Притула створює партію: якою вона буде та чи є шанси пройти в Раду

У партії Сергія Притули є потенціал, але все буде залежить від того, як стратегічно політик вибудує свою політсилу та хто потрапить до її складу
Ексклюзив
Притула створює партію: якою вона буде та чи є шанси пройти в Раду
Сергій Притула Фото: Facebook

У кінці вересня шоу-мен, громадський діяч, а віднедавна і політик Сергій Притула оголосив, що створює власну політичну партію. З нею він планує виборювати місця у залі Верховної Ради на наступних парламентських виборах. До цього він уже пробував пройти до ВР за списком "Голосу" та стати міським головою столиці – але не склалося. На основі останніх рейтингів та думок експертів "Парламент.UA" з’ясував, які у Притули шанси отримати мандати та чи достатньо досвіду в самого шоу-мена, аби повністю занурюватися в політику.

На що розраховує Притула з майбутньою партією

Протягом кілька місяців у засобах масової інформації поширювалися чутки про те, що Сергій Притула планує створити власну політичну партію. Однак шоу-мен тягнув до останнього – і майже рівно за рік до парламентських виборів підтвердив цю інформацію офіційно. В етері 24 каналу 28 вересня цього року він розповів, що його політична сила зараз "на етапі формування". Її назву і брендинг він пообіцяв розкрити трішки пізніше.

Це однозначно буде не віртуальна історія. Проте і поспішати з набуттям суб'єктності я не буду… Інституційно парламент не давав познущатись з країни за всі роки та переламати об коліно Конституцію. Не важливо, хто був президентом. І за Леоніда Кучми, і за Віктора Януковича саме парламент був "тим" інститутом. Окрім, звичайно, людського протесту, якщо ми говоримо про Януковича, – висловився політик.

Головна ж теза, яку почули українці, – зі свою партією Притула планує йти на парламентські вибори. На коли вони заплановані? Відповідь не чітка. Згідно з Конституцією, строк повноважень парламенту становить 5 років, а чергові вибори мають відбуватися в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень Ради. Однак у 2019 році вперше в історії незалежної України позачергові вибори відбулися влітку – 21 липня 2019 року. Сама ж Рада набула своїх повноважень 29 серпня.

Сергій Притула (скріншот відео 24 канал)Фактично вибори мають відбутися 29 жовтня 2023 року. Однак тоді строк повноважень парламенту IX скликання буде трохи більшим за 4 роки, а не 5, як має бути. А якщо влаштувати їх через рік, у 2024-му, то Рада працюватиме довше за 5 років. Раніше опозиція заявляла, що монобільшість спробує перенести вибори на рік пізніше, аби спершу обирали президента. Це, мовляв, буде вигідніше команді Володимира Зеленського. Тому у Притули буде або рік, або два на підготовку до виборів.

Який у Притули політичний досвід

Телеведучий родом із міста Збараж, що на Тернопільщині. Він закінчив Тернопільський державний економічний університет за спеціальністю "фінанси і кредит". Схоже, що за фахом він не працював. А ще він навчався в одному з лондонських коледжів. Як вказано на сайті "Нового каналу", Притула мріє про "квітучу державу в сім’ї європейських країн", а його життєве кредо – "Бог, Сім’я та Україна!".

Як політик він вперше спробував себе у 2019 році, коли балотувався до Верховної Ради від партії "Голос". 30-й номер у списку політсили не дозволив Сергію Притулі отримати мандат. Але партія дала йому змогу проявити себе ще раз – на місцевих виборах у Києві. Тоді в інтерв’ю BBC він сказав, що життєву сторінку "Притули-коміка" він вже для себе перегорнув і тепер має інші цілі. Підтримали його кандидатуру на виборах тоді 7,87% громадян – третє місце після Віталія Кличка (50,52%) і Олександра Попова (9,51%). Після цього політичну діяльність не продовжував офіційно – аж до заяви про створення своєї партії.

