Ексміністр культури Ткаченко зі спільниками розробили схему виведення майна Одеської кіностудії з власності держави

Щоб унеможливити повернення награбованого законному власнику ДП «ОКХФ» ліквідували.
Важливо
Ексміністр культури Ткаченко зі спільниками розробили схему виведення майна Одеської кіностудії з власності держави
Олександр Ткаченко (Фото: Facebook-сторінка Олександра Ткаченка)
6 Червня 2024, 22:52
читать на русском

Ексміністр культури та мистецтв Олександр Ткаченко разом з групою інших посадовців та представників держпідприємств розробив схему з виведення майна ДП «Одеська кіностудія художніх фільмів» з власності держави.

Про це пише Absolution Leaks.

Як свідчать матеріали справ №№ 42016160000000597 (2016) за ч. 2 ст. 191, ст. 356, ч. 2 ст. 364 КК, 42018162010000068 (2018) за ч. 5 ст. 191 КК, 420231630000092 (2023) за ч. 3 ст. 358 КК, "схему" продумали до дрібниць і в ній були задіяні високі чиновники від культури в попередніх урядах.

За даними слідства, гендиректор ДП «Одеська кіностудія художніх фільмів» (ОКХФ) Ольга Неверко у змовi з гендиректором ОКХФ Явірською Т.О., міністром культури Ю.П. Богуцьким, державним секретарем Мiнкульту Чміль Г.П., позаштатним радником – Ткаченком О.В., засновником ТОВ «Мiсто Банк» Фурсiним I.Г. (екснардеп), заступником голови ФДМУ Лазаренком С.Ж., вчинили наступнi злочини:

  • незаконно передали виключні авторські майнові права на фільмофонд фірми Неверко «Фiрма Будущеє».
  • на підставі фіктивних судових рішень з Києва, підроблених листів до ФДМУ президенту Ющенку В.А., майновий комплекс ОКХФ вилучили до незаконного ЗАТ «Одеська кіностудія»
  • антимонопольне законодавство проігнорували, інформацію про корпоратизацію ОКХФ від трудового колективу приховали, що підтверджується протоколом наради з проблемних питань діяльності ЗАТ «Одеська кіностудія».
  • незаконно перейменували, оцінили та внесли до статутного фонду ЗАТ «Одеська кіностудія», низку пам’яток та об’єктів культурної спадщини (ст. 14 закону «Про охорону культурної спадщини»): дачу Демидовій-Сан-Донато 1890, павільйон кінофабрики, авіазавод Анатра, ворота зі скульптурами та світильниками та два гуртожитки.
  • фільмофонд ОКХФ за двома підробленими додатковими угодами від 24.02.2006, інвентаризацією від 01.10.2006 та актом приймання-передачі від 15.10.2006, передали нібито на баланс Мінкульту, але фактично залишили за «Фiрма Будущеє» в особі Неверко, а Держкiно незаконно продовжило договір з ТОВ «Фiрма Будущеє» до кінця 2026.

Щоб унеможливити повернення награбованого законному власнику – ДП «ОКХФ» – ліквідували.

Нагадаємо, Міністерство культури під керівництвом нині звільненого Олександра Ткаченка неправомірно роздало грантів на 660 мільйонів гривень. Про це, за результатами перевірки, заявили у Рахунковій палаті України.

З посади міністра Ткаченко теж пішов зі скандалом. Торік 20 липня голова Мінкультури та інформполітики Олександр Ткаченко подав керівнику українського уряду Денису Шмигалю свою заяву про відставку. Він пояснив це рішення "хвилею непорозуміння з приводу важливості культури під час війни". За його словами, і приватні, і бюджетні кошти під час війни на культуру не менш важливі, ніж на дрони.

Перед тим стало відомо, що телеканал FREEДОМ оголосив тендер на окупацію послуг з виробництва новорічного серіалу "Санаторій "Незабудка" на 10 мільйонів гривень. Пізніше виявилося, що за 33 млн грн знімуть інший комедійний серіал "СМТ Інгулець".

Президент Володимир Зеленський того ж дня попросив Шмигаля розглянути заміну міністра Ткаченка.

Наступного дня голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив, що до парламенту надійшла заява від Ткаченка про звільнення з посади міністра культури та інформаційної політики України "за власною ініціативою".

Читайте також