Кубраков, Найєм і Кудрицький віддали мільярдні підряди на захист енергооб'єктів росіянам - екснардеп

Ці чиновники віддали левову частину підрядів на будівництво захисних споруд енергетичних об'єктів Корпорації "Союз", очільник якої має російське коріння
Головне
Кубраков, Найєм і Кудрицький віддали мільярдні підряди на захист енергооб'єктів росіянам - екснардеп
Олександр Кубраков Фото: сторінка голова Укравтодору у Фейсбук
15 Квітня 2024, 18:43
читать на русском

Віцепрем'єр-міністр України з відновлення Олександр Кубраков, керівник Агентства відновлення Мустафа Найєм і голова Укренерго Володимир Кудрицький мають нести персональну відповідальність за те, що наразі відбувається з українською енергетикою, вважає колишній народний депутат Ігор Мосійчук.

За його словами, ці чиновники віддали левову частину підрядів на будівництво захисних споруд енергетичних об'єктів Корпорації "Союз", очільник якої має російське коріння та був навіть нагороджений указом путіна орденом третього ступеня за "службу отєчєству".

"Чому росіяни так прицільно б'ють по українським енергетичним об'єктам? В Одесі є корпорація "Союз" Ігоря Владленовича Приходько. Вона мала левову частку замовлень держави з будівництва цих самих захисних споруд та укриттів для енергетичних структур. І все зруйновано, все це знищено. А знаєте в чому цинізм ситуації? Ігор Владленович нагороджений орденом російської федерації, медаллю путіна на "службу отєчєству" третього ступеня. До речі, ця нагорода вручається виключно громадянами росії", - зауважив Мосійчук.

За його словами, корпорація "Союз" у 2020 році брала участь у будівництві бази підводних човнів Чорноморського флоту в Новоросійську: "Вони будували базу підводних човнів, з яких зараз б'ють ракетами по Україні", - пише політик.

Слова Мосійчука підтверджуються Реєстром юридичних осіб України та в системі "Прозорро": корпорацією "Союз" дійсно керує Ігор Приходько, а кінцевим її бенефіціаром вказана його донька Приходько Альона Ігорівна. За минулий рік компанія отримала майже пів мільярда прибутку.

Від "Укренерго" "Союз" освоїв державних підрядів на понад 1,8 млрд грн. Ще майже на 35 млн - грн від "Укргідроенерго", 17,8 млн грн - від "Херсонобленерго" тощо. Усі ці закупівлі, переважно, реконструкція та будівництво фізичного захисту.

Паралельно корпорація "Союз" є фігурантом кримінального провадження БЕБ через ухилення від сплати податків, зокрема, за "змовою із посадовцями "Укренерго", що утворювали на закупівлях у "Союза" "схемний" податковий кредит з ПДВ", йдеться в ухвалі суду.

Як інформувало "Дзеркало тижня", про російські зв'язки Ігоря Приходька відомо доволі давно. Зокрема, раніше він сам був бенефіціаром компанії "Союз" через люксембурзьку фірму Soyuz Holding S.A., де його партнером виступав. Крім того, Приходько, за даними приватного агрегатора власник російської прописки Сергій Чаплик. Dato Capital, спочатку вказував українську прописку, проте з часом вона змінилася на його московську, як і транслітерація прізвища з Prykhodko на Prikhodko.

Як відомо, через руйнацію росіянами енергетичних об’єктів України, попри той факт, що Агентство відновлення Мустафи Найєма витратило мільярди на їх захист, останнього разом із Кубраковим викликали на звіт до ВР. В цілому, Агентство Найєма розпорядилося понад 9 млрд грн західних партнерів, що передбачалися на енергозахист.

Нагадаємо, 22 березня була зруйнована Зміївська ТЕС, яка є найбільшою станцією у Харківській області та однією з найбільших в Україні. Російські загарбники вночі 22 березня завдали ракетних ударів по критичній інфраструктурі України — вибухи лунали у Харкові, Запоріжжі, Кривому Розі, Дніпрі, Кропивницькому, на Хмельниччині, Вінниччині, Сумщині, Івано-Франківщині та Львівщині.

Після масштабного обстрілу України 22 березня Харків залишився без світла. Мер Харкова Ігор Терехов заявив про руйнування ТЕЦ та трансформаторних підстанцій.

Через обстріл України 22 березня цього літа може виникнути дефіцит електроенергії. Багато об'єктів генерації зазнали пошкоджень. Пошкодження дуже серйозні. Зараз енергетики всієї України працюють над відновленням. Але це може зайняти місяці і навіть більше.

Глава Міненерго Галущенко порадив українцям тримати напоготові генератори і павербанки.

Читайте також

1