Що стосується іншої діяльності, за даними громадського Руху "Чесно", Сергій Притула багато часу приділяє волонтерству: збирає матеріальну допомогу від небайдужих громадян і купує для військових потреб автомобілі, ліки, прилади нічного бачення та іншу військову оптику. Неодноразово відвідував прифронтові зони. В Тернополі він утримує реабілітаційний центр для постраждалих від війни.

Про що кажуть останні рейтинги, де згадувався Притула

Соціологічна група "Рейтинг" на початку вересня 2021 року провела опитування серед 2 500 українців, аби з’ясувати політичні настрої у суспільстві. Згідно з результатами, за умовну партію Сергія Притули готові були проголосувати 3,2% виборців. Це означає, що його політсила поки що не проходить до Верховної Ради.

Водночас у лютому цього року Притула увійшов до трійки політиків з найвищим рівнем довіри серед українців, про що свідчили дані Київського міжнародного інституту соціології. Соціологи підрахували, що політику тоді довіряли 31,6% опитаних українців (участь у дослідженні взяли 1 207 респондентів). У порівнянні з січнем 2021 року цей показник зріс на 4,3%. На той момент це був найвищий показник темпів росту довіри до українських політиків, зафіксований фахівцями КМІС.

Ми знаємо, що рейтинги партії "Голос" в цілому є не дуже втішними. Сам Притула на виборах міського голови Києва показав достатньо хороший результат. Його рейтинг тоді перевищував навіть рейтинг "Голосу" на місцевих виборах. Але варто розуміти, що показник по Києву не є показником по країні – там він буде значно меншим", – сказав у коментарі "Парламент.UA" професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань.

Сергій притула (Фото: Ліга.net)

Які шанси у партії Притули пройти в Раду

Політтехнолог та директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала  у коментарі "Парламент.UA" зазначив, що у партії Сергія Притули є потенціал, але все буде залежить від того, як стратегічно політик вибудує свою політсилу та хто потрапить до її складу. Очільниця "Голосу" Кіра Рудик в інтерв'ю "Суспільному" нещодавно розповідала, що кілька депутатів, які вийшли з її політсили, планують разом з Притулою своє політичне майбутнє.

Йому треба в команду не лише таких людей, як він, тобто яких усі знають. Потрібні такі люди, які могли б мати довіру [у суспільства] – це найголовніше. Бо тільки тоді, коли буде довіра, люди підуть і проголосують. Але безумовно потенційно він може створити політичну партію, яка подолає цей відсотковий бар’єр, – зазначив Віталій Бала.

Натомість політолог Олексій Гарань зауважує, що поки що не зрозуміло, якою саме політик бачить свою майбутню партію. Мовляв, приблизно можна зрозуміти, що він розраховує на електоральну нішу середнього класу, яка є у "Голосу", але цього може бути недостатньо.

Очевидно, що Притулі потрібні інші обличчя, які теж будуть представлені в партії. Мені здається, що просто як "партія Притули" це не працюватиме. Треба мати ширше коло однодумців, і щоб вони теж були відомі по країні, – вважає Олексій Гарань.

Політолог вважає, що Україні зараз не потрібні електоральні проєкти, орієнтовані на одне обличчя. Натомість бракує сильних партійних організацій. Поки що такі не вдавалося створити, зазначив Олексій Гарань. За його словами, це проблема в цілому по країні, але зокрема це стосується партій, які претендують на те представлення інтересів середнього класу.

Натомість політтехнолог Віталій Бала відкинув можливість того, що Притула як політик приведе свою партію до парламенту і за деякий час вийде з Ради, як це свого часу зробив Святослав Вакарчук.

Це було б вже не смішно, а сумно. Не думаю, що таке станеться. Все ж таки у Притули трохи інша сфера діяльності, ніж у Вакарчука. Тому у цьому сенсі я думаю, що навряд чи він буде робити такі вчинки, – переконаний Віталій Бала.

Партія Притули може стати ще однією ліберальною партією, яка воюватиме за місця у парламенті. Зараз цю нішу вже займають "Слуга Народу", "Європейська Солідарність" та "Голос". Тому конкуренція за такий електорат може бути жорсткою.

Читайте також

1