ООН хоче запустити місію, яка встановить факти теракту в Оленівці

ООН отримала запит про розслідування від РФ і України
ООН хоче запустити місію, яка встановить факти теракту в Оленівці
ООН (фото з відкритих джерел)
4 Серпня 2022, 05:00
читать на русском

ООН запустить місію з пошуку фактів теракту в Оленівці Донецької області, де загинули близько 50 українських військовополонених, серед яких "Азовці".

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш під час пресконференції, пише РБК-Україна.

Ми отримуємо запити від Російської Федерації і запити від України провести розслідування щодо подій (в Оленівці - ред.). Я вирішив, відповідно до своєї компетенції і повноважень, почати місію з пошуку фактів. У мене немає повноважень проводити кримінальні розслідування, але можу запустити місію з пошуку фактів, - заявив Гутерріш.

За його словами, в результаті роботи місії встановлені факти будуть передані урядам України і РФ.

Я сподіваюся, що ми зможемо домовитися про коло повноважень цієї місії. Ми шукаємо компетентних, незалежних людей... І ми сподіваємося мати всі можливості з обох сторін для доступу до всіх даних, необхідних для з'ясування правди про те, що трапилося. Це питання, до якого ми підійшли дуже серйозно. І ми наполегливо працюємо над ним, - підкреслив генсек ООН.


Нагадаємо, зранку 29 липня російські пропагандисти повідомили, що ЗСУ обстріляли колонію в Оленівці Донецької області, де утримуються українські полонені. Влада так званої "ДНР" стверджує, що внаслідок обстрілу загинули не менше 53 українських військовополонених.

Згодом Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив заяву щодо трагедії в Оленівці Донецької області, де російські бойовики обстріляли колонію, в якій перебували українські військовополонені.

Представник ГУР у коментарі Суспільному сказав, що це обстріл колонії був провокацією росіян: "Бо встановити звідки був обстріл фахівцям досить просто. Поки жодних подробиць по поранених і загиблих в них немає".

В Офісі Генпрокурора повідомили, що внаслідок удару по території виправної колонії в тимчасово окупованій Оленівці загинули близько 40 українських військовополонених, ще 130 — отримали поранення.

Тим часом російські бойовики заявили українській стороні про готовність віддати тіла загиблих в Оленівці військових, зокрема "азовців", лише "після закінчення розслідування".

Читайте також

1