До кампанії з вакцинації від Covid-19 залучатимуть українських студентів-медиків

Студенти медуніверситетів повинні зменшити навантаження на лікарів і медсестер
До кампанії з вакцинації від Covid-19 залучатимуть українських студентів-медиків
Тренінг з вакцинації (Фото: ВООЗ Фейсбук)
6 Липня 2021, 17:32
читать на русском

ВООЗ розпочала тренінги для викладачів медичних університетів України, щоб залучити студентів 4-5 курсів та інтернів до вакцинації від COVID-19 та знизити навантаження на медичних працівників. Очікується, що їх залучення допоможе заповнити прогалини і задовольнити очікування щодо вакцинації цільових груп населення до кінця 2021 року.

Про це повідомили у Facebook українського Бюро ВООЗ.

В Україні, як і в усьому світі, ситуація щодо постачання вакцин проти COVID-19 постійно змінюється. Українська система охорони здоров’я залучена на повну потужність. Тому лікарі потребують допомоги старших студентів-медиків та лікарів-інтернів, які разом із ними проводитимуть щеплення, принаймні, у великих центрах вакцинації, щоб у лікарів було більше часу для виконання своїх основних функцій, адже інші хвороби нікуди не ділися. Ми сподіваємося на підтримку та співпрацю з усіма медичними вищими навчальними закладами, - розповів на тренінгу міністр охорони здоров`я Віктор Ляшко (досьє Віктора Ляшка).

Залучення волонтерів і студентів – це стандартна процедура, що застосовується в інших країнах. Але волонтери без спеціальної медичної освіти можуть виконувати лише обмежені функції.

Тому в Україні ми залучаємо студентів-медиків. Ми навчаємо, як робити щеплення від COVID-19 у високоякісний і безпечний спосіб, щоб зменшити імовірність програмних помилок. Якщо до кінця 2021 року потрібно вакцинувати 70% дорослого населення, це означає десятки мільйонів ін'єкцій, переважно за схемою вакцинації двома дозами, - наголосив Ярно Хабіхт, представник ВООЗ, Голова Бюро ВООЗ в Україні.

Загалом на цьому тижні буде проведено чотири дводенні тренінги для навчання близько 100 викладачів. Обсяг і програма тренінгу охоплюють інформацію про всі вакцини, що використовуються в Україні, у тому числі про ті, що можуть надійти до країни найближчим часом, як вакцина Moderna mRNA-1273.

Тренінг також допоможе зміцнити знання та навички студентів-медиків із вакцинації від COVID-19 та в цілому з питань безпеки імунізації, а також із діагностики анафілаксії та надання першої медичної допомоги.

Нагадаємо, вакцинація від COVID-19 проводиться в Україні з лютого 2021 року, і вона вже охопила близько 2 мільйони людей однією дозою вакцини, і близько 800 тисяч отримали дві дози вакцини. Мета, поставлена урядом, – охопити вакцинацією щонайменше 70% дорослого населення до кінця цього року.

Про те, як в Україні планують захищатися від "Дельта" штаму коронавірусу та чи рятує від нього вакцинація, читайте в матеріалі Парламент.ua: "Дельта" в Україні: коли українців накриє нова хвиля коронавірусу та як захиститися.

Читайте також

1