Депутати міськради у Вінницькій області дозволили собі виступати російською

Депутати внесли зміни до регламенту, аби порушувати закон про мову
Депутати міськради у Вінницькій області дозволили собі виступати російською
Чиновники Фото: Oleg Magni з Pexels
22 Лютого 2021, 07:01
читать на русском

У Ладижинській міськраді (Вінницька область) депутати внесли зміни до регламенту, аби мати можливість виступати російською мовою під час сесій міськради та засідань комісій.

Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці депутат Ладижинської міськради Андрій Скакодуб.


За його словами, таке рішення ухвалили, аби міський голова Валерій Коломєйцев, який практично не володіє державною мовою, мав "законні" підстави виступати на сесії міськради російською.

Місцеве видання Vежа пише, що за відповідні зміни до регламенту проголосували майже всі новообрані місцеві депутати, включно з міським головою. Голоси "проти" дали лише двоє ладижинських обранців.

Читайте також

У зв’язку з цим депутат Скакодуб звернувся зі скаргою до Уповноваженого із захисту державної мови у якій просить привести регламент роботи Ладижинської міськради у відповідність до вимог Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Раніше на сесії Миколаївської міської ради депутат від "ОПЗЖ" Владислав Чайка почав говорити російською мовою, після чого мер Олександр Сєнкевич почав синхронно перекладати його виступ українською.

Нагадаємо, що 16 січня 2021 року відбувся остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Набуває чинності стаття 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за якою усі заклади, що працюють у сфері обслуговування, повинні перейти на державну мову.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що від 16 січня надійшло понад 400 скарг через обслуговування не українською мовою.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Люди хочуть чути українську, навіть у пивній: сфера послуг про мовний закон".