Омбудсмен: ООН не відповідає на запити України щодо вибуху в Оленівці

Щодо загибелі "азовців" з українською стороною контактує поки лише Червоний Хрест
Омбудсмен: ООН не відповідає на запити України щодо вибуху в Оленівці
Оленівка: фото t.me/O_Arestovich_official
2 Серпня 2022, 17:31
читать на русском

Український омбудсмен Дмитро Лубінець не отримав відповіді від ООН на запити щодо вбивства військовополонених в колонії в Оленівці.

Про це він повідомив в етері національного телемарафону.

Лубінець заявив, що не отримував відповіді на свої запити від Організації Об'єднаних Націй (ООН) щодо вчинення воєнного злочину з боку російської армії в Оленівці Донецької області, в результаті якого масово загинули українські військовополонені.

Можу повідомити, що у нас є комунікація з Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Щодо Організації Об'єднаних Націй – у нас ситуація гірша: листи, запити я офіційно надсилаю. Я зробив це в перший день – одразу після трагедії. І якогось адекватного сигналу, навіть не офіційного, особисто я не отримував. Я можу це публічно підтвердити, – сказав він.

Тим часом екскомандир полку "Азов" Максим Жорін заявив, що розпочата ідентифікація причетних до вбивства українських військовополонених в Оленівці.

Ми не збираємось чекати поки міжнародні організації, відповідальні за розслідування злочину в Оленівці, почнуть працювати й притягувати до відповідальності злочинців. Тому розпочинаємо свій окремий процес, який узгоджений зі спецслужбами України щодо ідентифікації кожного, хто причетний до злочину в Оленівці. Жодних прізвищ та імен називати не будемо тому, що це може вплинути на результат операції.

Нагадаємо, зранку 29 липня російські пропагандисти повідомили, що ЗСУ обстріляли колонію в Оленівці Донецької області, де утримуються українські полонені. Влада так званої "ДНР" стверджує, що внаслідок обстрілу загинули не менше 53 українських військовополонених.

Згодом Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив заяву щодо трагедії в Оленівці Донецької області, де російські бойовики обстріляли колонію, в якій перебували українські військовополонені.

Представник ГУР у коментарі Суспільному сказав, що це обстріл колонії був провокацією росіян: "Бо встановити звідки був обстріл фахівцям досить просто. Поки жодних подробиць по поранених і загиблих в них немає".

В Офісі Генпрокурора повідомили, що внаслідок удару по території виправної колонії в тимчасово окупованій Оленівці загинули близько 40 українських військовополонених, ще 130 — отримали поранення.

Тим часом російські бойовики заявили українській стороні про готовність віддати тіла загиблих в Оленівці військових, зокрема "азовців", лише "після закінчення розслідування".

Читайте також