Експерт розповів, чи зменшать свідчення Куликовського термін його ув’язнення

Керівника катівні в "ДНР" взяли під варту на два місяці
Ексклюзив
Експерт розповів, чи зменшать свідчення Куликовського термін його ув’язнення
Колючий дріт, ув’язнення Фото Marolyn Dudfield з Pexels
16 Листопада 2021, 16:39
читать на русском

Керівника донецької катівні "Ізоляція" Дениса Куликовського взяли під варту на два місяці без можливості внесення застави. Він визнав провину та сам просив помістити його в ізолятор задля його ж безпеки.

Про це йдеться в матеріалі Парламент.UA.

Куликовському інкримінують 4 статті Кримінального кодексу: ст. 149 (торгівля людьми); ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації);  ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань); ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни). Важко оцінити навіть приблизне можливе покарання, враховуючи кількість різних статей.

Крім доволі обґрунтованих сумнівів щодо самого факту судового процесу над ним (Куликовським – ред.) за невідповідними обвинуваченнями (з яких можна буде констатувати, що воєнні злочини, наприклад, ст. 438 ККУ "порушення законів і правил ведення війни", неможливо застосовувати щодо нього, оскільки самої війни в Україні немає, і Куликовський не воював на боці іншого учасника війни з протилежного боку, – зазначив адвокат Юрій Криворучко у коментарі Парламент.UA.

За його словами, такі обвинувачення не можуть навіть бути підтримані процесуальним керівником з відповідного органу прокуратури. А суд за таким обвинуваченням має нібито винести виправдовувальний вирок. Експерт вважає, що, "живучи в фарсі та недомовках, сценарних знахідках і поставних трюках влади", до передбачуваних кримінальним процесуальним законодавством дій щодо урахування і пом’якшення вироку може просто не дійти.

За ґрати, скоріш за все, він сяде, бо якось упускати його вже буде трішки дивно. Навряд чи йому дадуть втекти. Скоріш за все за ним будуть добре пильнувати… Можливо, йому можуть пом’якшити вирок [за подання свідчень], принаймні є така традиція, – каже політолог Микола Спірідонов.

Нагадаємо, що на початку минулого тижня українські спецслужбовці заявили, що спіймали колишнього бойовика "ДНР", очільника незаконної в’язниці на тимчасово окупованій території Донецької області "Ізоляція" Дениса Куликовського.

Політолог Микола Спірідонов вважає, що затриманий керівник донецької катівні "Ізоляція" Денис Куликовський може дати певні свідчення про незаконні дії сепаратистів і про злочини, які можна буде вважати або військовими злочинами, або злочинами проти людяності.

Читайте також