Опалювальний сезон 2021: чи готова Україна до старту та які цифри будуть у платіжках

Якими є запаси вугілля та газу в українських сховищах і технічна готовність тепломереж та коли вщухнуть тарифні баталії
Ексклюзив
Опалювальний сезон 2021: чи готова Україна до старту та які цифри будуть у платіжках
(Фото: УНІАН)
6 Жовтня 2021, 10:41
читать на русском

Температура за вікном щодня поволі знижується та невпинно наближає опалювальний сезон. Чи отримають українці тепло в домівки вчасно, чи достатньо запасів газу, чи чекати значного зростання тарифів та чи зачепить Україну європейська газова криза розбирався Парламент.UA.

Коли почнеться опалювальний сезон

Раніше опалювальний сезон в Україні розпочинався 15 жовтня. Однак у 2019 році уряд переглянув цю норму через часті погодні коливання, які до того ж варіювалися від регіону до регіону. Тож нині рішення про старт опалювального сезону ухвалює місцева влада після того, як впродовж трьох днів стовпчик термометра не підіймається вище +8 градусів.

Чи готова Україна до старту опалювального сезону

Україна готова до опалювального сезону, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль наприкінці вересня під час години запитань до уряду.

Україна готова до опалювального сезону. Технічна готовність регіонів становить вже понад 90%. Запаси газу в підземних газосховищах України перевищили 18,5 млрд кубічних метрів.

Для порівняння: у 2018 році запаси складали 17,1 млрд кубів. У 2017 році -16,8 млрд кубів. Так само, як і торік, ми спокійно пройдемо цей опалювальний період, - заявив очільник уряду.

Підтвердив технічну готовність до старту опалювального сезону і міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. За його словами ще станом на кінець вересня технічна готовність житлових об’єктів, закладів соціальної інфраструктури, котелень та теплових мереж склала близько 99%.

За інформацією органів місцевого самоврядування, станом на кінець вересня ми йдемо чітко за планом. Технічна готовність об’єктів становить близько 99%. Хочу наголосити, Урядом створені всі передумови для своєчасного та безперебійного опалювального сезону. Тож звертаюсь до керівників органів місцевого самоврядування з проханням максимально контролювати ситуацію на місцях, - відзначив Чернишов на засіданні уряду.

До осінньо-зимового періоду готові й атомні електростанції, працюватимуть щонайменше 14 енергоблоків повідомили в “Енергоатомі”. Та наголосили планові ремонти чотирьох енергоблоків АЕС завершили.

Прогнозна робоча потужність АЕС в листопаді – січні перевищує запропоновані НЕК "Укренерго" оптимальні показники, що дає можливість перевиконати оновлений прогнозний баланс електричної енергії ОЕС України у жовтні – грудні 2021 року на 2,8% та додатково виробити 650 млн кВт-год електроенергії, – повідомив керівник ДП НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

А от ситуація з запасами вугілля невтішна, у міністерстві енергетики повідомили про нестачу запасів. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, станом на минулий тиждень, на складах ТЕС і ТЕЦ зберігалося 906 тис. тонн вугілля, з якого вугілля газової групи - 635 тис. тонн і антрацитове - 271 тис. тонн.

Ми наразі бачимо відставання від того графіка (накопичення вугілля - ред.), який було сплановано, проте ми плануємо наздогнати за рахунок збільшення постачання імпортного вугілля. Зокрема, на жовтень заплановано власний видобуток 1,7 млн тонн та імпорт 600 тис. тонн вугілля.

Розраховуємо на роботу з 14 блоками з 15, і існує така опція, що п'ятнадцятий блок буде в резерві й за необхідності він теж може бути залучений до енергосистеми, - пояснив міністр енергетики Герман Галущенко.

Окрім того, столичний мер Віталій Кличко днями заявив що ситуація з готовністю Києва до старту опалювального сезону близька до критичної. За його словами, технічно столична теплоінфраструктура готова, однак становище ускладнюють високі ціни на газ і перекладені на місцеве самоврядування тарифи.

