Нові санкції та система моніторингу олігархів: підсумки засідання РНБО 17 вересня

Україна введе санкції проти Росії за отруєння Навального та вибори в ОРДЛО
Головне
Нові санкції та система моніторингу олігархів: підсумки засідання РНБО 17 вересня
РНБО (фото: president.gov.ua)
17 Вересня 2021, 19:55
читать на русском

Сьогодні, 17 вересня, відбулося засідання Ради національної безпеки та оборони під головуванням президента Володимира Зеленського.

Про підсумки засідання розповів секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу.

Санкції:

РНБО ухвалила рішення запровадити санкції проти всіх осіб, які будуть причетні до проведення виборів у Державну думу РФ на тимчасово окупованих територіях України.

Ми маємо бажання попередити усіх іноземних громадян, які мають бажання брати участь у цьому фарсі на території Донецької та Луганської областей, на території Криму, якщо вони там з'являться у якості офіційних спостерігачів під час виборів, незалежно від того, чи будуть вони сенаторами чи будуть вони якимось іншими посадовими особами, чи мати той чи інший імунітет, вони обов'язково будуть під санкціями нашої країни, - сказав Данілов.

Серед тих, хто потрапить під санкції за проведення виборів в ОРДЛО - 53 членів ТВК, 33 кандидати у Держдуму РФ.

Секретар РНБО також повідомив, що впроваджуються санкції проти семи співробітників Федеральної служби безпеки Російської Федерації, причетних до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

Співробітники Федеральної служби безпеки Російської Федерації, які мали безпосередній стосунок до отруєння Олексія Навального, вони так само потрапили у нас сьогодні під санкції.

Система моніторингу олігархів:

РНБО, за словами Данілова, запустила систему моніторингу олігархів в рамках закону про деолігархізацію, який готується до другого читання у Верховній Раді.

Апарату РНБО було поставлене завдання розробити систему моніторингу, і у нас сьогодні був звіт про те, що в Апараті РНБО розроблена і введена в експлуатацію в серпні 2021 року сучасна інформаційно-аналітична система, яка має систему третього класу найвищого рівня складності. Вона зможе в процесі здійснювати моніторинг усіх тих людей, які після прийняття закону про олігархів у Верховній Раді повинні бути під системою нашого моніторингу, - сказав Данілов.

Він стверджує, що система може працювати з відкритими документами, призначена для службового користування і є секретною.

Це перша система з таким захистом. Вона побудована таким чином, щоб у разі прийняття у Верховній Раді закону, ми відразу могли відреагувати на всі ті питання, які перед нами поставить законодавець, - сказав секретар РНБО.

Збільшення фінансування сектору безпеки та оборони:

У 2022 році в Україні буде збільшено обсяг фінансування сектору безпеки та оборони. Ціна питання - 319,4 млрд грн.

За словами Данілова, це рішення ухвалив президент Зеленський на сьогоднішньому засіданні РНБО.

Попри складну ситуацію з фінансами, яка є сьогодні в нашій країні, всі міністерства, всі відомства потребують додаткового фінансування, президентом України було ухвалено рішення про збільшення обсягу фінансування сектору безпеки і оборони у порівнянні з 2021 роком. Якщо у нас у 2021 році сектор фінансувався і фінансується з позиції 5,93, то ця позиція буде збільшена. І у 2022 році на сектор безпеки і оборони буде заплановане і затверджено в бюджеті нашої країни, згідно з рішенням РНБО, сума 5,95 від ВВП, що складатиме 319,4 млрд грн, - повідомив він.

Данілов каже, що ці гроші підуть, перш за все, на збільшення грошового забезпечення військових ЗСУ. Іншу частину коштів направлять на забезпечення працівників поліції.

У 2022 році ми спробуємо це питання закрити, те, що стосується житла ветеранів, житла військовослужбовців, так само в бюджеті це передбачено. Крім того, всі програми, які були до цього часу проголосовані на засіданні РНБО стосовно наших ракетних програм, стосовно нашого новітнього озброєння, стосовно Військово-морських сил, стосовно нашої програми з розвідки - всі ці програми будуть профінансовані на 100%, - додав секретар РНБО.


Нагадаємо, днями уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова надіслала офіційного листа голові парламенту Дмитру Разумкову. У ньому відзначила, що положення законопроєкту про олігархів не відповідають Конституції України, а їх реалізація призведе до порушень прав і свобод людини. Зокрема відзначила норми, що наділяють президента та РНБО не передбаченими Конституцією повноваженнями, обмежують права людини в залежності від майнового стану та опосередковане введення цензури в ЗМІ.

Також Денісова зазначила, якщо ініціативу ухвалять у чинній редакції, звертатиметься до Конституційного суду.

Своєю чергою, перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук завив, що є досить високі шанси на ухвалення закону про олігархів.

Читайте також