Росія не збиралася обмінювати вбитих українських військовополонених в Оленівці - ГУР

Над українськими військовими знущалися та намагались зламати
Росія не збиралася обмінювати вбитих українських військовополонених в Оленівці - ГУР
Оленівка / Фото з Telegram
3 Серпня 2022, 18:43
читать на русском

Військова розвідка встановила деякі обставини навмисного вбивства українських військовополонених в колонії у н. п. Оленівка (Донецька область), в якій перебували українські військовополонені, зокрема зі складу полку "Азов".

Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Зазначається, що допити полонених проводили слідчі т. зв. "мдб днр" спільно з представниками ПВК "Вагнер" та фсб рф. Під час допитів активно використовувалися фізичні тортури та побої.

Такі заходи, у першу чергу, були спрямовані не на отримання певної конфіденційної інформації, а на знущання, фізичне приниження, психологічну деморалізацію з метою зламу морально-психологічних якостей українських воїнів.

У разі реалізації зазначеного плану представники фсб планували залучити українських полонених до зйомки у проросійських репортажах.

Мета ефіру полягала у висвітленні визнання полоненими "скоєних ними злочинів, звірств проти місцевого населення, відречення бійців від своїх поглядів, а також засудження дій керівництва України", - зазначили в ГУР.

Допити проводилися конвеєрно на регулярній основі, проте не мали успіху. Українські полонені проявили виключну мужність та незламну силу волі.

Російська сторона не мала наміру здійснювати обмін військовополоненими та з метою приховування неналежних умов та форм допиту українських військовослужбовців (що могли б служити доказовою базою у Гаазькому суді) умисно знищила полонених.

За наявними даними, мінування місця утримання українських бійців було здійснено бойовиками ПВК “Вагнер” з використанням легкозаймистої речовини, що призвело до швидкого поширення пожежі у приміщенні, - заявили в українській розвідці.


Нагадаємо, зранку 29 липня російські пропагандисти повідомили, що ЗСУ обстріляли колонію в Оленівці Донецької області, де утримуються українські полонені. Влада так званої "ДНР" стверджує, що внаслідок обстрілу загинули не менше 53 українських військовополонених.

Згодом Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив заяву щодо трагедії в Оленівці Донецької області, де російські бойовики обстріляли колонію, в якій перебували українські військовополонені.

Представник ГУР у коментарі Суспільному сказав, що це обстріл колонії був провокацією росіян: "Бо встановити звідки був обстріл фахівцям досить просто. Поки жодних подробиць по поранених і загиблих в них немає".

В Офісі Генпрокурора повідомили, що внаслідок удару по території виправної колонії в тимчасово окупованій Оленівці загинули близько 40 українських військовополонених, ще 130 — отримали поранення.

Тим часом російські бойовики заявили українській стороні про готовність віддати тіла загиблих в Оленівці військових, зокрема "азовців", лише "після закінчення розслідування".

Читайте також