Парламентський рейтинг партій: які політсили можуть пройти до Ради

Партія Порошенка обійшла "Слугу народу"
Головне
Парламентський рейтинг партій: які політсили можуть пройти до Ради
Сесійна зала Верховної Ради Фото: УНІАН
17 Лютого 2022, 12:33
читать на русском

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчим часом, до парламенту увійшло б сім політичних сил.

Це засвідчили результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) упродовж 5-13 лютого.

Відтак, результати соцопитування показали, що найбільше українців готові проголосувати за партію Петра Порошенка "Європейська солідарність" (15,5% серед усіх респондентів і 22,9% серед тих, хто збирається голосувати). На другому місці опинилася партія Володимира Зеленського "Слуга народу" (11,1% серед усіх респондентів і 16,4% серед тих, хто визначився з вибором).

Різниця між партіями – понад похибку, тобто формально "ЄС" перебуває на першому місці, "Слуга народу" – на другому місці, - кажуть соціологи.

Третьою до парламенту пройшла б партія Юлії Тимошенко "Батьківщина" (7,8% і 11,5%), четвертою - ОПЗЖ (6,8% і 10,1%).

Крім цього, понад 5% мають партії "Наші" (4,2% і 6,2%), "Розумна політика" (3,9% і 5,8%) і "Сила і честь" (3,5% і 5,1%).

Інші партії мають нижчу підтримку.

У порівнянні з груднем 2021 року у випадку практично всіх партій (в т.ч. партій-лідерів) різниця в рейтингу – у межах похибки, тобто статистично значущих змін не було. Лише у випадку партій "Сила і честь" та "Голос" відбувається деяке зниження рейтингу. Водночас якщо в грудні 2021 року різниця між "ЄС" і "Слугою народу" була в межах статистичної похибки (тобто формально партії ділили перше місце), то зараз "ЄС" має "чисте" перше місце, а "Слуга народу" – друге місце, - зазначають соціологи.

Нагадаємо, у січні опитування КМІС показало, що якби вибори до Верховної Ради відбувалися найближчої неділі, партію "Європейська солідарність" підтримали б 18,9% тих, хто планує голосувати та визначився зі своїм вибором, партію влади "Слуга народу" - 13,7%.

Читайте також

1