Ексзаступник голови СБУ Нескоромний співпрацював з суддею Вовком - ЗМІ

У силовика і судді були дружні стосунки
Важливо
Ексзаступник голови СБУ Нескоромний співпрацював з суддею Вовком - ЗМІ
Павло Вовк (фото: УНІАН)
18 Лютого 2021, 17:21
читать на русском

Ексзаступник голови Служби безпеки України Дмитро Нескоромний, якого слідство підозрює в замовленні вбивства свого колеги, мав тісні дружні стосунки з головою Окружного адміністративного суду Києва Павлом Вовком, якого підозрюють у створенні злочинної організації і спробі захоплення влади.

Про це йдеться у журналістському розслідуванні  "Слідства. Інфо".

В розпорядженні журналістів "Слідства.Інфо" є записи розмов з кабінету Вовка (досьє Павла Вовка), які свідчать, що Нескоромний регулярно відвідував кабінет судді протягом зими-весни 2019 року. Тоді він був заступником начальника ГУ СБУ в Києві та Київській області і періодично звертався до Вовка з різними проханнями.

Зокрема, Нескоромний в лютому 2019 року приїхав в кабінет голови ОАСК, як неформальний представник інтересів одного з українських банків. У цього банку був тривалий спір з ФПГ "Альтком" на сотні мільйонів гривень. За часів Януковича ця компанія будувала найбільші державні об’єкти, зокрема, в рамках Євро-2012. Тоді її пов’язували з віцепрем’єром Колесниковим. Та навіть після 2014 року корпорація продовжувала реалізувати проєкти за державні кошти.

У 2019 році "Альтком" звернувся до Окружного адмінсуду Києва з проханням призупинити стягнення з них коштів на користь українського банку, яке мало відбутися за рішенням іншого суду.

На плівках зафіксовано кілька розмов щодо цього судового розгляду в кабінеті Вовка. Спочатку, у лютому Вовк пояснював приятелям, які допомагали опонентам ФПГ "Альтком",  що ситуація дуже неоднозначна і він веде перемовини з іншою стороною.

Потім у березні до кабінету Вовка завітав суддя, який розглядав це звернення ФПГ "Альтком". Він погоджував з головою суду,  на чию користь виносити рішення у цій справі. А вже наступного дня, 13 березня 2019 року, суддя відмовив корпорації у вимогах призупинити стягнення з них коштів на користь банку. Таким чином, в ОАСК виконали прохання Нескоромного.

Читайте також

На записах зафіксовано, що Вовк також звертався до Нескоромного по допомогу. Зокрема, з цих  розмов випливає, що сам Нескоромний організовував перевірку кабінетів суддів на наявність прослуховування. Але знайти її фахівцям з СБУ тоді так і не вдалося.

Один із фігурантів розслідування, Дмитро Нескоромний вже прокоментував оприлюднену інформацію у своєму телеграм-каналі. Він назвав плівки із записами дешевим монтажем.

Оприлюднені грантовими журналістами записи нібито моїх розмов з главою ОАСК Вовком - дуже слабкий монтаж. У службі немає людей настільки наївних, щоб публічно обговорювати подібні речі. І вже тим більше в разі, коли я знав про прослуховування, оскільки її встановлювала СБУ спільно з НАБУ. Прослуховування ОАСК - це спочатку була спільна операція, яка проводилася з відома президента Порошенка, але потім в певний момент в НАБУ вирішили, що їм дані записи потрібніше і самі легалізували їх через Горбатюка. Тепер вони перемонтують плівки як хочеться, зливають своїм ЗМІ в потрібний момент потрібні шматки, і подають у вигляді сенсацій. Тут зрозуміло, чому витягли цей епізод - потрібно терміново додатково демонізувати суд напередодні розгляду в парламенті закону про позбавлення ОАСК частини повноважень. Це - частина інформаційної кампанії на підтримку потрібного рішення. Звинувачення вкинуті, щоб їх офіційно спростувати потрібно багато часу - експертизи, суди. До голосування в парламенті це зробити неможливо. Розрахунок вірний, але дуже цинічний. Павло прости !!!- написав Нескоромний.

Нагадаємо, 27 січня 2021 року ексзаступнику голови СБУ Нескоромному оголосили підозру в організації підготовки вбивства Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова. За твердженням самого Нескоромного, він наразі перебуває за кордоном і повертатися в Україну не планує.

Раніше, 3 листопада Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка, якого підозрює у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади. Відтоді його тричі не можуть примусово доставити до суду для обрання запобіжного заходу - знайти суддю Вовка не можуть ні вдома, ні на роботі.