Опалювальний сезон в Україні: коли та де вмикають тепло

В окремих регіонах вже повністю перейшли на тепло, а подекуди - чекають зниження температури повітря
Головне
Опалювальний сезон в Україні: коли та де вмикають тепло
Опалення (фото: УНІАН)
19 Жовтня 2021, 22:00
читать на русском

Раніше в Україні опалювальний сезон розпочинався з 15 жовтня, але зараз все залежиться від погодних умов. Зокрема треба, аби середньодобова температура на вулиці впродовж трьох діб трималася нижче ніж +8 градусів. При цьому в окремих регіонах опалення частково увімкнули.

Парламент.UA розповідає про ситуацію, яка склалась в областях з початком опалювального сезону.

Опалювальний сезон у Києві

У столиці опалення увімкнули для лікарень, дитсадків та шкіл. При цьому опалювальний сезон у Києві планують розпочати із 23 жовтня, оскільки синоптики прогнозують зниження температури.

Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв сказав, що у кожного будинку, не важливо чи є там ОСББ чи немає, сьогодні є можливість під'єднатися до тепла вже зараз. Якщо більшість жителів будинку підтримає підключення до тепла, і відповідний протокол надішлють до теплопостачальної компанії.

Підготовка до опалювального сезону у Києві Фото: kyivcity.gov.ua

Втім, у Київській області ситуація гірша. Оскільки 15 підприємств теплокомуненерго мають борги перед Київоблгазом на 59,8 млн гривень.

Опалювальний сезон у Дніпрі

Міська рада Дніпра ухвалила рішення про початок опалювального сезону від 19 жовтня. Проте воно поки не набуло чинності, оскільки міський голова Борис Філатов не підписав його.

У відповідному розпорядженні мовиться про те, що тепло почнуть давати не у всіх об'єктах. Передусім опалення увімкнуть в об'єктах соціальної сфери (медустанови, дитячі садочки та інші заклади освіти).

Опалювальний сезон у Дніпрі

Підготовка до опалювального сезону у Дніпрі Фото: dniprorada.gov.ua

Опалювальний сезон в Одесі

В Одесі опалення можуть увімкнути не раніше 1 листопада, оскільки в місті надто висока середньодобова температура на вулиці.

Як пише "Думська", директор комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" Анна Позднякова повідомила про тепловики готові розпочати опалювальний сезон. Але температура має бути нижче +8 градусів.

З боку нашого КП жодних перешкод до включення опалення в місті. Є два питання - зняття арешту з рахунків НАК "Нафтогаз України" - зараз по країні 50 підприємств, у яких заблоковані рахунки. І друге питання - це наявність самого газу, - зазначила Позднякова.

За її словами, центральне опалення в місті подадуть не раніше 1 листопада. Що стосується дитячих садків і медичних закладів, їх можуть під'єднати трохи раніше - особливо ті, у яких є свої котельні.

Котельня, підготовка до опалювального сезону

Котельня, підготовка до опалювального сезону Фото: УНІАН

Опалення у Харкові

Секретар Харківської міської ради Ігор Терехов доручив почати у місті опалювальний сезон від 13 жовтня. А об'єкти соціально-культурної сфери почали під'єднувати з 6 жовтня.

Як повідомив технічний директор КП "Харківські теплові мережі" Євген Кауркін, весь процес підключення займе близько двох тижнів.

Процес підключення (опалення у житлові будинки - ред.) розбитий на п'ять етапів. Спочатку тепло піде в будинки малої поверховості - 2-3 поверхи, потім - 5-9 поверхів і наприкінці - 12- і 16-поверхівки. На сьогодні в місті - близько 8 тисяч будинків різної форми власності, їх всі треба пройти і випустити повітря з батарей. Для цього у нас сформовані бригади, і нам у цій роботі допомагає КП "Харківводоканал", - сказав Кауркін.

Так, станом на 18:00 19 жовтня до теплопостачання підключено 80,3% житлових будинків. Тепло подали в 5 041 будинок. Роботи по підключенню теплопостачання тривають.

Салтівська котельня у Харкові

Салтівська котельня у Харкові Фото: УНІАН

Опалювальний сезон в Івано-Франківську

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що опалення відсутнє у бюджетних установах. Так, школи, медзаклади, садочки та соціальні установи досі без тепла (окрім міських поліклінік). Це сталося, попри те, що підписали меморандум на державному рівні та закріпили ціну на газ для бюджетних установ.

Причиною цього стало зростання цін на газ. На початку року домовлялись про 7-8 гривень за кубометр, а зараз виходить по 30. Тому потрібно ще 500 тисяч гривень для міського бюджету.

