Адміністрація Байдена розглядає можливість перевірки Ілона Маска з точки зору національної безпеки - ЗМІ

Офіційні особи США вважають його позицію щодо Росії — дружньою, після серії твітів, у яких було викладено мирні пропозиції, вигідні путіну.
Головне
Адміністрація Байдена розглядає можливість перевірки Ілона Маска з точки зору національної безпеки - ЗМІ
Ілон Маск Фото: facebook.com/ElonMuskQuotes
21 Жовтня 2022, 16:31
читать на русском

Представники адміністрації Байдена обговорюють, чи варто США піддавати перевірці щодо національної безпеки деякі підприємства Ілона Маска, включаючи угоду щодо Twitter Inc. і супутникову мережу Starlink від SpaceX.

Про це пише Bloomberg News з посиланням на обізнані джерела.

На цьому тлі акції Twitter впали на 16% на передринкових торгах у Нью-Йорку.

Американські посадовці відчувають незручність через нещодавню погрозу Маска припинити постачання супутникової послуги Starlink в Україну - він сказав, що наразі це коштувало йому 80 мільйонів доларів - і через серію твітів Маска, у яких описано мирні пропозиції, вигідні президенту Володимиру Путіну. Вони також стурбовані його планами купити Twitter разом із групою іноземних інвесторів, - пише агентство з посиланням на співрозмовників.

За словами джерел на умовах анонімності, обговорення поки що на ранній стадії. Представники уряду США та розвідувальної спільноти зважують, які інструменти, якщо такі є, дозволять федеральному уряду перевірити підприємства Маска.

За їхніми словами, однією з можливостей є закон, який регулює Комітет з іноземних інвестицій у Сполучених Штатах для перевірки угод і операцій Маска на ризики національній безпеці.

Міжвідомча група, відома як CFIUS, перевіряє придбання американських компаній іноземними покупцями. За словами джерел, незрозуміло, чи запропонують перевірку CFIUS, яка включатиме оцінки Державного департаменту, Міністерства оборони та внутрішньої безпеки.

Twitter також протистоїть повідомленням про те, що Маск планує значно скоротити штат в рамках свого поглинання. The Washington Post повідомила, що план Маска щодо Twitter передбачає скорочення персоналу на 75% за кілька місяців. Bloomberg News пише, що потенційним інвесторам було повідомлено про план скорочення, а також спробу подвоїти дохід протягом трьох років.

Маск, найбагатша людина у світі, останніми тижнями писав Twitter щодо пропозицій для припинення війни в Україні та погрожував скоротити фінансову підтримку інтернету Starlink в Україні. Його твіти та публічні коментарі розчарували посадовців у США та Європі та викликали похвалу з боку конкурентів Америки.

Пізніше Маск відмовився від своєї погрози припинити розгортання Starlink і заявив, що продовжить нести витрати на послугу.

Starlink став важливим інструментом для комунікацій в Україні під час російського вторгнення. Маск надавав послугу безкоштовно, але заявив, що SpaceX втрачає 20 мільйонів доларів на місяць, надаючи її Україні, і він не може нести відповідальність за ці витрати нескінченно.

За словами джерел, обізнаних з цим питанням, уряд США також використовуватиме Starlink у разі збою телекомунікацій, - додає Bloomberg.

Нагадаємо, перші термінали Starlink потрапили до України 28 лютого. Тоді Маск підтримав Україну у боротьбі з російськими загарбниками й відкрив для країни термінали Starlink, які нададуть нам доступ до глобальної супутникової системи, яка дозволяє забезпечити швидкісний інтернет.

На період дії воєнного стану використовувати супутниковий інтернет Starlink дозволили всім українцям. Мережа дозволяє отримати доступ до інтернету у важкодоступних куточках нашої планети Земля.

14 жовтня компанія Ілона Маска SpaceX звернулася до американського Міністерства оборони, щоби те взяло на себе фінансування супутників в Україні. У них SpaceX зазначає, більше не може фінансувати сервіс "Starlink" - бо до кінця року це коштуватиме 120 мільйонів доларів, а впродовж наступного року - ще 400 мільйонів. Тож, покрити витрати на обслуговування і на нові супутники просять Пентагон.

Читайте також