій, Харитон, Яким

Як відомо, з 1 вересня 2023 року Православна церква України переходить на новий церковний календар. Це означає, що всі неперехідні свята відзначатимемо за новоюліанським стилем - на 13 днів раніше. На перший місяць осені припадає кілька важливих дат. Коли і які церковні свята у вересні 2023 року будуть за новим календарем - розповідаємо в матеріалі.

Читайте також

1