Прокурор Харківщини Фільчаков підбив підсумки роботи правоохоронців області у першому півріччі

Очільник Харківської прокуратури провів координаційну нараду правоохоронців області
Прокурор Харківщини Фільчаков підбив підсумки роботи правоохоронців області у першому півріччі
Прокурор Харківської області Олександр Фільчаков (Фото: Харківська обласна прокуратура)
29 Липня 2021, 17:30
читать на русском

Сьогодні,29 липня керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів області, на якій розглянули, зокрема, розслідування гучних кримінальних справ.

Про це повідомила пресслужба Харківської обласної прокуратури.

Координаційна нарада правоохоронців Харківщини (Фото: харківська обласна прокуратура)

У заході взяли участь керівний склад Харківської ОДА, органів Нацполіції, СБУ, ДБР, ДФС та інших правоохоронних структур.

Свій виступ Фільчаков почав з гучної справи про вбивство 6-річної дівчинки, скоєне вчора неповнолітнім хлопцем. За словами керівника обласної прокуратури, вина за скоєне вбивство лежить на дорослих, і не лише на батьках хлопця, а й на правоохоронцях, відповідальних за проведення превентивної діяльності серед неповнолітніх.

 Ми ще не забули про загибель літніх людей у січні внаслідок пожежі у приватному пансіонаті, як учора сталась чергова трагічна подія. Від зухвалих дій злочинців все більше потерпають неповнолітні. Ще гірше — коли злочинцями є самі діти. Тому питання посилення впливу наглядових та соціально-виховних заходів наразі є першочерговим завданням для нас усіх, - наголосив Фільчаков.

Координаційна нарада правоохоронців Харківщини (Фото: харківська обласна прокуратура)

Прокурор області ініціював провести вже у серпні окреме обговорення профілактичної, соціально-виховної роботи та ресоціалізації неповнолітніх, схильних до протиправної поведінки, а також прав дітей, які потерпіли від правопорушень.

Після цього на нараді підбили підсумки роботи і досягнення правоохоронців Харківщини у першому півріччі 2021 року. Особливо відзначили формування плідного діалогу правоохоронців з громадськістю та державними організаціями.

 Ми вийшли за межі декларативних гасел. Налагодили взаємодію та координацію дій не лише із силовими відомствами, а й з іншими державними органами, громадськістю, - сказав Фільчаков.

Результатом цієї роботи стало те, що рівень злочинності в області зменшився на 16%, а кожне друге кримінальне правопорушення розкрито.

Суттєво посилено боротьбу з організованою злочинністю. Знешкоджено 24  угруповання у складі 94 осіб, а також припинено діяльність 2 злочинних організацій.

Координаційна нарада правоохоронців Харківщини (Фото: харківська обласна прокуратура)

Крім того, до суду скеровано 105 обвинувальних актів стосовно 131 особи, яких звинувачують у корупції і 53 обвинувальні акти стосовно 72 осіб за фактами розкрадання бюджетних коштів на суму 43,5 млн грн.

Правоохоронці області також припинили злочинну діяльність глиняних та піщаних кар’єрів у Валківському, Дергачівському, Харківському і Балаклійському районах, а також викрили незаконну вугільну шахту в Ізюмському районі.

Фільчаков акцентував на тому, що завдяки організаційним змінам вдалося суттєво переорієнтувати роботу правоохоронців з протидії організованій злочинності. Так, викрито організовані групи, якими скоєно низку вимагань, шахрайств, грабежів, а також привласнено квартири людей похилого віку.

Проте весь потенціал правоохоронної системи регіону у сфері протидії організованій злочинності на пріоритетних напрямах ще не розкрито, — констатував керівник обласної прокуратури. - Протидія організованій злочинності повинна стати ще більш потужною, насамперед — в економічній сфері.

Координаційна нарада правоохоронців Харківщини (Фото: харківська обласна прокуратура)

Також Фільчаков звернув увагу керівників правоохоронних органів на те, що на території області діють групи псевдоактивістів, які під виглядом здійснення громадської діяльності фактично тероризують малий та середній бізнес.

 Вимагаю від усіх без винятку правоохоронців приділяти підвищену увагу викриттю вказаних угруповань. Ми маємо звільнити бізнес від будь-яких злочинних покровителів з боку кримінальних елементів та корумпованих правоохоронців і дати можливість чесно працювати, - наголосив він.

Під час наради обговорено також широкий спектр проблем у сфері боротьби зі злочинністю та розроблено комплекс додаткових спільних дій з їх подолання.

За результатами координаційної наради буде прийнято відповідну постанову із конкретними завданнями для підрозділів правоохоронних органів.

Ми повинні закріпити у мешканців міста та області відчуття захищеності, справедливості та успішного економічного розвитку територіальних громад, - підсумував Фільчаков.

Нагадаємо, 2 липня Працівники Харківської облпрокуратури під керівництвом Олександра Фільчакова повідомили про підозру директору ТОВ за фактом незаконного заволодіння ґрунтовим покривом на суму понад 102 млн грн.

Читайте також