МЗС України закликало Росію скасувати рішення суду та звільнити Приходька

В Криму системно продовжують репресивну політику щодо громадян України
МЗС України закликало Росію скасувати рішення суду та звільнити Приходька
Олег Приходько (фото: facebook.com/denisovaombudsman)
3 Березня 2021, 20:15
читать на русском

Міністерство закордонних справ України закликало Росію скасувати рішення суду та звільнити українського громадянина Олега Приходька, якого засудили за "тероризм".

Про це повідомила пресслужба зовнішньополітичного відомства.

МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із безпідставним політично вмотивованим рішенням Південного окружного військового суду у м. Ростов-на-Дону (РФ) про засудження Приходька за сфабрикованими звинуваченнями в "підготовці терористичного акту, виготовленні й незаконному зберіганні вибухових речовин".

У відомстві закликали Росію скасувати неправомірне рішення суду і негайно звільнити українця, а також усіх незаконно утримуваних нею громадян України.

Читайте також

За словами першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової, російські окупанти в Криму системно продовжують репресивну політику щодо громадян України, а справа проти Приходька має всі ознаки політично вмотивованої.

Адвокат засудженого неодноразово звертав увагу т.зв. "суду" на численні процедурні порушення під час досудового слідства, а також на повне несприйняття "суддями" наданих захистом обґрунтованих свідчень про непричетність українця до інкримінованих діянь.

Сьогоднішній вирок – це черговий вияв системної політики залякування усіх, хто виступає проти окупації Криму, - зазначила Джапарова.

МЗС України також закликало міжнародне товариство категорично засудити застосування Росії практики судових переслідувань інакомислення з використанням незаконних силових методів та антитерористичного законодавства.


Контекст. Олег Приходько - корінний кримчанин, який до окупації півострова очолював Сакську міську організацію ВО "Свобода". Через стан здоров'я рідних Приходько не залишив Крим після вторгнення Росії.

У жовтні 2019 року московські спецслужби разом із представниками місцевої окупаційної "адміністрації" викрали та ув’язнили Приходька. А в квітні 2020 року Приходька вивезли до Ростовського СІЗО №1, де помістили в одинарну камеру "смертників".

У чоловіка  проблеми зі здоров’ям: майже зник слух, послабився зір, загострилися хронічні недуги. Також Приходько скаржився на погіршення умов утримання та обіцяв перерізати собі вени, якщо йому не передадуть ліки.

Російські прокурори вимагали ув’язнити його на 11 років в колонії суворого режиму за "тероризм".

У січні цього року в окупованому Криму невідомі напали на доньку та дружину Приходька, яких сильно побили під їхнім будинком.

3 березня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс Приходьку незаконний вирок по сфабрикованій кримінальній справі. Йому інкримінували спробу скоєння терористичного акту, а також підготовку до підпалу генконсульства РФ у Львові влітку 2019 року.

Засудили Приходька до п'яти років колонії суворого режиму та сплати штрафу у розмірі 110 тисяч рублів. Перший рік покарання кримчанин повинен відбувати у в’язниці, умови тримання в якій є найтяжчими в російській пенітенціарній системі.

1