Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили санкції проти каналів Медведчука

Вони закликають українську владу скасувати заборону
Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили санкції проти каналів Медведчука
Канал “112 Україна” (фото: телеканал 112)
4 Лютого 2021, 12:52
читать на русском

Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили санкції, запроваджені в Україні проти телеканалів Медведчука. Вони називають блокування "позасудовою і політично вмотивованою забороною" на мовлення.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на заяву організацій.

Секретар Міжнародної федерації журналістів Ентоні Белланжер назвав санкції неприйнятними в умовах демократії.

Ця вибіркова і політично вмотивована заборона неприйнятна в умовах демократії. Заборона ставить під загрозу роботу сотень працівників засобів масової інформації, які не мають нічого спільного з політичною приналежністю власників ЗМІ, - заявив він.

МФЖ закликає українську владу скасувати заборону і поважати свободу інформації та слова.

Читайте також

Тим часом генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Ґутьєррес підкреслив, що воно не відповідає міжнародним стандартам щодо свободи вираження поглядів та свободи преси.

Заборона мовлення є однією з найбільш екстремальних форм обмеження свободи ЗМІ. Держави зобов’язані гарантувати ефективний плюралізм ЗМІ. Здається очевидним, що президентське рішення зовсім не відповідає міжнародно-правовим стандартам щодо свободи вираження поглядів та засобів масової інформації, - заявив він.

Нагадаємо, другого лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та проти низки телеканалів Віктора Медведчука.

Народний депутат Тарас Козак назвав незаконними запроваджені проти нього та його телеканалів санкції президента Володимира Зеленського. Також стало відомо, що під санкції потрапили літаки Медведчука та Козака, якими політики літали до Росії.

Спецслужби України під час розслідування встановили, що підставою для санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака стали схеми з постачанням вугілля з окупованих територій, що сприяють фінансуванню тероризму.

Зеленський пояснив своє рішення щодо санкцій намаганням зупинити пропаганду, "фінансовану країною-агресором, яка підриває Україну на її шляху до ЄС та євроатлантичної інтеграції".

Депутат від партії Медведчука Вадим Рабинович заявив, що у зв'язку з закриттям телеканалів ОПЗЖ ініціює процедуру імпічменту президента Зеленського.