Колишній нардеп Кива потрапив під санкції Австралії

Його звинуватили у російському пропагандизмі
Колишній нардеп Кива потрапив під санкції Австралії
Народний депутат Ілля Кива (фото: УНІАН)
18 Травня 2022, 08:33
читать на русском

Уряд Австралії ввів нові санкції проти російських пропагандистів та дезінформаторів, які намагалися легітимізувати незаконне вторгнення росії в Україну, а також проти політичних діячів та діячів безпеки та організацій, які підтримували вторгнення.

Про це повідомила міністерка закордонних справ Австралії Маріс Пейн.

Пейн зазначила, що російський уряд проводить широку кампанію дезінформації як всередині росії, так і за її межами.

Президент путін атакував свободу слова та інакомислення в росії, щоб придушити фактичні повідомлення про її війну проти України та її кричущі військові злочини, а також завдати шкоди сприйняттю України та її міжнародних прихильників.

Зазначається, що до санкційного списку за пропаганду та дезінформацію потрапили 11 осіб та 12 організацій. Серед них також особи російської медіа-індустрії, які пропагують неправдиві наративи російського уряду.

Пейн каже, що Австралія також вводить цілеспрямовані фінансові санкції проти організацій, включаючи "ферми тролів", які створюють і поширюють дезінформацію в Інтернеті, багато з яких пов’язані з російськими спецслужбами.

Серед трьох організацій і чотирьох осіб, які потрапили під санкції за їхню роль у вторгненні Росії, є приватна військова компанія "Вагнер", яку де-факто називають приватною армією президента росії путіна. Найманці з ПВК "Вагнер" підтримують фінансованих росією сепаратистів у так званих "Донецькій та Луганській Народних Республіках", явно порушуючи суверенітет та територіальну цілісність України.

Серед приватних осіб, які потрапили під санкції:

  • Олександр Чупрян, виконувач обов’язків міністра надзвичайних ситуацій рф;
  • Сергій Корольов, перший заступник директора Федеральної служби безпеки (ФСБ) росії;
  • Микола Богдановський, перший заступник начальника генерального штабу збройних сил росії;
  • Ілля Кива, колишній проросійський депутат українського парламенту.

Очільниця МЗС Австралії зазначила, що уряд країни продовжує завдавати збитків росії у координації з партнерами, націлюючись на тих, хто поділяє відповідальність за вторгнення росії в Україну або має важелі впливу.

Після того, як ці додаткові списки були оголошені сьогодні, Австралія ввела санкції проти 827 фізичних та 62 юридичних осіб у відповідь на вторгнення росії. Окремо ми включили в список санкцій "Російський імперський рух", російське ультранаціоналістичне угруповання, яке проводить навчання у воєнізованій формі через курс під назвою "Партизан". Вона також відома своїми антисемітськими, анти-ЛГБТ та антиукраїнськими поглядами та посилала іноземних бійців приєднатися до російських сепаратистів в Україні, - додала Пейн.


Раніше Офіс генпрокурора оголосив Іллі Киві підозру у державній зраді й порушенні територіальної цілісності. За день до вторгнення росії на територію України Кива записав відеопривітання з Днем радянської армії та озвучив потребу у визволенні України.

10 березня 2022 року слідчий суддя Личаківського районного суду Львова задовольнив клопотання слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого Управління Державного бюро розслідувань та обрав Киві запобіжний захід у виді тримання під вартою.

12 березня 2022 року слідчі ДБР зібрали необхідні документи для оголошення Іллі Киви в міжнародний розшук.

Сам Кива зараз перебуває за кордоном. Партія, до якої він належав – "Опозиційна платформа – За життя", 3 березня виключила його зі своїх лав.

15 березня 2022 року Верховна Рада України позбавила Іллю Киву мандата народного депутата.

21 квітня Ілля Кива, який напередодні війни втік з України, вирішив дістати російське громадянство - запросив політичного притулку у путіна.

Читайте також