Столичний мер наголосив, уряд має зафіксувати ціну на газу для бюджетних установ до кінця опалювального сезону на рівні 11,2 грн за 1 куб. м замість ринкових 35 гривень. Окрім того, місцевим бюджетам має бути погашена різниця в тарифах минулих років і закладена компенсація на майбутнє, аби зберегти тарифи на тепло та гарячу воду для населення на рівні минулого опалювального сезону.

Бо не зможуть люди платити за такими тарифами! Не зможуть покрити цю різницю і місцеві бюджети, на які сьогодні намагаються перекласти весь тягар! Бо уряд каже: все добре, тарифи не зміняться. А як добре?! Ціни, за якою теплопідприємства отримуватимуть газ ми не знаємо. Чи буде компенсація, і в яких межах, – ми не знаємо. А в прем’єр-міністра все добре, – заявив Віталій Кличко.

Що буде з тарифами на газ

Нині ціни на газ у Європі мало не щодня б’ють все нові рекорди зростання. Зокрема сьогодні ціна на блакитне паливо на ф'ючерсному ринку Європи вперше за всю історію перевищила 1600 доларів за тисячу кубів.

Як заявив український прем’єр Денис Шмигаль ця газова криза може вплинути на весь світ.

Ми розуміємо, що зіштовхнулися з надзвичайно складною газовою кризою. Вона не українська, вона загальноєвропейська, яка, ймовірно, вплине на весь світ, - сказав Денис Шмигаль.

Окрім того, Шмигаль поспішив запевнити, що на цінах на газ для українських споживачів це не відіб’ється, принаймні до травня 2022 року. Адже цьогоріч почав діяти річний газовий тариф. Тобто газопостачальники до кінця опалювального сезону продаватимуть газ побутовим споживачам за фіксованою ціною. І хоча річні ціни відрізняються залежно від постачальника, в більшості з них ціни нижчі 8 грн за куб м.

Втім тепер українці окремо платять операторам газороздільних мереж, тобто облгазам, і за доставку газу. Тож тарифи на розподіл газу також різні. Однак взимку цьогоріч Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила для облгазів граничний тариф - 1,79 грн за куб м без ПДВ.

Скільки прийде в платіжці за тепло та гарячу воду

І якщо з цінами на газ все більш-менш зрозуміло, то з тарифами на опалення та гарячу воду, які найбільше цікавлять українців в період опалювального сезону, все складніше. Адже їх встановлює місцева влада.

Як заявив прем’єр-міністр Шмигаль, уряд забезпечив всі умови, аби підвищення цих тарифів не відбулося. Зокрема нагадав, що "Нафтогаз" нині пропонує трирічний контракт по 7,42 грн за куб газу для цього опалювального сезону. Вже 70% теплокомуненерго уклали трирічні контракти з "Нафтогазом", заявляв глава уряду. Окрім того, він наголосив, що Кабмін працює над питанням компенсації для теплокомуненерго різниці в тарифах, а також думає як реструктуризувати заборгованості цих підприємств.

Втім в асоціації "Укртеплокомуненерго" заявляли, що умови цих контрактів з “Нафтогазом” дискримінаційні, а запропоновані ціни - зависокі.

Своєю ж чергою Шмигаль згодом повідомив, що уряд виділив 30 мільярдів гривень на компенсації теплокомуненерго за різницю в тарифах.

Також наприкінці вересня уряд, "Нафтогаз", Асоціація міст України і Палата місцевих влад підписали Меморандум про непідвищення тарифів на тепло та гарячу воду впродовж опалювального сезону. За цим Меморандумом тарифи становитимуть 7,4 грн за 1 куб. м для населення та 13,6 грн за 1 куб. м для бюджетних установ. Однак, як нам повідомили джерела в КМДА, які побажали залишитися анонімними, точних цифр, скільки ж коштуватиме опалення і гаряча вода, за орієнтовних два-три тижні до початку сезону поки що немає, так само як і гарантій, що тарифи не зростатимуть протягом зими через газову кризу і нестачу енергоносіїв.

Читайте також