Мегаботоферма працювала на Порошенка та його партію - розслідування

Ботоводом для Євросолідарності був росіянин Віктор Майстренко
Важливо
Мегаботоферма працювала на Порошенка та його партію - розслідування
Європейська солідарність (Фото: Facebook)
19 Серпня 2022, 13:35
читать на русском

​Нещодавно Нацполіція заявила, що викрила в Україні мільйонну ботоферму, яку фінансувала одна з українських партій.

Окремі ЗМІ писали, що цією партію була політсила Петра Порошенка "Європейська солідарність", однак в партії ЄС відхрестилися від цих звинувачень, називаючи їх "політичним замовленням".

Тим часом журналісти видання "Апостроф" (фінансується Міжнародним центром перспективних досліджень) дізналися, що дійсно Порошенко та його партія були причетні до створення та діяльності цієї ботоферми.

Видання стверджує, що ботоводом, який створив ботоферму для Порошенка, є росіянин Віктор Майстренко - він частий гість різних українських телеканалів, де його представляють як політолога, експерта з різних питань та волонтера.

До 2014 року в Росії він був власником комп’ютерного магазину. 2014-го брав участь в так званому "кримському референдумі", потім поїхав на окупований Донбас. Згодом, за словами самого Майстренка, у нього з’явилися проблеми з грошима, і він зателефонував Артуру Герасимову. А той сказав, щоб Майстренко приїздив в Україну, і пообіцяв допомогу. Артур Герасимов – співголова партії "Європейська солідарність", соратник Порошенка, в середині 2000-х був відомий як керівник “Української маркетингової групи” та роботодавець терориста Ігоря Безлера, - йдеться у розслідуванні.

"Апостроф" зазначає, що Герасимов без перешкод завіз в Україну Майстренка за допомогою співробітників ФСБ і працевлаштував його програмістом:

А Майстренко на знак подяки створив Герасимову автоматизований "постер", щоб один користувач з використанням певних продуктів міг керувати великою кількістю ботів для Герасимова і Порошенка. Ця програма давала можливість виставляти певні завдання на добу, на тиждень чи на місяць – ставити автоматично коментарі чи виставляти лайки або дизлайки. Сам Майстренко так описав свою програму: "Можна вказати свої акаунти, задати їм текст, або що "лайкати" чи "дизлайкати", або щоб запрошував в друзі із заданого переліку. І програма відповідно "натискає на кнопки".

Також видання дізналося, що СБУ під час обшуку виявила 5 тисяч СІМ-карток та 200 мобільних Proxy-ферм для заміни IP-адресу, також - близько мільйона ботів. Зазначається, що обладнання, за допомогою якого працювала ботоферма, було знайдено в квартирі, що належить ексдружині Артура Герасимова.

Але проблема не лише в тому, що ця ботоферма працювала на Порошенка та патріотичну політсилу. Програму продавали в росію, зокрема і російським структурам, які зацікавлені у впливові на український інформпростір. А Майстренко надавав підтримку. Сама програма коштує всього 314 доларів і її міг купити будь-хто. Боти були кинуті на критику чинної влади та повалення діючого конституційного ладу в Україні, - йдеться у дослідженні.

На цей час ані партія "Євросолідарність", ані її керівник - Петро Порошенко, у своїх соцмережах не відреагували на це розслідування.

Нагадаємо, 2 серпня Націполіція опублікувала інформацію, що викрила мільйонну ботоферму, яка діяла всупереч державним інтересам. Також в СБУ сказали, що ботоферму утримувала якась політична сила. Водночас видання УП заявило з посиланням на джерело, що йдеться про політичну силу Петра Порошенка.

Цього ж дня народна депутатка Ірина Геращенко спростувала інформацію, що партія "Європейська Солідарність" причетна до фінансування ботоферми, діяльність якої викрила СБУ.

Читайте також

1