Інфекціоніст розповів, коли закінчиться четверта хвиля COVID-19 в Україні

Вакцинація не робить жодної погоди, оскільки вакцинують молодих і здорових
Головне
Інфекціоніст розповів, коли закінчиться четверта хвиля COVID-19 в Україні
Коронавірус, карантин, люди в захисних масках Фото: УНІАН
25 Вересня 2021, 17:34
читать на русском

Четверта хвиля коронавірусу триватиме поки не закінчиться сезон, або уряд не введе локдаун. При цьому вакцинувати потрібно людей з груп ризику, а не молодих та здорових.

Про це сказав стратег, інфекціоніст, консультант з управління змінами Вадим Арістов в ефірі Українського радіо.

Ця хвиля триватиме, поки не закінчиться холодний сезон або поки уряд не введе локдаун. Я сподіваюсь, локдаун буде раніше. На жаль, вакцинація не буде для нас робити жодної погоди зараз. За прогнозами до 31 грудня ми провакцинуємо лише близько 26% населення, і це дуже мало, - зазначив він.

Експерт нагадав слова міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка про те, що навесні у нас не буде локдауну, бо в Україні буде прищеплена достатня кількість людей.

Втім, наразі вакцинуються молодих, здорових та активних людей, які жодним чином не вплинуть на локдаун, бо в них частота госпіталізації та летальність значно нижчі.

При цьому починати потрібно з літніх людей, показники з їхньої вакцинації в Україні дуже сильно відстають. Так, в категорії 80 + провакциновано менш як 10%, і саме ці люди будуть потрапляти в лікарні та заповнювати ліжка.

Відповідно для уникнення колапсу системи охорони здоров’я доведеться цієї осені вводити локдаун. За нашими оцінками зазвичай у світі це робить уряд тоді, коли є вісім смертей на мільйон населення щоденно, тобто це 300 людей на день для України. Ця дата буде 14 жовтня, тобто через три тижні. Якщо ми це не зробимо, тоді будуть надлишкові смерті через недостатність ліжок в реанімаціях. Цього року я навіть не знаю, чи вдасться цього уникнути, - наголосив інфекціоніст.

Нагадаємо, що в Україні з кожним днем зростає захворюваність на коронавірус. В деяких областях країни перевищені епідеміологічні показники, які визначені в постанові Кабінету Міністрів України. Одні - близькі до "червоної" зону карантину, в інших -  повністю заповнені ліжкомісця для хворих.

Читайте більше у нашому матеріалі про завантаженість медичної системи через нову хвилю коронавірусу: Коронавірус атакує Україну: що відбувається в лікарнях у регіонах

Читайте також

1