Опалювальний сезон у Луцьку

У Луцьку опалення увімкнули 11 жовтня. Спочатку під'єднали лікарні, дитячі садочки, школи та інші навчальні заклади. Після цього тепло пішло до житлових будинків.

Керівник ДКП "Луцьктепло" Іван Скорупський заявив про те, що рішення про увімкнення опалення ухвалюють ОСББ та ЖЕКи.

Опалювальний сезон у Львові

У Львові від 11 жовтня опалюються лікарні, поліклініки, школи, дитсадки та житлові будинки.

Знаю, що не всі люди вже хочуть тепло, адже за це все потрібно платити. Деякі ОСББ просять відстрочити їм цей процес. Але похолодання йде, тому люди мають бути в теплі, щоб менше хворіти, - сказав мер міста Андрій Садовий.

Опалювальний сезон у Тернополі

У Тернополі вже 10 жовтня тепло отримали школи, дитячі садки та медзаклади. Через два дні почали під'єднувати житлові будинки.

Котельня

Котельня Фото: УНІАН

Опалювальний сезон у Хмельницькому

6 жовтня у Хмельницькому стартував опалювальний сезон. Опалення увімкнули у лікувально-профілактичних закладах та дошкільних закладах, незалежно від форм власності.

За словами заступника Хмельницького міського голови Василя Новачка, опалення бюджетних установ відтягується через збільшення вартості.

Опалювальний сезон у Чернівцях

Опалення у Чернівцях увімкнули 11 жовтня у будівлях соціальної сфери (лікарні, школи, дитсадки). А 18 жовтня почали вмикати опалення в житлових будинках.

Чернівцітеплокомуненерго замовило офіційні прогнози погоди на жовтень. Згідно з ними, міський голова видав розпорядження про орієнтовні дати початку опалення.

Підготовка до опалювального сезону у Чернівцях

Підготовка до опалювального сезону у Чернівцях Фото: facebook.com/cvcouncil

Опалювальний сезон у Чернігові

Мер Чернігова Владислав Атрошенко доручив розпочати опалювальний сезон у місті з 8:00 11 жовтня. Так, тепло прийде до:

  • 1284 житлових будинки,
  • 52 дитсадки,
  • 32 школи,
  • 9 лікарень,
  • велика кількість інших об'єктів у Чернігові, підключених до централізованого теплопостачання.

При цьому у Чернігові міська влада не буде підіймати тарифи на опалення для населення в опалювальному періоді 2021-2022 років.

Мер міста нагадав, що за таке стримування цін усе одно доведеться заплатити платникам податків. Адже погашати різницю в тарифах (різницю між їх розміром і тим, що платитиме населення) доведеться з міського бюджету.

Ми компенсуємо різницю у тарифах, але через це недофінансуємо капітальні та поточні видатки на утримання і розвиток інфраструктури Чернігова у 2022 році. Ми будемо змушені перерозподілити ці кошти і витратити щонайменше 100 мільйонів гривень на компенсацію різниці у тарифах, - констатував Атрошенко.

Опалювальний сезон у Вінниці

У Вінниці опалення почали вмикати 8 жовтня у школах, дитсадках та лікарнях, які вчасно подали заявки.

Щодо подачі тепла у багатоповерхівки, то теплопостачальні підприємства спільно з управляючими компаніями вже провели заповнення систем опалення житлових будинків. Згідно з правилами, підставою для початку опалювального сезону є середньодобова температура повітря, яка тримається нижче позначки +80 С упродовж трьох діб.

Опалювальний сезон у Житомирі

У Житомирі 11 жовтня почали опалювати дитячі садки, школи та медзаклади міста. У житлових будинках тепло подаватимуть залежно від погодних умов.

Опалювальний сезон у Запоріжжі

Гендиректор комунального підприємства "Міські теплові мережі" Олександр Грек заявив, що у місті опалення мають увімкнути в ніч з 24 на 25 жовтня. При цьому будуть керуватись затвердженими на державному рівні нормативними документами, коли середньодобова температура протягом трьох діб буде нижче +8 градусів.

У новому опалювальному сезоні запоріжці платитимуть за тепло та гарячу воду на рівні опалювального сезону 2020-2021 років.

Опалення, батареї

Опалення, батареї Фото: УНІАН

Нагадаємо, що 30 вересня Кабінет міністрів, НАК "Нафтогаз України" і Конгрес місцевих і регіональних влад при президентові України підписали меморандум про взаєморозуміння, яким передбачено, що під час опалювального сезону 2021-2022 років тарифи на тепло і гарячу воду для населення підвищуватися не будуть.

Читайте також наш матеріал: Опалювальний сезон 2021: чи готова Україна до старту та які цифри будуть у платіжках

Читайте також

1