Нерухомість Путіна в Монако та офшори королівських сімей: чим володіють світові лідери

Розслідувачі Pandora Papers викрили політиків, колишніх та чинних посадовців на фінансових махінаціях
Головне
Нерухомість Путіна в Монако та офшори королівських сімей: чим володіють світові лідери
Елітний особняк в Монако Фото: Pexels
5 Жовтня 2021, 10:31
читать на русском

У офшорних документах Pandora Papers, окрім президента Володимира Зеленського та олігарха Ігоря Коломойського, фігурують й інші світові лідери. Серед них президент Росії Володимир Путін, президент Азербайджану Ільхам Алієв, король Йорданії Абдалла II, прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш та інші.

Про це пише hromadske та РБК-Україна.

Нерухомість Путіна в Монако

Понад 600 журналістів зі всього світу працювали над витоком даних щодо офшорних рахунків та активів світових лідерів, чиновників та інших політиків.

Так, розслідувачі знайшли зв'язок між Путіним та майном в Монако Світлани Кривоногих, яку називають матір'ю доньки президента Росії. З цією жінкою у нього нібито колись були романтичні стосунки. Саме ім'я російського глави у документах не фігурує.

Крім того, у документах фігурують близькі соратники Путіна. Зокрема найкращий друг дитинства, покійний Петро Колбін, якого називають "гаманцем" для багатства Путіна, а також Геннадій Тимченко.

У Монако квартира вартістю 3,6 млн доларів розташована в житловому комплексі Monte Carlo Star, неподалік казино Monte Carlo. Хто саме її придбав не розголошувалось, але відомо, що це сталось у 2003 році. Особа покупця - 28-річна жінка, яка також скуповувала нерухомість у Росії.

Допомагала у всьому цьому компанія Moores Rowland, клієнтами якої були й Тимченко і Колбін. Проти них, як проти найближчого оточення Путіна, США ввели санкції.

При цьому у Pandora Papers фігурує чимало інших представників російської верхівки. До прикладу, генеральний директор російського Першого каналу Костянтин Ернст, який за підтримки пов’язаного з Путіним банку ВТБ займався угодою про купівлю 39 московських кінотеатрів. Також зять очільника "Транснефти" Андрій Болтов, який проводив мільярдні контракти через кіпрські офшори, та віцемер Москви Наталія Сергуніна.

The Washington Post повідомили, що російські державні медіа дуже показово уникають будь-яких згадок про розкриту в розслідуванні інформацію. Зате згадують президента Зеленського. А в Кремлі вважають, що "нічого особливого" в оприлюдненій інформації не побачили.

Володимир Путін (скірншот відео)

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс

Президент Анастасіадіс є засновником юридичної фірми, яку звинуватили у приховуванні активів скандального російського мільярдера за підставними власниками компаній. При цьому компанія заперечує будь-які правопорушення, а президент Кіпру стверджує, що вже не бере активну участь в її справах після того, як у 1997 році став лідером опозиції.

Нікос Анастасіадіс Фото: greekcitytimes.com

Король Йорданії Абдалла II та маєтки в Малібу

З документів Pandora Papers стало відомо, що монарх придбав три великих маєтки на березі моря в Малібу за 68 млн доларів. Це стало можливим через офшорні компанії під час "арабської весни". Крім того, король володіє 15 будинками та квартирами у дорогих районах Каліфорнії та Великої Британії, які придбав за 20 років правління.

Водночас королівські юристи наполягають на тому, що все було сплачене не з державних коштів, а з особистих активів монарха.

Замок прем'єр-міністра Чехії Бабіша

Розслідувачі знайшли підозрілі статки у чинного чеського прем'єра Андреа Бабіша. При цьому незабаром мають відбутись парламентські вибори в країні.

Згідно з документами, Бабіш за допомогою офшорних компаній придбав цілий замок у Французькій Рів’єрі. Тепер Бабішу може загрожувати розслідування як у Чехії, так і у Франції та США.

Так, Бабіш у 2009 році скористався послугами французької юридичної фірми, панамської компанії та анонімно заснував компанії з фіктивними директорами. За допомогою цих фірм він вивів із країни 15 млн євро, на які купив 16 елітних об’єктів нерухомості у Франції. Сам прем'єр наголошує, що він закон жодним чином не порушив, а публікація цих даних має на меті дискредитувати його напередодні виборів.

Я очікував, що цю інформацію оприлюднять просто перед виборами, щоби завадити мені вплинути на перебіг виборчого процесу в Чехії. Цій справі уже 12 років. Вона відбулася ще до того, як я пішов у політику. І в цьому випадку цілком очевидно, що я не зробив нічого незаконного або неправильного, однак це не заважає їм знову намагатися очорнити мене і вплинути на вибори, — заявив Бабіш.

Андрій Бабіш

Андрій Бабіш Фото: УНІАН

Власність президента Азербайджану Ільхама Алієва та його сина

Чинний президент Азербайджану Ільхам Алієв придбав елітної нерухомості у Великій Британії. Зокрема йдеться про 17 об'єктів, які є у власності його родини.

Так, у 2009 році власником офісної будівлі в середмісті Лондона загальною вартістю 44,6 млн доларів став 11-річний син Алієва. Зараз його сину Гейдару вже 24 роки.

А у 2018 році родина Алієва продала за 67 млн фунтів стерлінгів (близько 90,5 млн доларів) маєток для британської корони. Наразі ж і там відбуваються перевірки через викриття цього факту.

При цьому розслідувачі з'ясували, що Алієв з родиною причетні до махінацій із нерухомістю на більш ніж пів мільярда доларів США.

Ільхам Алієв Фото: vpk.name

Президент Кенії Ухуру Кеніата та секретний фонд в Панамі

Згідно з даними розслідування, Кеньятта і його мати є бенефіціарами секретного фонду в Панамі. При цьому інші члени родини, включно з трьома братами і сестрами, володіють п'ятьма офшорними компаніями з активами на загальну суму понад 30 млн доларів.

Ухуру Кеніата Фото: golosameriki.com

Колишній прем'єр Британії Тоні Блер

У документах випливло, що Тоні Блер та його дружина Шері змогли стати власниками будівлі за 8,8 млн доларівю Для цього вони придбали офшорну компанію нерухомості у сім'ї міністра промисловості і туризму Бахрейну Заїда бін Рашида аль-Заяні.

При покупці акцій чиновник зміг уникнути сплати податків на нерухомість на 400 тисяч доларів.

Тоні Блер Фото: thedailybeast.com

Принцеса Марокко Лалла Сальма та будинок у Лондоні

Pandora Papers викрили марокканську принцесу, яка є власницею підставної компанії. Ця фірма купила будинок за 11 млн доларів в престижному районі Лондону, недалеко від Кенсінгтонського палацу. Покупка була здійснена на кошти "марокканської королівської сім'ї", а рід діяльності Сальми вказаний як "принцеса".

Лалла Сальма

Нагадаємо, що радник керівника ОП Михайло Подоляк відреагував на розслідування журналістів про офшорні фірми президента Володимира Зеленського та його оточення.

Читайте також