Партія "Слуга народу" торік отримала найбільше фінансування

Стало відомо, які партії в Україні є фінансово найуспішнішими
Головне
Партія "Слуга народу" торік отримала найбільше фінансування
Гроші (Фото: НБУ)
16 Червня 2021, 12:11
читать на русском

Українські політичні партії та їхні регіональні осередки отримали у 2020 році фінансування у сумі 2 млрд 69 млн грн, найбільше фінансування дісталося пропрезидентській партії "Слуга народу".

Про це повідомили експерти руху  "Чесно".

У дослідженні йдеться про те, що за минулий рік 133 партії вказали бодай якийсь дохід – державне фінансування і приватні внески. За надходженнями лідирують парламентські партії, але найвищі місця у рейтингу їм забезпечує саме держфінансування.

Торік п`ять парламентських партій отримали з держбюджету 213 млн грн на статутну діяльність, та 467,3 млн грн компенсації витрат на ведення передвиборчої кампанії у 2019 році.

Окрім держфінансування, найбільше коштів у 2020 році зібрали "Слуга народу", "Пропозиція", "За майбутнє", "Євросолідарність" та УДАР. У десятці фінансово найуспішніших – також "Перемога Пальчевського" та Блок Кернеса.

Лідером за фінансуванням у 2020 році стала "Слуга народу", чиї сукупні "доходи" перевищують 445 млн гривень, з яких 185 млн – бюджетні кошти, - підкреслюють експерти.

Другою йде "Європейська солідарність" – 262 млн гривень минулого року, з яких 122 млн – внески.

За ними розташувалися "Голос", "Батьківщина" та ОПЗЖ. Більшість коштів партії отримали із держбюджету, а внески не перевищують 35%.

Серед партій, які висували кандидатів лише в одній області, найвищі фінансові показники у Блоку Кернеса (Харківська область), "За конкретні справи" (Хмельницька) та Блоку Вілкула (Дніпропетровська область).

Нагадаємо, при аналізі фінансових звітів політичних партій "Слуга Народу" та "Опозиційна платформа За життя" Комітет виборців України звернув увагу аномальні показники співвідношення офіційної кількості працівників партії до площі офісу, який орендує політсила, що може свідчити про тіньовий характер фінансування політичних партій.

Читайте також

1