Блінкен та Остін зустрілися із Зеленським у Києві: результати перемовин

Сполучені Штати Америки безпрецедентно допомагають Україні
Важливо
Блінкен та Остін зустрілися із Зеленським у Києві: результати перемовин
Володимир Зеленський, Ентоні Блінкен та міністр оборони США Ллойд Остін Фото: president.gov.ua
25 Квітня 2022, 09:48
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з Держсекретарем США Ентоні Блінкеном та  міністром оборони США Ллойдом Остіном.

Як повідомляє пресслужба українського президента, на початку перемовин Зеленський наголосив на важливості цього візиту:

Ми цінуємо те, що Сполучені Штати Америки безпрецедентно допомагають Україні. Хочу від себе особисто та від усього українського народу подякувати президенту Байдену за його лідерство в підтримці України, за його особисту чітку позицію. Подякувати всьому американському народу, а також Конгресу за двопалатну та двопартійну підтримку. Ми це бачимо. Ми це відчуваємо.

Сторони обговорили оборонну допомогу, посилення санкцій проти росії, фінансову підтримку України та гарантії безпеки.

Пресслужба Офісу президента не розкриває подробиць перемовин, однак американські ЗМІ, зокрема Associated Press, пишуть, що візит високопосадовців США пройшов у суворій секретності з міркувань безпеки.

За даними видання, Остін та Блінкен спершу прилетіли до Польщі, а 24 квітня наземним шляхом дісталися Києва.

Також ЗМІ повідомляють, що американські чиновники оголосили про виділення Україні нової військової допомоги. Це буде 322 мільйонів доларів готівкою для самостійного придбання необхідного озброєння.

Reuters пише, що Блінкен та Остін оголосили також про поступове повернення дипломатів США до України.

Нагадаємо, на початку квітня Сенат США одноголосно ухвалив законопроєкт щодо відновлення програми часів Другої світової війни, яка дозволить президенту Америки Джо Байдену за спрощеною процедурою надсилати зброю та іншу оборонну допомогу Україні.

Також США на минулому тижні оголосили про надання Україні нового пакету військової допомоги на суму 800 млн доларів і про надання 500 млн доларів прямої економічної допомоги.

Читайте також