Місцеві ради та комунальні підприємства в Україні закупають елітні автівки попри війну - розслідування

Гроші витрачають на іномарки з "повним фаршем" (мультимедійна система, кондиціонер, бортовий комп’ютер, круїз-контроль)
Місцеві ради та комунальні підприємства в Україні закупають елітні автівки попри війну - розслідування
Автомобіль Фото: Рexels
26 Червня 2023, 18:52
читать на русском

Останні автомобільні тендери свідчать, що війна жодним чином не спонукає місцеву владу економити.

Про це йдеться у публікації "Главкома" "Тендерний банкет під час війни. Без матів не обійдеться".

Наприклад, Широківська сільська рада Запорізької області запустила тендер із закупівлі п’яти новеньких автівок очікуваною вартістю 4,1 млн грн. Сільрада бажає обзавестися цілим мініпарком Renault різних моделей: три Duster, по одній Express і Arkana.

Є вже й потенційний продавець – ТОВ "Адамант Моторс Запоріжжя". Щоправда, є проблема: його пропозиція на 282 тис. грн більша, аніж замовник заклав видатки на купівлю машин.

Комунальне підприємство "Бейкуш" Чорноморської сільської ради Миколаївської області 15 червня повідомило про намір витратити 2,2 млн грн на закупівлю трьох кросоверів. Машини будуть 2023 року випуску з усім необхідним "фаршем" (мультимедійна система, кондиціонер, бортовий комп’ютер, круїз-контроль).

Комунальне підприємство "Волиньпродресурс" свій вибір зупинило на конкретній автівці – семимісній Hyundai Staria. Її ціна становить 2,3 млн грн. У салоні має бути обов’язково преміальна акустика Bose (11 динаміків, підсилювач і сабвуфер), шкіряне оздоблення сидінь, клімат-контроль з системою антизапотівання.

"Експлуатаційні властивості даної моделі транспортного засобу мають високі параметри безпеки, прохідності та комфорту, що є важливим в діяльності замовника", – пояснюється, чому волинські комунальники так хочуть недешеву забаганку.

За 2 млн грн міське управління справами Дніпровської міської ради готове купити Toyota Land Cruiser. Автівка матиме круїз-контроль, аудіосистему з кольоровим багатофункціональним сенсорним дисплеєм, клімат-контроль, шкіряне оздоблення сидінь.

Нагадаємо, 14 червня 2023 року КП "Плесо" оголосило торги щодо підсипки піску і планування пляжної території в Києві. На 7 пляжів у Києві планують підвезти 11 тисяч 810 тонн піску. Його планують доставити баржами та вантажними авто. Пікантність цієї закупівлі в тому, що пляжний сезон у Києві цьогоріч не відкривають.

Дніпровський район Києва закупив для "психологічного розвантаження дітей в укриттях під час повітряних тривог" барабанів на 891 174 грн. Раніше тут закупили в укриття дві сковорідки за 1,5 мільйона гривень.

А перед тим в управлінні освіти Дніпровської районної державної адміністрації у Києві провели тендер на закупівлю овочерізок для укриття. Тендер був оголошений на 12 овочерізок Robot Coupe CL50 на суму 1 583 496 гривень. Ціна однієї овочерізки із комплектом насадок становить 131 958 гривень. Цей кухонний прилад оснащений слайсерами для нарізки соломою, кубиками, картоплі-фрі, а також набором для приготування пюре і т.д.

Співробітники Рівненської атомної електростанції оголосили тендер на закупівлю 812 пляшок пива майже на 20 тисяч гривень.

Читайте також

1