Польща очікує до мільйона українських біженців на своєму кордоні у разі вторгнення Росії

Міжнародне право передбачає захист людей та забезпечення проживанням, харчуванням
Польща очікує до мільйона українських біженців на своєму кордоні у разі вторгнення Росії
Кордон Польщі
30 Січня 2022, 08:19
читать на русском

Заступник міністра внутрішніх справ Польщі Мацєй Вонсік заявив, що польські прикордонники повинні бути готовими до мільйона біженців з України у разі військового вторгнення Росії.

Про це він сказав в ефірі телеканалу TV Republika

Якщо в Україні дійде до війни, ми повинні враховувати наплив справжніх біженців. Людей, які тікають від вогню, людей, які тікають від смерті, які тікають від звірств війни, - заявив чиновник.

За його словами, така ситуація може виникнути за найгіршого сценарію. При цьому польська сторона розглядає кілька варіантів.

Можливо, втіляться більш позитивні чи не такі радикальні сценарії, але ми повинні бути готові до найгіршого, і вже деякий час МВС вживає заходів, щоб ми були готові до приходу цієї хвилі навіть мільйона людей, які при цьому найрадикальнішому варіанті можуть з’явитися на нашому східному кордоні, – сказав Вонсік.

Чиновник додав, що підготовка повинна стосуватися переходів, забезпечення медичною допомогою, проживанням та харчуванням ймовірних біженців. Відповідно до Женевської конвенції, ці біженці будуть під захистом Польщі, таке міжнародне право.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський прокоментував, чи реальна загроза російського вторгнення в Україну та закликах міжнародних партнерів увести санкції проти РФ до нападу.

За його словами, якщо Росія запланувала вторгнення, то почне вона з українських територій, населення яких має "родинні зв'язки з РФ".

Читайте також наш матеріалШукаємо укриття та збираємо валізу: чи нападе Росія та як підготуватися

Читайте також

1