Меркель веде обережну політику, але не лідерську - ексміністр

У Меркель є якісь зобов'язання, можливо інтереси німецького бізнесу в Китаї та Росії
Ексклюзив
Меркель веде обережну політику, але не лідерську - ексміністр
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель (Фото: УНІАН)
30 Червня 2021, 11:15
читать на русском

Німецька канцлерка Ангела Меркель останні місяці на посаді не показує лідерської політики, зокрема й щодо будівництва російського газопроводу "Північний потік-2".

Про це в інтерв'ю Парламент.UA розповів міністр закордонних справ України у 2014-2019 роках, співзасновник громадської організації "Центр національної стійкості та розвитку" Павло Клімкін.

Меркель сьогодні на завершенні своєї каденції. Вона взагалі дуже уважно і обережно ставиться до всього, і веде дуже обережну політику. І це не лідерська політика. Я не бачу в Меркель в останні місяці лідерської політики: це не тільки щодо Росії, те саме стосовно Китаю. Тому, можливо, Макрон візьме на себе цю роль після Меркель. Макрон, до речі, демонструє відкритість до нових ідей, подивимося, що буде найближчими місяцями, - сказав він.

Клімкін зазначив, що у Меркель є якісь зобов'язання, можливо інтереси німецького бізнесу в Китаї та Росії.

Я не бачу від Меркель останні місяці лідерської політики, в тому числі і стосовно Північного потоку-2. Вона б могла зовсім по-іншому себе вести в діалозі з нами, і не запрошувати Зеленського до себе за пару днів до свого Вашингтонського візиту, - зазначив ексміністр.

За його словами, наразі в України фактично немає діалогу з німцями стосовно "Північного потоку-2". Ексміністр впевнений, що американці нас здавати 100% не будуть, для них - це червона лінія, щоб наші інтереси не постраждали, і щоб ГТС працювала.

А Меркель готова і зазначає: "Так, повинні бути економічні компенсації, маємо над цим думати, але безпекові ризики вона не бачить, і це абсолютно неправильно".

Нагадаємо, що Німеччина бачить Україну в Європейському союзі, але не бачить в НАТО, така умовна фінляндизована Україна.

Читайте також

1