Папа Римський готовий бути посередником у зутрічі Зеленського та Путіна, хоч у Ватикані про це не чули

Ватикан сприятиме миру та примиренню
Папа Римський готовий бути посередником у зутрічі Зеленського та Путіна, хоч у Ватикані про це не чули
Папа Римський (фото: Reuters)
29 Квітня 2021, 13:31
читать на русском

У Ватикані нічого не чули про можливу зустріч президента України Володимира Зеленського з главою РФ Володимиром Путіним. Папа Римський Франциск підтримує мирні процеси та готовий бути посередником у цих перемовинах.

Про це повідомив дипломат Ватикану кардинал Леонардо Сандрі, передає la Reppublica.

За його словами, Конгрегація Східних церков, що виконує функції дипломатичного відомства Ватикану, не знала про зустріч президентів України та Росії. Але у Ватикані вірять, що посередництво Святого Престолу все ж може відбутися після роботи мінської групи, яка працює на посередництво.

Сандрі зазначив, що папа Римський міг би взяти участь у цих переговорах заради миру.

Я вважаю, що будь-яка підтримка від Святого Престолу може бути здійснена в рамках цієї роботи. Я згадую, наприклад, про зустріч, яку він провів з Аль-Сістані в Іраці, та інші подібні зустрічі, - сказав він.

Представник Ватикану наголосив, що, коли просять допомоги сприяти миру та примиренню, то Святий Престол ніколи не відступає.


Контекст. У квітні в Офісі президента України повідомили, що Зеленський досі не зміг поговорити зі своїм російським колегою Володимиром Путіним, щоб обговорити ескалацію конфлікту на сході України, попри подання відповідного запиту.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що не бачив такого прохання про переговори "останніми днями" і не знає про те, що він нещодавно був надісланий.

Вночі 20 квітня президент України Володимир Зеленський звернувся до українців щодо ескалації військового конфлікту з Росією і запропонував президенту Росії Володимиру Путіну зустрітися на Донбасі, де йде війна.

Читайте також

У Кремлі відповіли на пропозицію Зеленського зустрітися з Путіним на Донбасі. Спікер Кремля Дмитро Пєсков сказав, що президент РФ знає про цю пропозицію і що для зустрічі Путіна і Зеленського потрібні передумови, яких президент РФ поки що не бачить.

22 квітня Путін заявив, що готовий прийняти Зеленського в Москві в будь-який зручний час, якщо він хоче обговорити двосторонні відносини.

23 квітня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху висловив бажання допомогти президентам України та Росії провести зустріч.

Згодом президент України Володимир Зеленський оптимальним місцем для зустрічі із Володимиром Путіним вважає Ватикан.

Ватикан – справді ідеальне місце для діалогу про мир. Святий Престол – це ж глобальний моральний авторитет, який завжди ефективно виконує роль посередника, оскільки є неупередженим і викликає довіру всіх учасників конфлікту, - зазначив Зеленський.

Президент зауважив, що місце зустрічі має викликати довіру обох сторін: "Тоді це буде ефективно, і ми дійсно зможемо говорити по суті".

Читайте також наш матеріал"Стадіон так стадіон-2", або "битва запрошень" Зеленського та Путіна

Читайте також

1