Для посилення захисту кордону уряд виділить кошти з резервного фонду

Лише 21 млн грн пустять на матеріал для виготовлення колючого дроту
Головне
Для посилення захисту кордону уряд виділить кошти з резервного фонду
Кордон Фото: facebook.com/artem.shevchenko.9
19 Листопада 2021, 14:08
читать на русском

Український уряд ухвалив рішення про виділення 21 мільйона гривень для закупівлі матеріалу для виготовлення колючого дроту для облаштування кордону.

Як повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час "Години запитань до уряду" у Верховній Раді, ці кошти виділять з резервного фонду.

Це не кошти Держприкордонслужби. Вона, як і інші структури МВС, фінансуються недостатньо. 75% всього бюджету цього силового відомства – це заробітна платня. Ми говоримо про необхідність побудови нового кордону, який буде виконувати свої функції, - зазначив міністр.

Монастирський зазначив, що у державний бюджет необхідно закласти ці кошти на наступний рік для облаштування державного кордону з Республікою Білорусь і Російською Федерацією.

Мінфін підтвердив, що вони готові виділити 17 мільярдів гривень на облаштування кордону з Росією та Білорусією... Докладаю всіх зусиль, щоб вже наступного року ці кошти були виділені, - сказав очільник МВС.

За його словами, ситуація на кордоні з Білоруссю, протяжність якого 1084 км, наразі контрольована та стабільна. В МВС визначили 10 потенційно вразливих ділянок, загальна протяжність яких складає близько 270 км.

Проведено засідання РНБОУ, чітко визначені сили та засоби, необхідні для адекватного реагування на даний виклик. Здійснено оперативне обстеження та паспортизацію прикордонної території, залучено до чергувань авіацію МВС – 15 вертольотів, 2 літаки, 44 БПЛА, проведено командно-штабні навчання, - сказав міністр.

Він також повідомив, що до охорони державного кордону залучать тактику ешелонованого прикриття.

Так, перший склад ешелону буде без зброї, лише із захисними засобами. У разі агресивних дій порушників кордону передбачено використання необхідних спеціальних засобів та зброї. Ми розуміємо, що у разі загрози життю та здоров’ю прикордонників та правоохоронців, ми будемо застосовувати всі належні передбачені Законом засоби захисту, в тому числі вогнепальну зброю, - додав  Монастирський.

Нагадаємо, за останні кілька місяців прикордонники відзначають посилення міграційного тиску на польсько-білоруську ділянку державного кордону. Від 1 серпня цього року прикордонники вже зафіксували понад 30 тисяч спроб нелегального перетину польсько-білоруського кордону. 8 листопада ситуація на кордоні загострилася, коли до території Польщі підійшли кілька сотень мігрантів з дітьми та почали штурмувати огородження з колючим дротом.

В МВС України заявили, що наразі спостерігається збільшення потоків мігрантів на прикордонних регіонах України та вважають, що цим самим сусідні країни намагаються влаштувати міграційну кризу в нашій країні.

Міністр внутрішніх справ повідомив, що 11 листопада Україна відправила на кордон з Білоруссю додатково 8,5 тисяч військовослужбовців ДПСУ, НГУ та поліцейських.

11 листопада на польсько-білоруському кордоні, де біженці намагалися пробратися до країн ЄС, розмістили білоруських силовиків зі зброєю в руках.

14 листопада близько 50 мігрантів прорвалися на територію Польщі через кордон із Білоруссю.

Читайте також

1