Харківська фармкомпанія хоче зареєструвати російську COVID-вакцину в Україні

Відповідну заяву представники компанії подали ще 31 грудня 2020 року
Харківська фармкомпанія хоче зареєструвати російську COVID-вакцину в Україні
вакцина проти коронавірусу (фото: BBC News)
5 Січня 2021, 18:58
читать на русском

Харківська фармацевтична компанія "Біолік" підтвердила, що офіційно звернулася до Міністерства охорони здоров’я щодо державної реєстрації в Україні російської вакцини проти коронавірусу "Спутник V".

Відповідну заяву опублікували на сайті компанії. Заяву направили ще 31 грудня 2020 року.

У заяві йдеться, що у зв'язку з численними запитами адміністрація АТ "Біолік" повідомляє, що 31.12.2020 р. на адресу МОЗ України дійсно надіслали заяву про державну реєстрацію лікарського засобу - вакцини Гам-КОВІД-Вак, комбінована векторна вакцина для профілактики короновірусної інфекції, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, виробництва ФДБУ "НДЦЕМ ім. М.Ф. Гамалеї", МОЗ РФ.

Фото: biolik.com.ua

Фото: biolik.com.ua

Фото: biolik.com.ua

Пресслужба МОЗ підтвердила, що отримала таку заявку, але представники відомства не змогли прокоментувати, чи розглядатимуть її, чи ні, передає hromadske.

Фото: biolik.com.ua

Нагадаємо, що голова політичної ради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук повідомив, що 30 грудня харківська фармацевтична компанія "Біолік" подала до органів влади України документи для державної реєстрації російського препарату від коронавірусу "Супутник V" для його виробництва на території країни та вакцинації громадян.

Розробник "Супутника", за словами кума Путіна (досьє Віктора Медведчука), дав дозвіл на трансферт технології та передачу українському підприємству клітинної лінії для виробництва вакцини.

Медведчук упевнений в ефективності російської вакцини, при тому, що вакцина "Супутник V" не була схвалена ВООЗ і більшістю країн світу. Її ефективність не доведена клінічними випробуваннями. Також навіть російські медики відмовлялись отримувати щеплення вакциною "Супутник V".

Читайте також

2 січня голова комітету Верховної Ради України з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький заявив, що йому поки нічого невідомо про заявку України на реєстрацію російської вакцини від коронавірусу "Супутник V". За його словами, за законом реєструвати вакцину, яка немає кваліфікації ВООЗ та країн з жорсткою регуляторною політикою: США, країн ЄС, Швейцарії, Японії, не можна.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко (досьє Віктора Ляшка) наголосив, що всі чутки та політичні заяви щодо державної реєстрації в Україні російської вакцини-кандидата не відповідають дійсності. За його словами, Україна використовуватиме лише ті вакцини проти COVID-19, які успішно пройшли третю фазу клінічних досліджень.

Читайте більше у нашому матеріаліТоп-5 вакцин від коронавірусу: яка ефективніша і коли з'являться.

1