Член НКРЕКП Ольга Бабій уникла звільнення через ліквідацію суду: питання й досі відкрите 

Ольга Бабій продовжує працювати членом НКРЕКП та, згідно з оприлюдненою її декларацією, отримує за це заробітну плату у розмірі понад 2,7 млн грн
Член НКРЕКП Ольга Бабій уникла звільнення через ліквідацію суду: питання й досі відкрите 
Ольга Бабій
9 Травня 2024, 17:16
читать на русском

Членкиня НКРЕКП Ольга Бабій, яка протягом свого професійного шляху була тісно пов'язана з бізнес-структурами проросійського депутата від ОПЗЖ Юрія Бойка, у листопаді 2020 року уникла звільнення з посади члена Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Про це свідчіть відповідне повідомлення вже ліквідованого в Україні Окружного адмінсуду Києва.

Так, як йшлося у повідомленні суду, суд мав винести рішення стосовно визнання  бездіяльності уряду  протиправним, в контексті, «не видання розпорядження про звільнення Ольги Бабій з посади члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

Також йшлося про зобов'язання КМУ видати розпорядження «про звільнення Ольги Бабій з відповідної посади».

Наразі інформація про вказане провадження та результати, власне, його розгляду не доступні, оскільки сам ОАСК був ліквідований, і сайт суду більше не працює.

Підставою для звільнення Ольги Бабій з посади в НКРЕКП тоді, як йдеться у запиті депутата Михайла Волинця, було незаконне її призначення. Зокрема, Бабій призначалася у Нацкомісію указом президента, однак це «не передбачено законодавством України».

«…діючим законодавством України також не передбачено право Президента України призначати членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – 2 НКРЕКП) у зв’язку з тим, що рішенням Конституційного Суду України від 13 червня 2019 року №5-р/2019 було також встановлено, що у Президента України немає конституційних повноважень призначати членів НКРЕКП», - йшлося в документі.

Наразі, Бабій продовжує працювати членом НКРЕКП та, згідно з оприлюдненою її декларацією, отримує за це заробітну плату у розмірі понад 2,7 млн грн (або приблизно по 225 тис. грн на міс. ).

Через аномальні статки та виписування собі високих премій ще й в умовах конфлікту інтересів Бабій вже потрапляла в поле зору НАЗК.

«Національне агентство у межах повноважень та прав, визначених ст. 11, 12 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) встановило вчинення посадовими особами НКРЕКП адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1, 2 ст. 1727 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП). Так, Голова НКРЕКП Тарасюк В.В. та її члени Бабій О.А., Кайдаш Р.Ю., Магда О.І., Коваленко Д.В. під час засідань комісії, діючи в умовах реального конфлікту інтересів, голосували за ухвалення рішень НКРЕКП про встановлення собі премій», – констатували тоді в НАЗК.

Наразі, до складу НКРЕКП має увійти ще три нові члени. Профільний комітет ВР, зокрема, погодив кандидатури Сергія Єрмілова, Юлії Підкоморної та Олексія Костромова. Водночас питання по законності призначення діючих членів Регулятора й Бабій, зокрема, й досі залишається відкритим.

Нагадаємо, до призначення в НКРЕКП, а також уже під час роботи в Комісії, Бабій здійснювала керівництво компанією «Білоцерківвода», що належить одіозному проросійському політику Юрію Бойко.

Також нагадаємо, що за сприяння Бабій, з-під передбачених законом штрафів та санкцій були виведені структури ДТЕК Ріната Ахметова, що "порушували права споживачів".

Читайте також

1