Протасевич заявив, що визнає провину та назвав Лукашенка чоловіком зі "сталевими яйцями" - відео

Затриманий розповів, що мета опозиції - обвал економіки Білорусі та голодні бунти
Протасевич заявив, що визнає провину та назвав Лукашенка чоловіком зі "сталевими яйцями" - відео
Роман Протасевич Фото: скріншот з відео ОНТ
4 Червня 2021, 08:29
читать на русском

Опозиційний журналіст Роман Протасевич, затриманий у Мінську, "зізнався" у підготовці масових протестів у Білорусі.

Активіст дав інтерв'ю провладному телеканалу ОНТ, зазначивши, що погодився на це "добровільно". Також він переконував, що його не гримували перед інтерв'ю, щоб приховувати тілесні ушкодження (коли силовики вперше показали відео із затриманим, на його обличчі чітко простежувався грим, який приховував синці на обличчі Протасевича).

Роман Протасевич

Роман Протасевич Фото: скріншот з відео

Я визнаю вину за 342-ю статтею КК Республіки Білорусь (організація несанкціонованих акцій). Заклики, які я опублікував, посприяли тому, що на вулицях почалися заворушення і Мінськ три дні жив в стані хаосу, - заявив Протасевич.

Тим часом користувачі соцмереж помітили на тілі Протасевича пошкодження, що можуть свідчити про фізичне насилля.

За його словами, він "визнав провину" відразу після пред'явлення звинувачення і документів, які нібито підтверджують його причетність до події.

Я відкрито це визнаю. Я був одним з тих людей, хто опублікував заклики вийти на вулицю 9 серпня, - додав Протасевич.

Під час етеру він також назвав конкретні імена людей, які займалися підготовкою публікацій у соцмережах про події у Білорусі.

В інтерв'ю Протасевич також запевнив, що "поважає" білоруського президента Олександра Лукашенка. Він навіть назвав його чоловіком зі "сталевими яйцями":

Не буду приховувати, я багато критикував Олександра Григоровича... Але коли я став все більше і більше втягуватися саме не в журналістську роботу, а в політичну, тим більше мені хотілося взагалі звідти втекти. І тим більше я почав розуміти, що багато речей, за які критикували Олександра Григоровича, насправді це просто спроба тиску. І що в багатьох моментах, перепрошую за такий вислів, він вчиняв як людина зі сталевими яйцями...

Відповідаючи на питання, чи поважає він Лукашенка, Протасевич сказав: "Безумовно".

На думку затриманого, вуличних протестів в Білорусі немає і вже не буде. Але координатори протесту сподіваються на обвал економіки та голодні бунти.

Протасевич заявив також, що лідери опозиції, в тому числі Світлана Тіхановська, розуміють, що для розв'язання питання їм потрібно змусити людей голодувати.

Читайте також


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

Для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

24 травня у соцмережах з'явилося відео із затриманим Протасевичем. На ньому він заявив, що співпрацює зі слідством і надає свідчення про організацію масових заворушень в Мінську.

Після появи цього відео батько затриманого Дмитро Протасевич заявив про побиття сина в СІЗО. В інтерв’ю Reuters він припустив, що у Протасевича може бути зламаний ніс.

25 травня дівчину Протасевича, росіянку Софію Сапегу арештували на два місяці.

Читайте наш матеріалЗатримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ.

1