Майже чотири мільярди гривень заборгували кияни за комунальні послуги - Кличко

Мер вважає, що підвищення ціни на газ може призвести до соціального вибуху
Майже чотири мільярди гривень заборгували кияни за комунальні послуги - Кличко
Квитанції за комунальні послуги (фото: УНІАН)
27 Січня 2021, 07:13
читать на русском

Заборгованість киян за житлово-комунальні послуги, зокрема й за тепло та гарячу воду, сьогодні становить близько чотирьох мільярдів гривень.

Про це мер Києва Віталій Кличко заявив в ефірі програми "Свобода слова".

За словами столичного мера, підняття ціни на газ створює велику соціальну напругу.

Заборгованість за житлово-комунальні послуги, наприклад, у столиці на сьогодні приблизно 4 мільярди гривень. І вона – вища, ніж у минулі роки. Мало того, підвищення ціни на газ може призвести до соціального вибуху, – сказав Кличко.

Він нагадав, що Асоціацією міст України була ініційована зустріч із прем’єр-міністром України, урядовцями та депутатами, де обговорювали питання ціни на газ для населення та компенсації для теплопідприємств різниці в тарифах – між фіксованою та ринковою ціною на газ. Адже переважна більшість українців буде не спроможна сплатити за комунальні послуги.

Читайте також

Сподіваюся, що найближчими днями ми зможемо врегулювати питання різниці в тарифах на тепло, а також компенсації збитків підприємствам теплопостачання. В жодному разі питання компенсації не може бути покладене на місцеві бюджети. Адже 4 мільярди гривень за опалювальний сезон тільки в Києві – це не підйомна сума для міста. Це може призвести до банкрутства комунальних підприємств теплопостачання, – зауважив мер.

Нагадаємо, 18 січня Кабінет міністрів України ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр.

Президент Володимир Зеленський, коментуючи ухвалення урядом цієї постанови, зазначив, що це рішення є тимчасовим, але "відіграє важливу роль у встановленні справедливого ринку газу в Україні".

Голова Асоціації міст України (АМУ), мер столиці Віталій Кличко (досьє Кличка) заявив, що рішення Кабміну про встановлення граничної ціни на газ для споживачів не розв'язує питання ціни природного газу у тарифі на теплопостачання для населення.

Читайте більше у нашому матеріаліЗниження цін на газ: популізм та загроза співпраці з МВФ, чи гостра потреба