Це не альтернатива НАТО: Кулеба про гарантії безпеки для України

Найближчим часом Україну в НАТО не візьмуть
Важливо
Це не альтернатива НАТО: Кулеба про гарантії безпеки для України
Дмитро Кулеба. Фото: facebook.com/YurPractika

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що безпекові гарантії для України - це не альтернатива НАТО.

Про це він розповів в інтерв’ю LB.ua.

Це (ред. безпекові гарантії) не альтернатива (ред. НАТО), це – заповнення вакууму між зараз і моментом, коли Україна стане учасником механізму колективної безпеки. Це не є альтернатива, альтернативи немає. Це так не сприймає ні президент, ні Андрій Єрмак, який займається безпосередньо цією темою, - сказав Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що найближчим часом Україну в НАТО не візьмуть.

Так що нам треба робити? Сидіти і казати: нічого, будемо сидіти і чекати, поки НАТО нас забере? І так з’являється тема гарантій. Якщо це не п’ята стаття (ред. збройний напад на одну з країн Альянсу вважається нападом на всі), коли за нас всі будуть воювати, то тоді нехай давайте розробимо хоч якісь гарантії безпеки для України, - пояснив він.

За його словами, "де-факто гарантіями безпеки" є передача зброї, гроші на підтримку економіки.

Абсолютно все можливо. Питання дуже просте: ми за рахунок гарантій безпеки намагаємося вирішити ті практичні проблеми, з якими ми стикаємося вже зараз, ведучи війну з Росією. Наприклад, якби у нас до війни були чітко прописані гарантії, що у разі повномасштабного наступу Росії упродовж місяця чи тижня Україні будуть поставлені – раз, два, три, чотири, п’ять. Це гарантія? Гарантія, по зброї.Якби ми знали, що упродовж такого-то часу будуть застосовані такі-то санкції, що у разі збільшення активності військово-повітряних сил Російської Федерації небо над Україною буде закрите такою-то коаліцією країн ще до того, як російські літаки полетять в повітряний простір. Всього цього не було, тому це ніде не було чітко зафіксовано, - додав Кулеба

Нагадаємо, що політика відкритих дверей НАТО не повинна нагадувати старі турнікети київського метро. Росія сама повинна шукати діалог та переглянути розуміння східного флангу НАТО.