CNN оприлюднило деталі секретних перемовин між Україною і Росією, які допомогли звільнити "азовців"

Одним з посередників перемовин став депутат Верховної ради Олександр Ковальов
Головне
CNN оприлюднило деталі секретних перемовин між Україною і Росією, які допомогли звільнити "азовців"
Олександр Ковальов (ліворуч) підчас зустрічі з російським генерал-лейтенантом Андрієм Сичовим (посередині) та Валентином Крижановським (праворуч) на безлюдній дорозі в Маріуполі, 27 квітня 2022 р. (фото: cnn.com)
10 Березня 2023, 13:40
читать на русском

Українська та російська сторони провели ряд секретних перемовин, аби звільнити військових і цивільних, які були в облозі на заводі "Азовсталь" в Маріуполі весною 2022 року.

Про це повідомляє  CNN.

Так, видання зазначає, що одним з посередників перемовин став депутат Верховної ради Олександр Ковальов. За його словами, до цього Україна провела 11 невдалих спроб врятувати "азовців", і ніхто не вірив, що на територію заводу взагалі можна потрапити.

Аби змінити ситуацію, Ковальов зв’язався з колишнім агентом СБУ Валентином Крижановським, який перейшов на бік Росії у 2014 році. Той, своєю чергою, допоміг організувати переговорний процес з Кремлем.

Ініціативу Ковальова також підтримав керівник Головного управління розвідки МО України Кирило Буданов. Аби полегшити проходження через блокпости та зв’язатися з командирами "Азову", Буданов надав Ковальову секретні паролі та зашифровані пристрої зв’язку.

Перший етап переговорів відбувся в Маріуполі 27 квітня. Тоді Ковальов з Крижановським зустрілись з генерал-лейтенантом 8-ї гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу Росії Андрієм Сичовим, який керував штурмом міста. Сторони весь день просиділи "посеред дороги за невеликим столом", згадує Ковальов.

Нардеп повернувся до Маріуполя 9 травня. Після цього, за його словами, переговори значно пришвидшились з обох сторін.

"Ми зробили все, щоб дві сторони зійшлися, подивилися одна одній в очі. Російська сторона пообіцяла, що буде цивілізований вихід наших воїнів", - розповів він.

В ході переговорів до процесу приєднався перший заступник глави ГУР Дмитро Усов. У відповідь росіяни також розширили свою делегацію: до її складу увійшли генерал-лейтенант Володимир Алексєєв і генерал-майор Олександр Зорін.

В результаті третього раунду перемовин Україна та Росія домовились про припинення вогню з обох сторін, здачу "Азовсталі" та "цивілізовані умови для наших військовополонених і обміну". За словами Ковальова, росіяни виконали свою частину обіцянок, після чого розпочався вихід "азовців" з комбінату.

Нагадаємо, заблокованих у Маріуполі українських військовослужбовців у ніч на 17 травня почали евакуйовувати з заводу "Азовсталь". Як повідомили у Генеральному штабі ЗСУ, вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів, які перебувають на "Азовсталі", зберегти життя особового складу. Евакуйованих російські бойовики вивозили на підконтрольні "ДНР" території. Була інформація, що далі їх вивозять на росію.

Військове керівництво країни запевняло, що ведуться перемовини про повернення евакуйованих бійців на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну.

Заступник голови МЗС рф Андрій Руденко заявив, що обмін захисників "Азовсталі" відбудеться лише після того, як їм винесуть вирок на росії.

6 червня президент Зеленський заявив, що росія забрала у полон 2,5 тисячі людей з "Азовсталі". 

7 червня було відомо, що Україні вділося повернути тіла 210 загиблих на "Азовсталі" захисників Маріуполя. 8 червня до Києва привезли тіла ще 50 загиблих.

1