Президент пропонує Раді встановити відповідальність за брехню в декларації

Зеленський намагається "усунути законодавчі прогалини"
Головне
Президент пропонує Раді встановити відповідальність за брехню в декларації
Президент України Володимир Зеленський (фото: Офіс президента)
27 Листопада 2020, 14:37
читать на русском

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт щодо відновлення відповідальності за декларування неправдивої інформації. Ініціатором законопроєкту виступив президент України Володимир Зеленський.

Проєкт закону передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо "відновлення відповідальності за декларування неправдивої інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування".

Читайте також

У пояснювальній записці до законопроєкту вказано, що кілька законодавчих актів України вимагають змін для того, аби було можливим покарання за неправдиві дані у деклараціях.

Законопроєктом також вносяться зміни до Кримінального процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України "Про запобігання корупції" щодо приведення їх у відповідність до вказаних змін.

Завданням законопроекту є забезпечення невідворотності покарання за порушення вимог антикорупційного законодавства в частині декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, - зазначається у документі.

Прийняття зазначеного законопроєкту дозволить усунути законодавчі прогалини, у зв’язку із прийняттям рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020, запровадити кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, - вважають автори проєкту закону.

Читайте також

Нагадаємо, 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу України (декларування неправдивої інформації).

17 листопада ВАКС скасував свій перший вирок через рішення КСУ. 19 листопада Вищий антикорупційний суд скасував другий  вирок за декларування неправдивої інформації.

Більше читайте у нашому матеріаліДержавний колапс: чим небезпечний законопроєкт Зеленського про КСУ 

1