Частково підтверджуються: полк Азов про списки загиблих в Оленівці

Повних підтверджених списків загиблих нині немає
Частково підтверджуються: полк Азов про списки загиблих в Оленівці
Шеврон полку спецпризначення “Азов” / Фото: focus.ua
3 Серпня 2022, 14:10
читать на русском

Колишній командир полку "Азов", капітан та офіцер Сил спеціальних Операцій Збройних сил України Максим Жорін заявив, що списки загиблих військовополонених у колонії в Оленівці частково підтверджуються, проте вони не повні.

Про це він розповів Суспільному. 

Є часткові списки, які виклали публічно, на даний момент, вони частково підтверджуються. Але також можна вже з впевненістю сказати, що вони не повні, - сказав Максим Жорін.

Він зазначив, що нині немає повних списків загиблих та поранених.

Це надзвичайно складно для близьких та рідних, які чекають на повернення додому. Які просто зараз в такому підвішеному стані знаходяться. Але Росія не надає жодних офіційних списків, - пояснив він.

За його словами, він дізнався про вбивство військовополонених один із перших, адже отримав свідчення про переведення частини військових в іншу будівлю, де сталася трагедія.

Ми знаємо точно по свідченнях з самої Оленівки, про те, що всі хто знаходився у цьому приміщенні, їх туди перевели напередодні, тобто, спеціально для цього. Скоріш за все, це приміщення було підірвано завчасно підготовленими засобами. Це не був "прильот" точно. Зараз навіть по аерокосмічних знімках дуже чітко видно, що жодних слідів "прильотів" і роботи артилерії — на території немає. По вигляду руйнування приміщення, видно було що, воно було підірвано зсередини, - сказав Жорін.

Він переконаний, що ООН та МКЧХ повинні швидше знайти можливість поговорити зі свідками трагедії.

Я дуже добре пам’ятаю, як під час виходу з "Азовсталі" і (Міжнародний комітет Червоного Хреста) Червоний Хрест і ООН розповідали про те, що вони готові брати на себе відповідальність, про те що вони готові слідкувати за умовами утримання. Але за весь цей час Червоний Хрест був виключно один раз на території Оленівки, у перший день коли виходили з Азовсталі. Ми маємо у прямому сенсі, як країна, примушувати міжнародні організації в чиї обов’язки це входить — саме ООН та Червоний Хрест розбиратись із цією ситуацією, добиватись і вимагати від Росії потрапити на місце злочину. І дуже важливо не просто потрапити на місце злочину, а й отримати можливість поспілкуватись зі свідками, які були у цьому приміщенні і які вижили, - зазначив Жорін.

Він додав, що полк "Азов" розпочне власний пошук та ідентифікацію кожного, хто мав відношення до вбивства військовополонених в Оленівці.

Нагадаємо, зранку 29 липня російські пропагандисти повідомили, що ЗСУ обстріляли колонію в Оленівці Донецької області, де утримуються українські полонені. Влада так званої "ДНР" стверджує, що внаслідок обстрілу загинули не менше 53 українських військовополонених.

Згодом Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив заяву щодо трагедії в Оленівці Донецької області, де російські бойовики обстріляли колонію, в якій перебували українські військовополонені.

Представник ГУР у коментарі Суспільному сказав, що це обстріл колонії був провокацією росіян: "Бо встановити звідки був обстріл фахівцям досить просто. Поки жодних подробиць по поранених і загиблих в них немає".

В Офісі Генпрокурора повідомили, що внаслідок удару по території виправної колонії в тимчасово окупованій Оленівці загинули близько 40 українських військовополонених, ще 130 — отримали поранення.

Тим часом російські бойовики заявили українській стороні про готовність віддати тіла загиблих в Оленівці військових, зокрема "азовців", лише "після закінчення розслідування".

Читайте також

1