Не смертельно: у Раді підтримують підняття тарифів не електроенергію

Остаточної вартості електроенергії за новими тарифами досі не назвали
Головне
Не смертельно: у Раді підтримують підняття тарифів не електроенергію
Електроенергія, світло фото: pexels
21 Квітня 2023, 17:33
читать на русском

Уряд вже деякий час обговорює питання підвищення цін на електроенергію для населення, але поки що рішення про підвищення тарифу не було ухвалено.

Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус в ефірі інформаційного телемарафону, нагадав, що шкода, яка була завдана енергосистемі, оцінюється в мільярди доларів, пише "УНІАН".

Нам потрібні додаткові гроші на ремонти та відновлення енергосистеми. Йдуть дискусії, де б можна було цей ресурс отримати, бо критично важливо, щоб в українців було світло і тепло наступної зими", - повідомив він.

Герус також зазначив, що на підготовку до зими енергетиці потрібно близько 40 млрд гривень. Варіант із підвищенням тарифів на електроенергію - це вже крайній захід, але він також обговорюється.

Що може бути з тарифами? На мою думку, наприклад, для тих людей, які є багатшими: у кого є будинки, у кого є басейни з електропідігрівом. Там точно можна підвищувати тарифи й такі заможні люди можуть платити більше. Це не буде складати для них великої проблеми", - зазначив голова енергокомітету.

Він також нагадав, що той тариф, який є сьогодні для населення - дуже дешевий (до 250 кВт-год - 1,44 грн, понад 250 кВт - 1,68 грн). Якщо порівняти його з тарифом для бізнесу (5,5 гривень за кВт-год), то він на 4 гривні менший.

При цьому він підкреслив, що тариф для населення не можна підняти різко, а підняти його до рівня бізнесу – неможливо. Але треба знайти збалансований варіант, з яким буде згодне суспільство.

Перший заступник голови комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко зазначив, що якщо порівнювати наш тариф на електрику з сусідніми країнами, то він у 3-4 рази менший.

"Навіть якщо на гривню зросте тариф, у нас більш ніж половина населення споживає до 150 кВт-год. Це в місяць вони будуть платити додатково 150 гривень. Ну давайте так скажу: не смертельно", - заявив він.

На думку нардепа, для малозабезпечених підняття тарифів нічого не змінить, бо вони будуть покривати витрати на оплату електроенергії субсидіями.

Нагадаємо, на даний час Міністерство енергетики не ухвалило рішення щодо нових тарифів на електроенергію для населення. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, спростовуючи інформацію про підвищення цін найближчим часом.

До кінця квітня 2023 року тарифи на електроенергію для українців підвищуватися не будуть – Кабмін України подовжив дію механізму покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на ринку електроенергії, яким регулюється тариф на електрику для населення до 30 квітня.

Одночасно в уряді розглядається кілька різних концепцій лібералізації ринку електроенергії. Найрадикальніша з цих концепцій передбачає встановлення ринкових цін. Інші передбачають різноманітні графіки підвищення цін для того, щоб пом’якшити наслідки таких підвищень для споживачів. Однак усі вони передбачають, що так чи інакше, але ціна на світло "підросте" мало не в 4 рази.

Читайте також