Рада відправила у відставку віцепрем`єра Кубракова

"За" відставку Кубракова проголосували 272 нардепи. При цьому "утрималися" від голосування 35 депутатів.
Головне
Рада відправила у відставку віцепрем`єра Кубракова
Олександр Кубраков Фото: сторінка голова Укравтодору у Фейсбук
9 Травня 2024, 11:37
читать на русском

Верховна Рада України проголосувала за відставку Олександра Кубракова з посади віцепрем'єра з відновлення України - міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

Про це у Telegram повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

"За" відставку Кубракова проголосували 272 нардепи. При цьому "утрималися" від голосування 35 депутатів.

Олександра Кубракова, якого Верховна Рада звільнила з посади віцепрем'єра, перепризначати на посаду міністра інфраструктури України не будуть.

Про це в коментарі РБК-Україна розповіло джерело в "Слузі народу".

"Перепризначати Кубракова до Кабміну на посаду міністра інфраструктури не будуть", - сказало джерело.

При цьому хто може бути призначений замість Кубракова до Кабміну та хто обійме посаду голови новоствореного міністерства регіональної політики - невідомо й голосувань за це сьогодні не очікується.

Віцепрем’єр з відновлення та міністр розвитку громад, територій і інфраструктури Олександр Кубраков відреагував на рішення щодо його звільнення. Він заявив, що це питання з ним не обговорювали.

Про це Кубраков написав у Facebook.

"Керівництво фракції та очільник уряду Денис Шмигаль зі мною це рішення не обговорювали. На засідання фракції та профільного комітету не був запрошений", - написав міністр.

Він зазначив, що готовий надати звіт роботи міністерства за всіма напрямками. Міністр нагадав, що з перших днів війни до обовʼязків міністерства у галузі транспорту та пошти додалися військова логістика, відновлення житла та муніципальної інфраструктури.

"Щодо голосування за даний проект постанови Верховною радою - за 5 років спільної роботи ми пройшли великий шлях. З абсолютною більшістю - шлях в одному напрямку. Кожен приймає рішення згідно до своїх переконань і несе за це відповідальність", - додав Кубраков.

Нагадаємо, Кубраков ще до літа 2023-го був одним із фаворитів Зеленського.

Після корупційних скандалів у Міноборони часів Олексія Резнікова керівник Мінінфраструктури мав замінити главу МОУ. Але в ході узгодження із Зеленським деталей цього переходу з'ясувалось, що віцепрем'єр хоче і оборонне відомство очолити, і зберегти контроль над МІУ. Президент вирішив, що Кубраков забагато на себе бере, й він із когорти улюбленців випав.

Натомість Кубраков завів достатньо близькі стосунки з представниками американського бізнесу і посольства, зокрема послом США в Україні Бріджит Брінк. Це дуже не подобається керівнику ОП Андрію Єрмаку та президенту.

Звільнення Кубракова досить активно обговорюється в політичному середовищі вже кілька тижнів. І після чергового ракетного обстрілу Росії, відставку віцепрем'єра намагалися прив'язати до знищення Трипільської ТЕС, бо його відомство начебто мало збудувати захисні споруди для енергетики.

Але ідея виявилась невдалою. По-перше, фізичний захист об'єктів типу ТЕЦ, ТЕС чи ГЕС сам собою є фантастикою через розміри цих споруд. По-друге, це завдання ніколи не належало до сфери відповідальності Мінвідновлення.

Читайте також