Байден не помітив відведення військ від України та пригрозив Росії новими санкціями

Президент США закликав Росію до дипломатії
Головне
Байден не помітив відведення військ від України та пригрозив Росії новими санкціями
Джо Байден (фото: ABC News)
16 Лютого 2022, 08:02
читать на русском

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден виступив із заявою про поточну безпекову ситуацію в Україні.

У своїй промові американський лідер застеріг Росію щодо планів напасти на Україну та пригрозив російській владі посиленням санкцій.

Під час звернення до Росії Байден наголосив, що ні США, ні НАТО, ні Україна не загрожують Росії, і що його країна не вважає росіян ворогами. Він закликав "дати шанс дипломатії" для врегулювання ситуації навколо України, але назвав російське вторгнення до країни можливим.

Думаю, є реальні способи обговорити наші занепокоєння у сфері безпеки. США запропонували конкретні ідеї щодо встановлення в Європі умов безпеки, - сказав президент США.

Він наголосив, що США та союзники готові запровадити санкції, включаючи заходи в галузі експортного контролю, якщо Росія вдереться в Україну:

Ми вживемо заходів із довготривалими наслідками, які позбавлять Росію конкурентоспроможності в економічному та стратегічному плані.

У цьому контексті він сказав, що "Північний потік-2" не запрацює у разі вторгнення. Також санкції чекають на Росію, якщо вона побічно загрожуватиме США, наприклад здійснюватиме кібератаки проти американських компаній.

Крім того, Байден анонсував розширення присутності США на території країн НАТО, якщо Росія розпочне військові дії.

Він визнав, що заходи, які Вашингтон обіцяє вжити, вплинуть і на жителів США. Але, за його словами, американці розуміють, що "захист демократії та свободи потребує жертв".

Байден також назвав деескалацію можливою, але зазначив, що Вашингтон поки що не зміг підтвердити від'їзд частини російських військ з регіонів неподалік кордону з Україною:

Ми не підтверджуємо, що російські військові підрозділи повертаються. Насправді наші аналітики зазначають, що вони залишаються в загрозливій позиції. Фактом залишається те, що Росія має понад 150 тис. військових в Україні та Білорусі, навколо та вздовж кордонів України, і вторгнення залишається цілком можливим.

Байден наголосив, що США відкрито говорили американському народу та світу про російські плани та серйозність ситуації, щоб кожен міг бачити сам, що відбувається.

Окремо згадуючи відносини між РФ та США, Байден заспокоїв Москву, зазначивши, що ні США, ні НАТО не мають ракет в Україні і не планують їх там розміщувати:

США і НАТО не загрожують Росії. Україна не загрожує Росії. Ні США, ні НАТО не мають ракет в Україні, ми також не плануємо їх там розміщувати. Ми не націлені на народ Росії. Ми не хочемо дестабілізувати Росію. Звертаючись до народу Росії: ви - не наш ворог, і я не вірю, що ви хочете кривавої руйнівної війни проти України - країни та народу, з якими ви поділяєте такі глибокі сімейні, історичні та культурні зв'язки.

Однак Байден зазначив, що "якщо Росія нападе на Україну, то це буде війною за вибором або війною без приводу і причини:

Якщо Росія нападе, ми зробимо подальші кроки, щоб посилити нашу присутність у НАТО, запевнити союзників у підтримці та стримати подальшу агресію.

Нагадаємо, з початку року через скупчення російських військ на кордонах України світові лідери заявляли про можливе вторгнення Росії в Україну. Після публікації супутникових знімків, на яких зафіксована велика кількість російської військової техніки, країни почали доставляти до України військову допомогу та розміщати свої контингенти на території Східної Європи.

Президент Володимир Зеленський назвав скупчення російських військ на кордоні з Україною "маневрами для шантажу".

15 лютого 2022 року Міноборони Росії запевнило про відвід частини військ від кордонів України. 

Читайте також

1