Коломойський подав позов про повернення українського громадянства

Адвокати бізнесмена подали позовну заяву в Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду
Коломойський подав позов про повернення українського громадянства
Ігор Коломойський (Фото: УНІАН)
30 Листопада 2023, 17:47
читать на русском

Адвокати олігарха Ігоря Коломойського подали позовну заяву до президента України Володимира Зеленського про визнання протиправним та скасування указу Президента України №502/2022 від 18.07.2022 в частині визнання Коломойського, уродженця та жителя міста Дніпра таким, що втратив громадянство України та відкрити провадження у справі.

Про це йдеться у позовній заяві адвокатів.

"Визнати протиправним та скасувати Указ Президента України №502/2022 від 18.07.2022 в частині визнання КОЛОМОЙСЬКОГО Ігоря Валерійовича, 1963 року народження, уродженця та жителя міста Дніпра таким, що втратив громадянство України", - йдеться у позовній заяві.

Адвокати просять залучити до даної справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Державну міграційну службу України, про що також йдеться у позовній заяві.

Нагадаємо, Коломойський вирішив звернутись до Європейського суду з прав людини, бо, на його думку, національні суди продовжують його утримувати під вартою без будь-якої виправданої правової мети, з повним паплюженням вимог Конвенції з прав людини.

Як відомо, 2 вересня Шевченківський районний суд обрав Ігорю Коломойському запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 днів з можливістю внесення застави у розмірі 509 млн гривень.

Сам олігарх, як розповідали його адвокати, відмовляється вносити заставу, оскільки вважає "рішення суду необґрунтованим і хоче дочекатися розгляду апеляції".

Вже 16 вересня суд вирішив переобрати запобіжний захід Коломойському, оскільки він отримав нові підозри. Тоді заставу встановили у розмірі 3 млрд 891 млн гривень.

Також Служба безпеки в результаті обшуків викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень на компаніях "Укрнафта" та "Укртатнафта", що належать Коломойському, за результатами чого топменеджмент другої компанії отримав підозри.

Крім того, 15 вересня Коломойський отримав третю підозру у справі про заволодіння 5,8 млрд грн.

Читайте також

1