Обов'язкова COVID-вакцинація в Україні: чи доведеться обирати між роботою та власною позицією

Експерт вважає, що зобов'язати щеплюватися уряд може всіх
Ексклюзив
Обов'язкова COVID-вакцинація в Україні: чи доведеться обирати між роботою та власною позицією
Вакцинація в Україні фото: КМДА
9 Грудня 2021, 13:23
читать на русском

Вже зараз перелік громадян, яким необхідно робити щеплення, досить значний. І цей список вже кілька разів розширювали. Тож чимало українців, які виступають противниками вакцинації, хвилюються, що настане і їхній час обирати між роботою та власною позицією.

Про це йдеться у матеріалі Парламент.UA"Чи змусять усіх українців колотися проти ковіду та що буде масовим: вакцинація чи протести".

Голова правління громадської організації "Віра в життя", президентка благодійного фонду "Асперн" Віра Кошіль вважає, що зобов'язати щеплюватися уряд може всіх. Але експертка не певна, що це всім піде на користь. "Якщо українці будуть мати бажання вакцинуватися – буде масова вакцинація. Якщо ні – буде масове протистояння", – вважає вона.

Натомість можливі масові протести замість масової вакцинації відкидає генетик відділу молекулярно-біологічних досліджень клініки "Євролаб" Юрій Леонов. За його словами, населення у переважній більшості правильно сприймає протиепідемічні заходи.

На питання, які шанси, що незабаром зобов’яжуть щеплюватися всіх, генетик відповів: "На превеликий жаль, дуже малі. Хоча я як вірусолог увів би обов'язкову вакцинацію для всього населення. За винятком тих, хто має виключно медичні протипоказання".

Протистояння у суспільстві радше почнуться, якщо вакцинація не буде обов'язковою, сказав нам фахівець із кафедри соціальних структур і соціальних відносин Факультету соціології КНУ імені Тараса Шевченка, співзасновник Соціологічного часопису "СВОЄ" Володимир Шелухін.

Вже зараз збирають підписи для петиції з вимогою рівного ставлення до всіх учасників навчального процесу, аби норма про обов'язкову вакцинацію стосувалася не лише співробітників університетів, але і студентів. Бо чимало викладачів сприймають таку вибірковість як дискримінацію і до того ж не відчувають себе в безпеці, бо студентів зазвичай суттєво більше, ніж їх, – пояснив він.

Нагадаємо, що Держслужбовці та педагоги – не єдині, кого уряд поставив перед вибором "вакцинація чи відсторонення". Чимало людей вже тимчасово втратили роботу та, відповідно, зарплату лише через те, що відмовилися щеплюватися проти коронавірусу. І цей список професій Кабмін продовжує розширювати.

Читайте також