Кабмін погодив санкції проти Білорусі: рішення за РНБО

До санкційного списку потрапила низка діячів режиму Лукашенка
Головне
Кабмін погодив санкції проти Білорусі: рішення за РНБО
Кабмін (фото: Парламент UA)
7 Липня 2021, 14:59
читать на русском

Кабінет міністрів України погодив введення санкцій проти низки чиновників Білорусі і прибічників Олександра Лукашенка.

Рішення ухвалено на сьогоднішньому засіданні уряду.

Також урядовці постановили, що санкційний список передадуть на розгляд до Ради національної безпеки і оборони (РНБО).

Задля захисту національних інтересів Кабмін вніс на розгляд Ради національної безпеки і оборони пропозиції щодо застосування строком на три роки персональних спеціальних економічних та інших санкцій до фізичних осіб Республіки Білорусь (перелік осіб не додається).

Зазначається, що таке рішення пов'язане з рішення Ради ЄС від 2 жовтня 2020 року та від 6 листопада 2020 року про запровадження санкцій до фізичних осіб, які причетні до фальсифікації результатів президентських виборів у Білорусі, а також до осіб, які причетні до порушення декларації про права людини, залякування, репресій, насильницького придушення мирних протестів, застосування тортур, затримання, зокрема громадян України.

Нагадаємо, що 25 травня Україна запровадила заборону на здійснення прямого авіасполучення з Республікою Білорусь українськими та білоруськими експлуатантами після того, як влада Білорусі примусила літак сісти у Мінську.

3 червня Верховна Рада ухвалила постанову щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську та різко засудила дії Лукашенка.

2 липня Олександр Лукашенко наказав прикордонникам повністю перекрити кордон з Україною. Згодом міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Білорусь не закривала кордон з Україною через нібито контрабанду зброї з України.

Читайте також

1